Anjaam pathiraa

Anjaam pathiraa (The fifth midnight) este un thriller indian din 2020 venit pe ruta Mollywood pe care îl aveam de ceva timp pe listă și în care, atenție, nu este pic de muzică și niciun strop de dans.

Acum că v-am prăvălit un bolovan de pe piept, să vedem ce curry-ul meu vrea Anjaam pathiraa de la noi.

🎬 Premisă

Anwar (Kunchacko Boban – Virus) este un scormonitor legal în capete, un psiholog care face cocoașă tot stând pe scaun ascultând problemele depresive ale pacienților săi.

Fascinația lui este alta, criminalii în serie, dar din birou nu prea are de-a face cu așa ceva.

Fiind un băiat descurcăreț, devine consultant criminalist al poliției dintr-un orășel indian (orășel pentru ei, că are populație peste București), Kochi.

N-apucă el bine să-și ia în primire noua poziție că se trezește pe cap cu o crimă stranie la prima vedere, un mort răsare pe-un șantier, dar nu oricum, fără inimă și fără ochi.

Și unde mai pui că-i și copoi, așa că imediat se activează toată poliția, că poți să ciopârțești oameni cât vrei, dar să nu care cumva să belești curcani.

Dar crima nu-i unică și rapid avem de-a face cu un ucigaș în serie.

Filmul este bazat pe fapte reale.

💭 Comentariu

Primul aspect pozitiv din Anjaam pathiraa este seriozitatea. Dacă n-avea bullseye-ul din frunțile personajelor și legănatul specific din cap nici n-ai zice că filmul este indian, atât de țeapăn este pe gravitatea subiectului abordat.

Despre poveste n-ar fi multe de exclamat, că nu-i ieșită din vreo țiplă a originalității, dar modul în care se desfășoară ancheta, descoperirea câte unui amănunt infinitezimal care pun polițiștii pe urmele criminalului, evoluția antagonistului misterios, toate asta fac din Anjaam pathiraa un film bun, chiar surprinzător de plăcut.

Îl pot include în categoria producțiilor în care spectatorul nu-i mai inteligent ca eroul, nu ai cum să deduci înaintea lui Anwar cine este personajul care acordă, prea timpuriu, pensie de urmaș familiilor copoilor deportați din viață și trimiși către cele cerești sau, din contră, în direcția opusă.

Dar nu este unul din acele filme în care psihopatul criminal este un necunoscut cu care nu te-ai întâlnit până la momentul demascării sale, îl vedem pe parcursul filmului, așa că nu închideți pleoapa.

Evident că m-am dat mai deștept decât nu sunt și mi-am format propria teorie și eram atât de convins că am dreptate încât mi-am relaxat atenția și nu am mai fost pe călcâie pe cât ar fi trebuit, iar filmul mi-a dat peste bot.

Crimele nu sunt dintre cele mai grotești și sadice, sud-coreenii nu au de ce să se teamă, ai lor sunt cei mai machiavelici, dar nu asta ar avea mare importanță, ci misterul care înconjoară dâra de cadavre, motivația din spatele lor.

Ce m-a cam sâcâit, ori am prins o variantă de tip porno japonez, ori chiar așa a fost făcut filmul, dar secvențele cu cadavrele mutilate erau blurate să nu se vadă găurile din stern și din ochi. Deși în poze nu mai era blurat nimic și vedeai totul clar.

Anjaam pathiraa nu excelează prin inteligență, ba are câteva momente convenabile, ba niște mici găurele în scenariu, dar nu cât Marele Canion, să te apuce disperarea        .

Filmul captivează mai mult prin perseverență, pentru că deducțiile lui Anwar nu sunt unele zguduitoare, vin de la sine odată cu fiecare descoperire făcută, omul fiind tare insistent și, deopotrivă, fascinat de mintea celui care pârlește copoii.

Însă m-a făcut pilaf pe partea finală, când zici că eram o găină cu capul tăiat, neștiind în ce direcție să o apuc pentru că povestea alambicată (și este una destul de contorsionată) îți plantează pe umeri de-o parte și de alta, un drac și un înger, fiecare încercând să te atragă în echipa lui.

🏆 Verdict

Anjaam pathiraa este un thriller psihologic solid, cu un protagonist versat în domeniu, dar un antagonist și mai și, a cărui motivație este una care te bulversează.

Se cam târâie pe la mijloc, firul narativ deșirându-se destul de lent și petrece multișor cu ceva narațiune explicativă, dar actul final este unul care face toți banii.

Te și satisface pe deplin, dar te și bagă-n boală pentru că nu știi dacă o iei razna în căpșor din cauza/datorită acestei scindări cerebrale la care te supune scenariul parșiv.

Sumbru, întunecat, funebru, complex la nivel psihologic și alambicat narativ, Anjaam pathiraa se înscrie cu succes în rândul thrillerelor recente indiene care au un profesionalism hollywoodian în ele, dar își păstrează savoarea neaoșă, precum Mardaani 1, Mardaani 2, Jazbaa, Andhadhun sau Ratsasan (le recomand pe toate).

Așadar, înainte de a intra la ora de psihologie, îi sculptez filmului 8 statuete.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Oameni de treabă

Oameni de treabă

A venit rândul să-l scot la tablă pe Oameni de treabă, filmul care a câștigat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *