Belle

Prins în vârtejul anime-urilor după Jujutsu Kaizen 0, am virusat și Belle, o altă producție japoneză realizată în acest stil.

Nici nu intru bine în premisă și vă scriu că-i o versiune reinterpretată a lui Beauty and the beast.

🎬 Premisă

Bine ați venit în era tehnologiei unde o regăsim pe Suzu, o elevă de liceu timidă, introvertită, ostracizată de majoritatea pentru că este percepută ca o ciudată, ca una venită „de la țară‟.

Cum șade bine animațiilor, nici Belle nu se lasă până nu îmbracă un părinte în costum lemnos cu mânere, asta fiind și cauza caracterului retras al personajului principal.

Cu prea puțini prieteni, Suzu își găsește alinarea în virtual, în U, un fel de metavers zuckebergian, un univers în care nimeni nu știe cine ești cu adevărat și poți deveni orice îți trece prin minte.

În acest U vast, Suzu se transformă radical și ia naștere Belle, o artistă cântăreață care devine rapid fenomen global, atrăgând admirația multor gură-cască inofensivi, dar și invidia obișnuită a toxicilor colcăitori prin virtual doar pentru a-și deversa veninul.

Și tot în U îl întâlnește pe Beast.

Eh, și de aici povestea se duce prin cotloanele pe care deja le-ați mai șters de praf cu ocazia altor filme.

💭 Comentariu

Belle este un film bun, dar este și un film prost.

Depinde cine îl urmărește.

Este bun pentru adulți pentru că ei sunt suficient de maturi să își dea seama de semnificația mesajelor transmise și pot să le descifreze folosind codul corect pentru că au experiență de viață.

Este prost pentru copii, fiind și PG, pentru că ei n-au glagorie suficientă să perceapă simbolistica filmului și vor lua ca atare ceea ce li se transmite la prima vedere.

La suprafață, Belle ne spune că pentru a fi plăcuți de ceilalți, trebuie să fim oricine în afară de noi înșine, că este mai bine să ne refugiem în interiorul nostru, să ne creăm lumi închipuite decât să înfruntăm cu tupeu realitatea, aia care este, jegoasă, mizeră, plină de fățărnicie și lipsită de compasiune.

Dar în profunzime, ceea ce puradeii nu cred că vor pricepe, ne transmite mesajul fix pe dos. Însă parcă nu o face suficient de evident pentru a combate superficialitatea care plutește încântător pe ecrane.

Serios acum, la Belle se uită și se vor uita prichindei de-o șchioapă care vor fi fermecați de succesul avut de Belle care trebuie „DOAR‟ să-și schimbe complet personalitatea pentru a avea succes, care trebuie să se transforme în cu totul altcineva pentru a fi plăcută de cei din jur.

Deși nu-i deloc despre asta, însă scenariul, așa cum a fost gândit, are un potențial dăunător asupra celor mici. Desigur, aici ar trebui să intervină și părinții care trebuie să le explice ce și cum.

În schimb, adulții vor percepe total diferit mesajele, este clar că filmul condamnă societatea superficială în care trăim, că ne îndeamnă să renunțăm la multiplele răutăți spirituale, să aruncăm haina nemerniciei că nu facem decât să adăugăm stropi și stropi de toxicitate într-un ocean de gânduri și acțiuni deja poluat care afectează starea de bine a umanității și ne îmbolnăvește mintea.

Dar nu o face atât de insistent pentru a acoperi mizeria de la suprafață.

Să nu mai zic că-s unele scene, ce se petrec în viața reală, care n-au absolut nicio logică, mă uitam stupefiat la cât de prost au fost redate și mă întrebam cine a gândit respectivele acțiuni.

Povestea este destul de dezlânată, nu se concentrează deloc asupra unui subiect, asupra unei teme, zburdă în toate direcțiile, dorind parcă să acapareze toată atenția și să dezbată toate problemele societății contemporane.

Dar dincolo de asta, în Belle animația este Frumoasa, iar muzica este Bestia.

Din acest punct de vedere, al vizualului auditiv, Belle este mirobolant și fascinant.

Lumea virtuală creată este fermecătoare și hipnotizatoare prin atenția incredibilă acordată fiecărui detaliu insignifiant, fiecărei culori vibrante și fiecărui personaj din miliardele care populează U.

Zuckerberg sigur este cu ochii bulbucați cât cepele la acest anime pentru că asta și-ar dori să fie metaversul său.

Poate cei mici vor trece peste povestea confuză și vor fi halucinați de vizualul încântător pentru că dacă eu am rămas crăcănat ocular la film, nici nu-mi imaginez cum vor fi luați pe sus cei mici.

Cât despre piese, sunt senzaționale, nici nu are rost să mai comentez ceva despre ele, doar vă las un link către coloana sonoră.

🏆 Verdict

După ce m-am deconectat un pic de la Belle și mi-am încărcat bateria cerebrală, rămân la părerea că anime-ul vrea mult, vrea bine, dar nu găsește calea potrivită pentru a face asta.

Transmite mesaje conflictuale, uitând că este o animație destinată în special celor mici de la care nu trebuie să ai pretenții în a pricepe filmul în profunzime.

Aș putea scrie că vizual este demențial, dar narativ este dement, te captivează prin efervescența animației, dar te bulversează prin scenariul alandala care te lovește abuziv cu multiple fire narative, multe dintre ele plecând de nicăieri și ducând niciunde.

Pentru mine este un film de 7 update-uri, că am putut da la o parte biții inutili cu care m-a bombardat filmul, dar oare cu ce vor rămâne cei din categoria 6-12 ani?

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Bubble

Bubble, a nu fi confundat cu The bubble, ambele pe Netfix, este un anime atractiv …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.