A beautiful day in the neighborhood

A beautiful day in the neighborhood este un film inspirat din fapte reale și creionat în jurul personajului mult îndrăgit de cei mici de peste Ocean, anume Fred Rogers (interpretat de Tom Hanks – Saving private Ryan, Forrest Gump, Toy story, toate filme de top 100 AFI).

Domnul Rogers patronează o emisiune de mare succes pentru cei mici, ceva cam în genul Feriți-vă de măgăruș al lui Eugen Cristea din anii 1990. Însă aici este doar un personaj oarecum secundar, povestea îi ia la șuturi pe Lloyd, care este un jurnalist plin de talent, dar și plin de draci și de temperament, astfel încât nu multă lume vrea să mai lucreze cu el sau să fie intervievat de către acesta.

Așa că îi cade în sarcină să-l ia la întrebări pe domnul Rogers, singurul care mai acceptă să șadă față-n față cu Lloyd, ceilalți refuzându-l cu vehemență din cauza articolelor nu tocmai laudative pe care le scrie.

Bineînțeles că Lloyd se consideră jignit să fie trimis la o sarcină atât de mult sub nivelul lui intelectual, dându-și seama că a ajuns rău de tot dacă este nevoit să stea la taclale cu realizatori de emisiuni pentru copii.

Dar cum foame este mai puternică decât mândria, bașca s-a procopsit și cu un puradel nou-născut, Lloyd își înghite înjurăturile, își scoate reportofonul și p-aici ți-e drumul spre domnul Rogers și ale sale păpuși, personaje care-l ajută în realizarea emisiunii.

Pff, este groasă rău, că filmul nu m-a atins cu nimic pe nicăieri. Este un film cu adresă clară către publicul american care știe exact cine este domnul Rogers, dar eu habar nu am despre acest personaj îndrăgit.

Plus de asta, filmul A beautiful day in the neighborhood curge total diferit față de cum mă așteptam, Fred Rogers nu este personajul principal, nu este o biografie per se despre el, ci este doar un MacGuffin, un șiretlic scenaristic pentru a căra povestea în spate. Pentru mesajele transmise de film putea fi în locul lui probabil orice alt personaj îndrăgit, efectul ar fi fost același pentru publicul larg.

Însă pentru mine vorba rară, spusă pe un ton aproape stins, mi-a creat impresia de cu totul altceva, nicidecum de un personaj vesel, mereu pus pe șotii, gata cu un gând bun de adresat celor mici.

Plus că nu a ajutat nici alegerea regizorală care a transformat filmul într-o călătorie fantasmagorică și psihedelică de numai pentru cei mici nu mai era producția, ci pentru cei mușcați de niscai ciuperci radioactive. Îmbinarea animației cu realitatea și câteva secvențe imaginare mi-au generat o stare de inconfort, deși intențiile filmului sunt dintre cele mai bune.

Eu unul, copil fiind, m-ar fi luat cu năbădăi să văd un nene vorbindu-mi pe o voce șoptită, cu o privire blajină în ochi și un zâmbet neclintit pe figură, m-ar fi dus cu gândul la niște intenții nelalocul lor.

Dar aste este părere personală, A beautiful day in the neighborhood este un film dulce-amărui despre viața grea, cu multe probleme și tot ce ne mai lipsea sunt certurile cu familia sau cu cei iubiți de parcă și așa nu avem destule belele pe cap.

Așa că domnul Rogers este întruchiparea blândeții, metaforic vorbind, poate fi considerat chiar Dumnezeu pe pământ care împarte bunătate și încearcă să aducă alinare în sufletele celor oropsiți chiar dacă și el are problemele lui pe care nu le lasă să iasă la suprafață, punându-și o fațadă de sfânt imperturbabil, dar și umil, și tot ce face este să schimbe în bine viețile altora.

Iar oamenii din jurul lui răspund la aceste daruri pe care le împarte în permanență și nu neg că una din secvențe a fost de-a dreptul magnifică.

Fii mai bun, fii deasupra greutăților vieții, nu-ți vărsa sentimentele de furie asupra celor iubiți, tra la la și uh la la, mesajele sunt destul de clare în A beautiful day in the neighborhood, sunt de aplaudat, nimic de comentat, însă faptul că filmul nu se concentrează pe Fred Rogers, ci pe o familie oarecare atinsă de bunătatea lui, bașca editarea care mi-a generat o altă stare, de zici că trăsesem din greu la bong, nu au ajutat să am o părere foarte bună despre acest film în ciuda recenziilor majoritar pozitive.

Nu știu cum a fost în realitate Fred Rogers pentru a-mi da seama dacă Tom Hanks interpretează sublim sau nu această partitură, așa că nu-mi dau cu părerea despre acest aspect.

Per ansamblu, A beautiful day in the neighborhood are mesaje pozitive, dar ambalajul în care sunt livrate mi-au creat mai mult o stare un pic creepy decât una de căldură sufletească și mai mult de 6 nu pot să îi dau vecinului cu pulover roșu.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Battle on Buka Street

Battle on Buka Street

Din când în când îmi place să mai bag câte o premieră, adică sper că-s …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *