Guillermo del Toro`s Pinocchio

Guillermo del Toro`s PinocchioAvem invazie de lemn vorbitor anul ăsta în domeniul filmului. După live-action-ul Pinocchio de la Disney, iată că a venit vremea pentru animația stop-motion Pinocchio de pe Netflix.

 

🎬 Guillermo del Toro`s Pinocchio– Premisă

Să-mi fie cu iertare dacă nu a ajuns căldura la etajul superior cranian pentru a inventa ceva expresii noi pentru a prezenta altfel povestea lui Pinocchio.

Că de câte ori să spun același lucru sub altă formă?

Dacă puteam să fac asta, mă apucam de politică dâmbovițeană.

În fine, cioplitorul cel bătrân, Geppetto (David Bradley – Hot fuzz), jelește oceane de lacrimi la mormântul fiului decedat mult prea timpuriu.

Într-o seară, după ani și ani în care Carlo nu s-a întors, spre deosebire de versurile melodiei celor de la Compact, Geppetto ia toporul și dintr-un ciot de lemn își creează o marionetă.

Una cam stranie și, de ce să n-o recunosc, cam de coșmar.

După cum bine știți, o zână diafană se sinchisește, într-un final, să-i îndeplinească moșului o dorință și iacă-tă năsosul cu fobie de termite prinde viață.

Iar Pinocchio (Gregory Mann), cu conștiința alături de el, Cricket (Ewan McGregor – Doctor Sleep), începe să-și facă de cap la 360 de grade.

 

💭 Guillermo del Toro`s Pinocchio – Comentariu

Nu prea mă trăgea sfoara să scriu ceva despre acest film, mai ales că deja îmi consumasem inspirația șubredă cu producția Disney+, dar am fost nevoit să mă pun pe treabă după ce l-am văzut.

Este destul de clar că vor fi multe comparații cu scursura infectă a celor de la Disney, pentru că altfel nu am cum.

De fapt, nici nu ar trebui să rașchetez mult scândura că o subțiez și trec direct la subiect.

Pe românește, Disney i-a zis lui Zemeckis: „Faci filmul cum vreau eu‟, iar Netflix i-a zis lui Del Toro: „Faci filmul cum vrei tu‟.

Rezultatul?

Unul a fost o mizerie, altul a ieșit excelent.

Vă las pe voi să le identificați.

După ce a durat câteva minute să mă obișnuiesc cu stilul greoi al animației stop motion care duce lipsă de fluență motorie, am reușit să mă bucur de un film de la care nu așteptam atâtea teme grele, serioase, profunde și mortuare.

Deși este PG pe IMDB și 7+ pe Netflix, Pinocchio este foarte întunecat prin atmosfera pe care o creează.

Nu îmi dau seama cum a scăpat cu un rating atât de ușurel.

Poate pentru că este animație? Că dacă fix același film era făcut live action, nici vorbă de ceva mai jos de PG13.

Încă de la început, când am asistat la moartea lui Carlo, mi s-a pus un nod în gât și am simțit că acest film va fi altceva.

Și așa a și fost.

Tot ce a aruncat Disney+ la gunoi, să nu care cumva să se supere toți copiii (ne)speciali, Del Toro a adăugat în opera sa, ba chiar a pus și ceva în plus, parcă să compenseze.

Pinocchio este un infantil inocent în gândire, dar neastâmpărat și face numai boacăne prostești și uneori cu consecințe grave, ceea ce îl transformă, iertată-mi fie caracterizarea, într-un nemernic ce ar merita o papară de bătaie.

Guillermo del Toro`s Pinocchio

 

Del Toro reinventează cu totul povestea.

Dispar o grămadă de personaje cărora nu le-am dus deloc dorul, așa că dacă aveți vreun drag de ceva lup șmenar, puneți-vă pofta-n cui.

În schimb, apar altele noi, care se potrivesc mai bine în film.

Se schimbă și peisajul, parcă nu mai este unul atât de viu, ci pare pictat cu o tușă de morbiditate numai bună de născut frisoane cât ai zice „foc‟.

Plus că filmul include și o puzderie de subiecte adulte, și nu exagerez, cel mai frecvent fiind cel al războiului.

Cum, necum, Pinocchio atinge ambele războaie mondiale și, odată cu ele, tragediile infinite pe care le-au provocat ca urmare a mentalităților megalomane ale unor lași ascunși în spatele unor birouri.

Astfel, Del Toro nu își menajează deloc audiența, nu se poartă cu mănuși cu cei mici de-o șchioapă.

Ba chiar mi se pare un pic brutal modul în care îi pune față-n față cu anumite evenimente tragice ce își vor face apariția, inevitabil, în viața fiecăruia.

Nu eram eu pregătit pentru atâtea momente triste, darămite ăștia mici.

Să-mi răsară crengi pe extremitatea nazală de nu m-a luat cu gâdilat pe la sinusuri de-mi curgea toată inteligența mucoasă prin nas la cât am suspinat la această animație, chipurile, pentru copii.

Are multe elemente originale care fac filmul să stea pe propriile picioare și să iasă în evidență.

Aici de lăudat este imaginația scenariștilor, printre ei fiind și același Guillermo Del Toro.

Nici măcar numerele muzicale nu sunt enervante pentru că sunt foarte puține, bine dozate și cu rime cu miez narativ intelectual dar și, aș putea spune, un pic deocheate și vulgare. Nu în sens sexual, ci zeflemitor.

Tehnic nu am ce comentarii de rău să fac deoarece odată ce ochii au prins ritmul animației de acest tip nu am mai simțit că-i stop motion.

Totul arată excelent, se simte că a fost depus un efort foarte migălos pentru crearea acestei producții.

De fapt, sunt cam cu pleonasmu-n gură, pentru că stop motion necesită multă muncă, poate prea multă pentru rezultatele șubrede pe care le obțin financiar.

Nu pentru că ar fi ele slabe calitativ, ci pentru că lumea nu este interesată de așa ceva.

Îmi aduc aminte de Kubo and the two strings, o animație nemaipomenită pe stil stop motion, dar ditamai eșecul de box office.

Că dacă nu-s minioni, pixari sau frozeni, atunci lumea nu prea consumă altceva.

Și a fost o desfătare pentru urechile mele să aud vocile originale ale actorilor într-o animație, avantaj streaming aici.

Sunt pe afiș, chiar dacă doar cu pipota vocală, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Christoph Waltz, Tim Blake Nelson,    Ron Perlman sau Finn Wolfhard.

 

🏆 Guillermo del Toro`s Pinocchio – Verdict

Cred că partea cântată din acest Pinocchio mi-a adus inspirația să fac o comparație muzicală în versuri între cele două filme Pinocchio cu ștaif apărute în 2022.

Cel al lui Disney+ este:

„Prințul meu are țiței / Pot să fac ce vreau cu ei‟ (celebra piesă a trupei A.S.I.A. ale cărei versuri au fost schimbate după ce s-au prins de „inteligența lor‟).

Iar cel găzduit de Netflix este:

Goodbye`s the saddest word I`ll ever hear / Goodbye`s the last time I will hold you near‟ (că tot a fost anulat concertul Celine Dion de la București).

Hai că o dau în bălării, dar nu mai am ce să finisez la acest comentariu despre animația Pinocchio.

Este un film serios, poate pentru serios pentru categoria principală de vârstă care îi formează audiența.

Alte laude ar mai fi că-i fermecător de frumos realizat, imaginativ, sensibil, emoționant, trist, dar și dătător de speranță, făcându-ne să înțelegem că trebuie să iubim viața, una unică, venind cu același mesaj identificat și la Puss In Boots: The last wish.

Și ca idee, nu are absolut nimic woke în el.

Singurul motiv pentru care îi atașez 9 sfori pentru manevre manuale este că a insistat prea mult pe chestia cu fascismul.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

One Piece Film: Red

One Piece Film: Red

Nu trageți în mine, nu am văzut niciun episod din anime, așa că pentru mine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *