Flugt (Flee)

Poate cea mai ciudată nominalizare la categoria Film animat, Flugt (Flee) vine din Danemarca și vă spun de pe acum că este ceva total diferit.

🎬 Premisă

Bazat pe fapte reale, Flugt (Flee) prezintă povestea lui Amin, un refugiat afgan din fragedă pruncie care acum s-a ajuns la maturitate, are o carieră de succes, situația familială este pe cale de a se îmbunătăți, prospectul unei nunți ivindu-se la orizont, iar Danemarca este acum casa lui de suflet.

Doar că frământările din copilărie nu-i dau pace și simte nevoia să se destăinuie cuiva.

Și acel cineva este regizorul acestei producții, Jonas Poher Rasmussen.

Cu inima îndoită și aproape cu lacrimi în ochi, retrăind parcă evenimentele tragice din trecutul său zbuciumat, Amin se pune pe povestit toate aventurile periculoase și nedorite cauzate de necesitatea găsirii unui trai mai bun pentru el și familia lui numeroasă, pentru că în Afganistanul anilor 1980 nu se mai putea trăi.

De fapt, nu diferă cu nimic față de situația ultimilor ani care ne demonstrează că omul este o specie tâmpă, repetând la infinit aceleași greșeli și așteptând rezultate diferite.

Astfel, animația ne prezintă prin flashback-uri toată povara sufletească pe care Amin a cărat-o singur până acum, nimeni din afara familiei neștiind ce a pătimit.

💭 Comentariu

De ce am scris la început că Flugt (Flee) este ceva diferit? Pentru că filmul este în așa fel conceput încât a fost nominalizat la Oscar și pentru cea mai bună animație, dar și pentru cel mai bun documentar. Asta pe lângă o a treia nominalizare pentru cel mai bun film străin.

Da, este un documentar animat. Și nu doar atât, animația este spartă când și când de imagini reale de arhivă care te lovesc ca un baros asgaardian peste fluierul piciorului.

Animația este una grosieră și folosește 2 stiluri total diferite, unul mai butucănos, bazată pe desene în creion negru, de genul animației din A-Ha – Take on me, și unul un pic mai dezvoltat, dar tot desenat și el, pe stil vechi.

Cine ar vedea filmul fără să știe când a apărut ar trăi cu impresia că este o animație veche care nu a beneficiat de progresul tehnologic și nici nu a auzit de 3D.

Dar n-are a face, acest stil nefinisat se potrivește lui Flugt (Flee) pentru că povestea cutremurătoare te captează și captivează atât de mult încât nici nu mai acorzi atenție animației din punct de vedere tehnic.

Își face perfect treaba în ceea ce privește elementul sentimental deoarece povestea, coroborată cu animația frugală, generează o combinație teribilă pentru suflet, îți transmite emoții grămadă fără prea multe cuvinte. Dacă rămâi netulburat după acest film, fuga la popă să-ți dezlege blestemele care ți-au închis sufletul într-un buncăr drăcesc.

Acest concept interesant, practic 3 tehnici de filmare într-un singur film, generează un produs straniu și suprarealist, dar atât de potent sentimental.

Îți ia ceva timp să te înveți cu stilul acesta zăpăcit și amestecat, dar odată obișnuită retina cu el, Flugt (Flee) te transportă într-o lume devastatoare, făr` de speranță, făr` de libertate, făr` de drepturi elementare, filmul lovind destul de aproape de casă, perioada prezentată fiind similară cu cea comunistă de la noi.

Mai rar o asemenea animație matură.

Pus pe lângă celelalte 4 animații cu care se luptă pentru trofeu, cu seriozitatea extremă și dramatismul tragic adult pe care le prezintă, Flugt (Flee) le face să pară niște pufoșenii animate, gingașe, bibelouri de porțelan artificiale destinate doar celor mici.

Cu siguranță Flugt (Flee) nu-i pentru copii pentru că are niște imagini terifiante pentru cei care se scălâmbăie la personaje animate care cântă și dansează. La dracu`, îngrozesc și un adult, darămite un puradel.

Poftim animație care chiar are ceva de spus, deși nici ea nu scapă de molima modernismului. Dar măcar aici vine natural, nu este nicio predică acuzatoare, nu ne învinovățește în vreun fel, ca atare nu pot să zic nimic de rău de… o să vedeți voi.

Singurul lucru eronat care mi-a sărit în ochi, deși ar mai fi și altele, dar acesta a fost prea evident, a fost o greșeală de animație impardonabilă, nu-ți rănești un personaj la piciorul stâng și apoi îl bandajezi la cel drept. Cei din camera de editare ce au păzit?

Flugt (Flee) este și un film poliglot, am auzit dari, daneză, rusă și engleză vorbindu-se în această animație.

Mi-am dat seama că-i ceva deosebit când am recunoscut printre producători executivi nume precum Nikolaj Coster-Waldau (The silencing) sau Riz Ahmed (Venom).

Haoleu, cum era să uit de coloana sonoră? Nu degeaba am pomenit de A-Ha mai sus, Flugt (Flee) mi-a încântat auzul cu piese ale unor formații nordice, A-Ha, Ace of Base, Roxette, dar și cu niște melodii bântuitoare în sens pozitiv ale trupei islandeze Low Roar (acum aud de această formație).

Luați de aici să vă spintece, Breathe in și Help me.

Deci totu-i pe bază pe arctic aici, deși animația transmite multă căldură.

🏆 Verdict

Poftim surpriză uriașă, la cum plecase filmul nici gând să îmi placă. Așa îmi ziceam în minte pentru că totul era extrem de ciudat și original.

Dar nici nu mai încape discuție, după ce l-am vizioanat mi-am înghițit prima impresia și, din punctul meu de vedere, Flugt (Flee) este de departe cea mai bună animație dintre cele 5 nominalizate, și ca un autentic traficant de persoane (nu în mod sexual), îi emit filmului 9 pașapoarte.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Batman: Mask of the phantasm

Am dat timpul mult înapoi, tocmai în 1993, pentru a vedea animația Batman: Mask of …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.