Club Zero

Club ZeroClub Zero este o producție din 2023 care și-a făcut mai greu loc în cinematografele românești, dar cum am un apetit mare pentru filme, nu am ratat ocazia să-l degust pe marele ecran.

 

🎬  Club Zero – Premisă 🕮

N-aveam eu chef de școală, că mi s-a aplecat de ea, dar n-am ce face, mă înscriu la o instituție de învățământ modernă și scumpă, de am impresia că trebuie să vinzi 2 ficați și 3 rinichi să plătești taxa pentru un an.

Aici niște elevi se înscriu sau sunt înscriși, nu mi-e clar, la un curs din ăsta fițos, Hrănire conștientă.

Iar tanti profesoară este domnișoara Novak (Mia Wasikowska – The devil all the time) care pune biciul pe tinerii cu mintea maleabilă.

Îi învață, încetul cu încetul, cum să nu risipească haleala și cum să se întremeze spiritual prin meditații aproape canine, că prea rostesc un ham cu poftă.

Doar că aceeași profesoară începe să exagereze cu povețele pricinuitoare de anorexie și lucrurile iau o întorsătură neplăcută.

 

💭 Club Zero – Comentariu 🍿

Povestea din acest film aduce oarecum cu cea din Fight club, doar că într-unul mănânci bătaie, în altul nu mănânci nimic.

Odată cu vizionarea peliculei mi-am dat seama, deși eram conștient deja, că fac dintr-o altă generație decât cea de acum pentru că tot ce predica Novak mi se părea de-o prostie cruntă.

Știu că este la modă acest curent al reducerii amprentei de carbon de către populație, dar este o aberație din moment ce o contribuție majoră la poluare o are zona industrială deținută de marile corporații.

Adică să fac eu economie la duș doar pentru ca Messi sau Taylor Swift să facă zeci de zboruri cu avioane poluante pentru a-și vizita neamurile la mii de kilometri? Haida-de, să le dau la mumu.

Adică să renunț eu la o fleică gustoasă pentru că așa scade amprenta de carbon în timp ce miliardarii se dau huța-huța cu iahturile imense care poluează într-un minut cât eu într-o viață? Da` ce? Am picat cu prima ploaie?

Măi, ce-i drept, parcă și eu sunt adeptul modului de trai perpetuat de Club Zero, și eu mănânc conștient, adică sunt extrem de conștient de fiecare îmbucătură din micul suculent și de fiecare dumicat mestecat din sarmaua ce merge ca unsă cu smântână.

Nici nu știu ce să comentez pe seama filmului pentru că toată durata lui se reduce la încercările tot mai reușite ale liderului sectei, pardon, profei Novak de a-și influența supușii, pardon, elevii.

Asta în timp ce părinții stau ca momâile și nu iau nicio măsură în acest sens, chipurile pentru a nu-și împresura odraslele deși ele deveneau mai galbene decât bășina porcului la apogeu din cauza lipsei de nutrimente, era să zic nutreț.

Poate de aici să trag o paralelă cu orice alt cult, indiferent de balivernele propovăduite, că nu-i mare diferență între ce face cucoana din film și ce nenorociri a produs, spre exemplu, Ted Bundy.

Club Zero

 

Personajele sunt unele tembele, nici nu am putut să coc în suflet ceva sentimente de empatie față de ele, mi se tăia maioneza de soarta lor că și-o meritau cu vârf și îndesat pentru că-s proaste cu majuscule. Mă repet, PROASTE.

Chiar așa să fie generația de acum, atât de ușor de influențat de aiureli aburinde despre ecologie, salvarea planetei, curățire corporală?

Dacă da, atunci vai și amar. Poate de ei sau poate de mine că nu pricep eu niște concepte moderne, învățat fiind cu lipsurile comunismului care mi-a înfierat în minte să mănânc ce prind pe unde apuc că nu se știe când se va mai ivi o ocazie prielnică.

Vă avertizez că în film există o scenă scârboasă, cu siguranță una dintre cele mai vomitive pe care le-am văzut în cele peste 10.000 de filme urmărite până acum. Și nu este una care să conțină brutalitate corporală.

Aduce oarecum cu 2 girls, 1 cup, dar nu-i chiar la acel nivel. Și nu vă apucați acum să căutați clipul, că mă veți înjura, cei de-o seamă cu începuturile YouTube-ului știu exact la ce mă refer.

Dacă se vrea o parodie neagră, este prea întunecată încât o dă direct în dramă, dar fără vreun impact emoțional asupra mea deoarece este și destul de previzibil.

Nu este greu de anticipat cum se va termina având în vedere cât de mult le chiorăie mațele letargicilor ăstora tineri care și așa erau anemici din născare și pleoștiți în mișcări de zici că n-aveau oase în ei.

Încă încerc să-mi dau seama dacă vrea să condamne acel comportament sau să îl aprobe.

Sau, mai știi, poate scenariul este neutru și ne lasă pe noi să decidem de unii singuri.

 

🏆 Club Zero – Verdict 👍 sau 👎

Eu sunt de modă veche, nu rezonez deloc la gândirea de acum, aia cu hai să mâncăm sănătos să ajungem la 90-100 de ani.

De ce naiba să trăiesc atât timp privându-mă de nenumărate delicii culinare și să mor de bătrânețe cu trupul încă în putere, dar fără să mă bucur la maximum de viață?

Eu prefer să mănânc ce vreau când vreau, chiar dacă asta înseamnă că o crăp pe la 70 de ani, dacă am noroc, dar măcar știu că mi-am făcut damblaua și am dus la Rematul ceresc o rablă de trup, nu unul încă în stare bună de funcționare.

Și să mă ierte filmul, dar conceptul meu de viață este mai protectiv cu natura decât al lui, eu mănânc mult, dar aici vine șpilul, cu fiecare friptură în plus, stratul de grăsime crește și asta reduce cu un grad temperatura în centrala termică.

Deci economia mea de gaze bate la fund economia lor de mâncare, eu produc o amprentă de carbon mult mai mică mâncând decât alții care fac foamea.

După ce am ieșit de la film am zis să nu fiu chiar ghiolban și, din dorința de a fi în asentimentul domnișoarei Novak, am comandat o sălățică mică din respect pentru Club Zero.

Și ca garnitură, am asezonat-o cu două șaorme cu de toate.

Din partea mea să se înscrie tineri gârlă în acest club, că nu mă supăr, dar nici nu pot să-i degust mai mult de 4 cești cu ceai pentru fasting.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

4  luni, 3 săptămâni și 2 zile

Cel mai bun film românesc – Gopo – Ediția 2008 După aproape 17 ani am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *