Commando 3

Dacă tot am băgat recent Baaghi 3, era normal să finalizez și trilogia cealaltă asemănătoare ca subiect, anume Commando 3.

După ce Commando 1 a fost meh spre OK și Commando 2 meh spre bleah, nu aveam mari pretenții de la partea a treia, mai ales după ce am suferit marea dezamăgire cu Baaghi 3.

Vidyut Jammwal (Junglee) revine în musculatura lui Karan pentru că are o nouă misiune de dus la bun sfârșit.

Scurta prezentare de pe IMDB este la obiect: Karan se duce la Londra pentru a opri un atac terorist în India.

Și asta ar trebui să fie suficient pentru premisa unui asemenea film. Dar lucrurile sunt un pic mai complicate de atât, planul teroristului musulman este interesant (știu, sună aiurea să scriu asta despre atentate), răufăcătorul este atât un extremist care vrea sânge cu orice preț și să îngenuncheze India, dar și un tip foarte inteligent care ticluiește un plan care ar trebui aplaudat prin ingeniozitatea lui, chiar dacă finalitatea lui se traduce prin mii de morți. Să-i dăm Allahului ce-i al Allahului.

Mai departe de atât scenariul nu excelează prin ceva nou, se știe care-i treaba cu Karan „mușchi de titan”, pleacă în misiunea lui europeană pentru a-l prinde pe terorist. Și nu o face singur, ci își trage alături două partenere de nădejde, că doar ce erou indian care se respectă are alături de el o singură fătucă oftătoare la vederea cărămizilor abdominale?

Dacă în Commando 1 am avut acțiune la greu și poveste ioc și în Commando 2 prea multe îmbârligături inutile și acțiune mai deloc, Commando 3 se plasează undeva la mijloc, îmbină acțiunea aiuristică, fără multă atenție dată legilor fizicii și gravitației, cu un scenariu mai cizelat, cu o poveste ce duce mai mult spre filmele cu spionaj și nu aș exagera prea mult dacă spun că seamănă cu seria Mission impossible.

Nu se cântă deloc, cu asta trebuia să încep, ceea ce face din Commando 3 un film serios, căruia îi dai atenție și din acest punct de vedere nu îmi rămâne decât să îl aplaud pentru că se rupe de cutumele cinematografiei indiene și livrează un film sumbru pentru că nu doar subiectul atentatelor este atacat, ci și altul, chiar dacă fugitiv, dar teribil de înfiorător, care-ți va da fiori pe șira spinării.

Acțiunea nu este foarte multă, filmul se concentrează mai mult pe partea de spionaj, urmăriri de la distanță, interceptări de convorbiri, elemente ce mai taie din aspectul efervescent al filmelor indiene de acțiune.

Dar și când se bate, Karan ne arată că este un acrobat desăvârșit, zboară prin aer ca un titirez, zici că are un trapez în fund și arcuri în picioare, asta traducându-se prin lungirea confruntărilor prin fel și fel de scheme suplimentare pentru deliciul publicului, dar care în realitate sunt doar inutile și ineficiente. Însă altfel ar deveni plictisitor filmul. Și am văzut și una dintre cele mai meseriașe figuri de acest gen, nici nu știu dacă fizic este posibilă, dar execuția ei este de nota 10.

Luptele tind mai mult spre parkour decât spre confruntări tradiționale, nu sunt grandioase, cu explozii monumentale sau vehicule militare cât vezi cu ochii, dar sunt brutale și satisfăcătoare pentru ceea ce așteptam de la acest film. Plus că sunt bine filmate, poate și pentru că Vidyut Jammwal își execută (în mare parte) scenele de luptă și nu au fost necesare miliarde de „cut scenes” pentru a ascunde dublura.

Cel mai mare aspect negativ, cum băi nene se poate așa ceva? Să nu ai tu un maieu rupt în tot filmul? Am tot așteptat semnătura tradițională din ultima vreme de la Bollywood și nimic. M-am supărat rău pe film.

Ah, să nu uit, Commando 3 este plin de mesaje pacifiste și de patriotism și, deși sunt utopice, când o zbura porcul organic se va întâmpla ceea ce dorește filmul, nu neg că mi-a încălzit un pic inima și m-a făcut să dau o fugă la vecinul cu care nu mă am bine și să-i dau o bere rece.

Plus că dă un croșeu și anumitor stereotipuri care sunt propovăduite cu tupeu și nerușinare în realitatea în care ne aflăm.

Ce vrea să spun de final este că acest Commando 3 mi se pare de departe cel mai bun dintre cele 3 filme din serie, nu aduce nimic nou în domeniul producțiilor de spionaj și cu teroriști, dar este un film bine realizat, fără inserțiile indiene specifice care transformă orice subiect grav într-o parodie proastă, cu acțiune un pic SF, dar satisfăcătoare, și cu un răufăcător inteligent, ceea ce mă face să-i dau filmului un 8.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Commando 3

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Lost bullet 2

Lost bullet 2

Lost bullet 2 continuă evenimentele lăsate cam în coadă de pește de către primul Lost …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.