Avengement

Când spui Scott Adkins deja știi la ce să te aștepți și Avengement nu este prea diferit de filmele cu care actorul ne-a obișnuit.

Deși aș putea spune că Avengement iese un pic din tiparele unui film banal de acțiune.

Ca mod de desfășurare a poveștii seamănă oarecum cu The gentlemen-ul lui Guy Ritchie din 2020, în sensul că un personaj, Cain Burgess (Scott Adkins – Yip Man 4, Triple threat, Doctor Strange) povestește în ordine amestecată evenimentele care l-au adus în postura în care se află, aceea de a se răzbuna pe o anumită persoană din cauza căreia a înfundat pentru ani buni pușcăria în care a intrat ca un om decent, cumsecade, cinstit, și a ieșit o brută monstruoasă, fiind în același timp și frumoasa, și bestia, din Făt Frumos a devenit monstrul lui Frankenstein.

Așa că domnul Cain cel plin de cicatrici fioroase, ieșit (a se citi evadat) de la mititica, are o misiune de durată pentru că-s mulți cei care l-au trădat. Norocul lui este că sacii de gunoi sunt ieftini, iar armele se pot procura ușor, deși nu prea are nevoie de ele, fiindu-i suficiente cele din dotare cu care mama natură l-a înzestrat, pumnii și picioarele.

Mai mult de atât ce vreți să știți? Este suficient să cunoașteți aceste elemente, Cain este nervos din cale afară, iar inamicii sunt suficient de mulți încât să-i asigure acestuia antrenament timp de 80 de minute.

Avengement este un film de categorie B care nu se sinchisește de rating și nici nu este preocupat să se adreseze unei plaje cât mai vaste de public, așa că nici nu face rabat de la violență zdrobitoare de oase și mutări de mandibule. Este chiar prea sângeros pe alocuri, cu niște brutalități poate gratuite, dar binevenite în film, care lasă urme adânci atât pe fața protagonistului, cât, mai ales, pe trupurile nenorociților care i se pun în calea planului său.

Parte în pușcărie, parte într-un bar, Avengement are destule scene de scandal arțăgos în care Cain este nevoit să facă față valurilor de inamici mari cât dulapul dar destul de imbecili, c-așa-i în filme.

Dar ce poate fi mai satisfăcător când pumnii lui Scott Adkins își ating ținta și se lasă cu multe radiografii toracice și craniene în camera de urgență a spitalului? Bătăile nu sunt nemaipomenit coregrafiate, nu aduc deloc a dans contemporan, dar sunt la obiect, fără mult preludiu și compensează prin contondență și prin cadre apropiate, care lasă să se vadă din plin efectele avute de contactul pumnului cu părțile sensibile ale trupului uman. Modul de filmare este fluent, neîntrerupt din 3 în 3 secunde pentru că Scott Adkins știe cum stă treaba cu luptele și nici nu are 60 de ani să aibă nevoie de dublură și când se leagă la șireturi. Iar asta a asigurat cursivitate filmului.

Ce m-a surprins la film a fost povestea solidă, lucru rar la o asemenea peliculă, care mi-a captat atenția pentru că era nevoie de așa ceva, ținând cont că Avengement are doar 2 locații în care se desfășoară acțiunea: pușcăria din trecut și barul din prezent.

Și poate pare frapant ce scriu acum, dar Scott Adkins face un rol mare aici, personajul său trece printr-o transformare extremă iar Scott joacă excelent, de la băiatul bun, nevinovat, care vrea să-și ajute familia, până la bruta călită de bătăile primite la pârnaie care i-au împietrit atât oasele, cât și sufletul, și figura fioroasă, suficientă pentru a-ți îngheța sângele în instalație, este rivalizată de dorința imensă de a-și face dreptate, cu orice preț, împotriva celui ce i-a distrus viața, azvârlindu-l ca pe-o cârpă într-o închisoare de maximă securitate unde nu avea ce căuta.

De regulă, astfel de filme sunt ușurele în tonalitate, nu prea se iau în serios, deși se moare la greu, dar Avengement are o atmosferă mai sumbră, mai întunecată, ce se revarsă din ochii protagonistului, dar și prin elementele narative care dau o savoare specială filmului.

Scott Adkins a atins o maturitate care ar trebui să-i permită să facă trecerea la filme demne de cinema, la naiba, dacă John Cena sau Dave Bautista (pe care nu-i dă deloc actoria afară din casă) joacă în filme de sute de milioane, merită și Scott Adkins această șansă demonstrând cu Avengement că le bunghește bine și pe actorie.

Anticipam o pârnaie de film simplu de acțiune, fără prea multe subtilități, dar am primit în Avengement chiar ceva fain, care merită din partea mea un 8.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

A man of reason

A man of reason

A man of reason (Bohoja) vine din Coreea de Sud și vrea să ne încânte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *