Gladiator 2

Gladiator 2Încă un film legendar primește o continuare după mai mult de 20 de ani odată cu lansarea lui Gladiator 2.

Când se va termina moda asta leneșă?

 

🎬 Gladiator 2 – Premisă 📖

Roma este pusă pe cucerit, așa că atacă o provincie africană pe unde își duce veacul Hanno (Paul Mescal – Aftersun).

Acesta este capturat de armata lui Acacius (Pedro Pascal – The wild robot) și ajunge în proprietatea lui Macrinus (Denzel Washington – The equalizer 3) care vrea să facă din el mare gladiator.

Cum nu are de ales, Hanno intră în arenă chitit să supraviețuiască oricărei încercări pentru că dorește să aibă șansa răzbunării.

Vrea neapărat capul lui Acacius care i-a făcut un mare pocinog în timpul luptei din deschiderea filmului.

Între timp, se duce o bătălie încinsă pentru tronul Imperiului Roman care este ocupat acum de doi frați fătălăi și clovni care arată mai degrabă a prostituate masculine decât a împărați.

Și, bineînțeles, nu-i mare secret, Hanno este cadorisit cu un trecut misterios ce are strânse legături cu primul film Gladiator, mai ales cu un anume personaj.

 

💭 Gladiator 2 – Comentariu 🍿

Doi frați care vizează tronul, un sclav devenit gladiator care agită spiritele, un ambițios fără sânge nobil care vrea să pună mâna pe tron, stați că n-am terminat.

Lupta din arena inundată cu apă și animale periculoase, o altă luptă în care gladiatorul trebuie să protejeze o persoană dragă, un complot politic menit a răsturna actuala conducere, ghiciți ce am descris.

Ați spune că am sintetizat povestea din Gladiator 2. Și ați avea dreptate, dar v-ați și înșela pentru că este și povestea din serialul Those about to die lansat cu 4 luni în urmă.

Așa că pentru mine filmul de față a fost lipsit de orice surpriză pentru că sentimentul de deja vu a fost unul extrem de puternic și am ghicit toată acțiunea înainte să se întâmple.

Nu o să-l compar cu Gladiator pentru că va pierde nu doar câteva lupte, ci întreg războiul, fiind inferior acestuia pe toate palierele.

Până și efectele speciale, care ar trebui să fie mai bune ca urmare a progresului tehnologic, uneori se maimuțăresc și arată terifiant de fals.

Dacă tot sunt captiv în celula negativismului, atunci hai să continui pe drumul ăsta al cârcotelii.

M-a enervat lipsa de consecvență verbală, dacă ai ales engleza ca limbă vorbită, atunci mergi cu ea până la capăt.

Nu îmi arunca din când în când expresii în latină care nu au niciun rost și hotărăște-te dracului la o unică limbă scrisă pe pereți.

Când erau scrijelituri în latină, când erau poezii cioplite în engleză.

Dacă ai plecat cu engleza, atunci du-te cu ea până la capăt, nu te mai da intelectual cu latina, că a ieșit un ghiveci incoerent.

Nu mai zic de anacronismele tembele care m-au făcut  să râd mai mult decât la un spectacol umoristic.

La naiba, citeau romanii Gazetus Sportus, ziar tipărit, probabil, de Catalinus Tolontanus.

N-am pretenția de realism, dar nici o asemenea batjocură colosală. Și nu ar fi singura.

Gladiator 2

 

Hai că am terminat cu răutățile, luat ca film de sine stătător, Gladiator 2 nu este rău, doar că are gust de ciorbă reîncălzită.

Nu vine cu ceva nou care să justifice resuscitarea universului din Gladiator, mă așteptam la ceva bombă pe partea de poveste, dar totul este destul de banal și repetitiv.

Are acțiune violentă, stă bine la acest capitol, secvența de început fiind impunătoare prin anvergura sângeroasă a confruntării.

Chiar dacă și-a pierdut atingerea magică, Ridley Scott încă se pricepe în a pune în scenă niște bătălii epice, a făcut-o în Napoleon, i-a ieșit și aici, pentru asta merită aplaudat.

Sunt și alte momente la fel de brutale presărate pe parcursul filmului, unele mai reușite prin implicațiile emoționale, altele ridicole prin vizualul ratat.

Un lucru este cert, avem acțiune pe săturate.

Deși Paul Mescal este un actor foarte bun, nu se potrivește în rol, pur și simplu nu mi-a dat senzația de gladiator.

Nu are prezența fizică impunătoare care să mă facă să cred că este în stare să se achite cu brio de partea contondentă a interpretării sale.

Este expresiv, le are bine cu vorbele, transmite emoții din plin, dar când intra în arena mai degrabă îl vedeam dând cu mătura după lupte decât participând efectiv la ele.

Bine, ce-i drept, nici Russell Crowe nu a fost vreun munte de om, și probabil memoria îmi joacă feste, dar îl rețin ca fiind impunător, nu atât de pișpirică precum Paulică.

Cât despre Denzel, am impresia că nu și-a luat rolul atât de serios pe cât ar fi trebuit. Sau așa a fost scrisă partitura lui.

Vrea să pară amenințător, dar l-am perceput mai mult ca un caraghios când se plimba cu toată vesela de aur la gât.

 

🏆 Gladiator 2 – Verdict 👍 sau 👎?

N-ar mai fi multe lucruri de spus despre Gladiator 2, este un produs mediocru care încearcă să capitalizeze faima primului Gladiator, bazându-se prea mult pe nostalgie.

Genericul de început constă în imagini stilizate din Gladiator, un fel de aducere aminte a ceea ce s-a întâmplat.

Dar nu se oprește aici, Maximus-ul lui Russell Crowe este pomenit cu orice ocazie, cred că numele lui a fost rostit de mai multe ori decât în original.

Când nu se vorbea despre el, ne erau arătate imagini cu el, când nu vedeam imagini cu el, erau rostite replici pe care le-a făcut faimoase.

Ce să mai, se agață de amintirea lui Maximus mai ceva decât un țânc încă neînțărcat de fusta mamei râvnind la țâța ei hrănitoare.

Probabil cei care nu au urmărit Those about to die vor fi surprinși de anumite secvențe și momente care pe mine m-au lăsat rece, impactul sentimental fiind inexistent.

N-are deloc profunzime, este un film realizat exclusiv pentru distracție și nimic mai mult.

Fără să aibă replici memorabile și o poveste cât de cât originală, Gladiator 2 primește, totuși, de la mine 6 săbii de lemn.

Mă întreb, la final de articol, cine după cine a copiat pentru că 80% din povestea celor două producții este IDENTICĂ.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Gladiator 2

Recenzia video

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Le comte de Monte-Cristo

Le comte de Monte-Cristo

Le comte de Monte-Cristo este o poveste nemuritoare așa că la câțiva ani mai vine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *