As the light goes out

As the light goes out sau Gau foh ying hung este un film din Hong Kong cu Nicholas Tse într-unul din roluri și n-are treabă cu energia electrică în ciuda titlului înșelător, ci este un film pseudo-disaster care se ocupă cu focul gălbejit și lihnit, care vrea păpică.

După ce începe cu o poveste pedagogică despre pericolul reprezentat de fum și ne exemplifică rapid cu un caz practic, filmul sare un an înainte și urmărește misiunile unei secții de pompieri care nu prea are liniște.

Și nu doar din cauza incendiilor care par că și-au tras viză de flotant pe tura lor, dar și în sânul echipei sunt ceva divergențe la nivel ierarhic provenind fix din exemplul de la începutul filmului.

Recunosc că nu am reținut prea bine numele unor personaje, dar mi-au rămas în cap unele care erau porecle, Sam, Chill și câteva care sunt în tema filmului: Ocean sau Water.

Fără prea mult preambul, la o uzină destul de mare izbucnește un incendiu devastator și trupa roșiatică de oameni curajoși are pe ordinea de zi stingerea incendiului care amenință să producă pagube tot mai uriașe pe măsură ce mistuie elemente care fac bum și poc.

Dar treaba pompierilor nu este înlesnită deloc pentru că altceva mocnește periculos, anume tensiunile pe care le-am pomenit mai sus și care pun bețe-n roate furtunurilor cu apă.

As the light goes out este un film oarecum atipic, nu mă așteptam să aleagă o abordare mai artistică, mai profundă, credeam că voi asista la un simplu film în care protagonistul negativ să fie focul care să bubuie peste tot și să-mi încânte retinele neconectate la creier.

Eh, nu este chiar așa filmul pentru că alunecă o bună bucată de timp pe partea filozofală, cu scene simandicoase, a la Charlie Kauffman, și m-a prins pe nepregătite.

Accentul nu cade neapărat pe foc / flăcări, ci pe fumul mai periculos decât limbile mistuitoare viu colorate, fumul fiind reprezentat ca o creatură vie care ia multe înfățișări și de care cu greu de ferești pentru că nu știi prin ce cotlon minuscul te prinde la înghesuială.

Are și acțiune fierbinte, specifică unui asemenea film, dar nu suficient de multă pentru gustul meu cam pretențios după ce a servit alde The bravest sau Only the brave, mai ales că efectele speciale sunt cam șubrede, focul nu este cel mai arătos, iar fumul o dă mai mult spre fantezie, parcă așteptam să se transforme într-un dragon, arată prea sofisticat, cu o textură prea solidă pentru a transmite o senzație de realism.

A reușit să-mi dea cu un WTF în figură pe la început cu o scenă la care mintea mea nu a fost capabilă de mai mult de un Huh? dar trece repede starea de uimire.

Văd că filmul a dat în boala Bollywood-ului, prea multe replici în engleză când nu își aveau rostul, pentru că nu era picior de străin prin film. Asta m-a frapat la As the light goes out, poate mai mult ca direcția mai gânditoare pe care o alege.

Și este mult prea melodramatic, căzând în putina cu siropoșenii care provoacă greață, nu lacrimi, i-a apucat pe chinezi cheful de soap-opera fix într-un film de la care așteptam distrugeri masive provocate  de focul violent.

În schimb m-a bombardat cu îndelungi scene de jelanie forțată care nu mi-au pătruns suflețelul și degeaba se prăjeau scrum personajele, că nu mă interesa prea mult soarta lor.

Nu este chiar un film rău, dar este departe de The bravest, altă producție de pe acolo care se ia la trântă cu focul, acolo jeturile lacrimale erau mai puternice decât cele de apă dar aici, în As the light goes out cisterna mea era cam goală.

Per ansamblu, este un film doar decent, mai mult dramă decât acțiune, cu ceva aspecte didactice, am terminat filmul cu mai multe informații despre diferitele tipuri de fumuri (nu din alea din capul pițipoancelor) decât înainte de film, dar faptul că se îndepărtează de la rețeta clasică și se vrea mai snob îi cam dăunează, în opinia mea.

Nu într-un film de o asemenea factură este locul pentru subtilități filozofice, poate sunt și ipocrit, când primesc aceeași rețetă, mă vait că nu este original, când filmul încearcă și altceva, mă plâng că nu-mi place că o ia pe arătură. Deh, omul, ce să-i faci?

As the light goes out nu mi-a stins lumina, dar nici nu mi-a inundat fosa septică, așadar bag presiune în 6 furtunuri.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Apex

Când mi-o caut, apoi mi-o și găsesc. Și mi-o fac cu mâna mea. Însă să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *