El aviso

Am dat pe Netflix peste El aviso (The warning), un thriller spaniol din 2018 cu o premisă ce va genera dureri de cap celor care urăsc matematica. Nu mă întrebați cum dau de ele, mă citește Netflix ca pe-o revistă Playboy, știe ce îmi place și mă bombardează cu recomandări de acest gen.

Filmul regizat de Daniel Calparsoro (Cien años de perdón) are acțiunea principală plasată în anul 2008 unde Jon (Raul Arevalo) își așteaptă pe ploaie amicul. Cum setea de alcool este mare, cei doi sunt nevoiți să facă un scurt popas la o benzinărie să ia niște gheață pentru băutură. Și aici lovește tragedia, are loc un schimb de focuri și prietenul lui Jon primește o porție de gloanțe în piept.

Apoi El aviso sare 10 ani în viitor pentru a face cunoștință cu Nico, un puștan de 10 ani hărțuit de colegii lui mai mari.

Ce legătură există între Jon și Nico? La prima vedere, niciuna.

Cum Jon este un olimpic la matematică, descoperă din întâmplare un tipar algebric care îl cutremură din temelii și începe să iscodească în trecut pentru a afla istoricul acelei benzinării și pentru a desluși semnificația acelui tipar care-l înnebunește.

El aviso are un start confuz, jonglează, fără să te anunțe, cu cele două linii temporale, și nimic nu pare a avea sens. Dar povestea își vede de drumul ei implacabil și, pas cu pas, filmul devine tot mai interesant și mai enigmatic.

Cu toții știm că matematica nu greșește și, chiar dacă ne-a plăcut sau nu la școală, regulile ei sunt de neclintit. Și El aviso construiește un întreg mister în jurul acestui fapt irefutabil.

Chiar dacă El aviso m-a ținut în suspans și este oarecum imprevizibil, aceste lucruri au fost declanșate de zgârcenia scenariului care nu m-a ajutat deloc în încercarea mea de a desluși misterul din jurul tiparului, fiind un film în care spectatorul află ce se petrece odată cu personajul principal, când el primește anumite informații, atunci intră în posesia lor și spectatorul, spulberând astfel iluzia că ești mai deștept ca personajul și rezolvi puzzle-ul înaintea lui.

Dar această abordare are și efectele ei benefice pentru că am început să mă tot foiesc în pat urmărind filmul, neștiind ce urmează să se petreacă și mă minunam cu fiecare amănunt tot mai macabru de însemnătatea descoperirilor făcute de Jon.

Și a doua parte a filmului o ia razna în ceea ce privește momentele tensionate, dacă aveți cărbune și doriți diamante, atunci pregătiți-vă ustensilele, pentru că El aviso va crea o menghină fesieră cu care veți sparge chiar și vibranium.

Din punct de vedere tehnic nu iese cu nimic în evidență, locațiile sunt frugale, punctul central al filmului este reprezentat de benzinăria pe lângă care mișună personajele din cele două linii temporale. Dar nu vă entuziasmați, nu este vreun time travel movie.

Nu pot spune despre El aviso că-i un film excelent pentru că are parte de problemele lui în anumite părți din scenariu, dar este bun, mai ales că dezvăluirile sunt eficiente și, cel puțin pe mine, m-a lăsat mască atunci când sunt puse cap la cap toate piesele răzlețite peste tot și adunate la un loc.

Dacă vreți un mister bun, dar fără acțiune, în care de bază este alergatul după informațiile necesare pentru a arunca o rază de lumină asupra enigmei care-l roade pe protagonist, atunci recomand El aviso.

Am recunoscut câțiva dintre actori, în ochi sărindu-mi în primul rând Belén Cuesta din La casa de papel, dar și Aura Garrido din El cuerpo sau Raúl Arévalo din mai sus pomenitul Cien años de perdón.

Rămân în pana prostului, așa că dau o fugă până la OMV-ul din colț să alimentez cu 8 litri de motorină, asta fiind și nota pe care o acord cu mărinimie lui El aviso.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The departed

The departed

2006 The departed este o dovadă că pot exista și remake-uri bune, fiind versiunea americană …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *