Home alone 2: Lost in New York

Home alone 2: Lost in New York a venit ca o urmare firească a succesului imens repurtat de Home alone care, cu un buget de 15-18 milioane de dolari, a încasat aproape jumătate de miliard.

Astfel, la 2 ani de la original, apare și sequel-ul care mai schimbă un pic decorul, de data asta acțiunea se petrece în New York.

Se apropie din nou sărbătorile și, de data asta, părinții lui Kevin (Macaulay Culkin – Jacob`s ladder) se asigură că acesta nu mai este lăsat acasă și, surpriză mare, reușesc să îl ia în calcul la socoteala membrilor familiei.

Așa că se reped toți, cu mic, cu mare, spre aeroport, având destinație însorita Florida pentru a-și petrece acolo Crăciunul.

Nu degeaba se numește continuarea Home alone 2: Lost in New York pentru că în aeroportul magic în care nimeni nu controlează nimic, Kevin încurcă avioanele ș se trezește la New York. Cu cardul lui tac-su la purtător și un plic plin cu bani, Kevin se lăfăie în cel mai luxos hotel.

Asta până când dă, băi, ce mică-i lumea, peste aceiași bandiți din primul film, Harry (Joe Pesci – Goodfellas) și Marv (Daniel Stern – Home alone), evadați din pușcărie și care vor să dea lovitura vieții lor. Dar soarta perfidă îl scoate în calea celor doi pe afurisitul de Kevin care le pune din nou petarde-n roate și vrea să le belească planul.

Pentru cine n-are stoc de lecitină și stă, implicit, mai prost cu memoria, ei bine, Home alone 2: Lost in New York este o copie la indigo a primului film. Și nu exagerez absolut deloc când scriu asta.

Văzându-le într-o seară, unul după altul, n-am putut să nu observ că-s construite pe același schelet, având fix aceeași structură narativă, de la startul zbuciumat, cu familia pregătindu-se de plecare, până la prezența unui personaj misterios și tenebros care ne face o primă impresie falsă.

Evident, partea cărnoasă, a luptei dintre Kevin și Bandiții Lipicioși, că s-au rebrănduit, reprezintă punctul forte din acest sequel.

Dar parcă s-a pierdut ceva din magie, scenariul nu inovează cu absolut nimic, urmează aceiași pași care au adus succesul lui Home alone. S-a bazat pe zicala: Dacă nu-i stricat, nu repara, dar aici nu s-a tradus prea bine în produsul final.

Există însă o mare modificare față de original.

Capcanele sunt și mai brutale și, ca atare, filmul devine complet neverosimil, hoții devin indestructibili, la câte pățesc ar fi trebuit să fie morți încă din primul moment. Se exagerează enorm de mult cu duritatea scenelor și nu mai au același haz pentru că îți dai seama că trec dincolo de teritoriul verosimilului.

În Home alone tot ce pățesc cei doi hoți poate fi suportat de o ființă umană, dar aici, în Home alone 2: Lost in New York, să primești direct în cap vreo 4-5 cărămizi grele aruncate de la înălțime și să n-ai nimic? Haida-de, că măcăne cu botox!!!

Asta este cea mai mare problemă a filmului, nu transmite o senzație de credibilitate și capcanele sunt atât de elaborate încât era nevoie de o droaie de Kevini să le pună la punct în timpul pe care l-a avut la dispoziție.

De asemenea, mesajele pe care le transmite sunt la fel ca în Home alone, nu lipsește un dialog înălțător, plin de pilde, între aceleași 2 personaje, Kevin și ființa misterioasă învăluită într-o negură superficială a impresiilor greșite.

Ah, hai că era să mă iau cu cozonacii și sarmalele și uitam că Home alone 2: Lost in New York are ceva extra față de Home alone. Sau așa mi s-a părut. Este un pic meta pentru că în film îl avem pe Tim Curry în rolul unui concierge care este speriat de, atenție, un clovn, Curry fiind cunoscut pentru rolul Pennywise din miniseria IT din 1990. Și mai apare și Donald fucking Trump într-un cameo.

În concluzie, filmul este prea lipit de original să se desprindă ca un zbor de sine stătător și virulența violentă a capcanelor transcende tărâmul realității, în rest este la fel ca Home alone.

Rămâne, totuși, o realizare decentă, dar care își trăiește existența sub umbra fratelui mai mare, superior calitativ.

Încă odată ni se demonstrează că mai mult și mai grandios nu înseamnă întotdeauna mai bun, uneori ți se apleacă dacă îngurgitezi același lucru ca un nehalit, ai nevoie de o schimbare în dietă, Home alone 2: Lost in New York neînțelegând acest aspect. Tocmai de asta sunt un pic mai dur și îi cumpăr doar 6 turturele.

Hai, vedeți-vă de treabă, nu mustăciți pe sub nas, că aici mă opresc cu franciza asta, nu voi continua cu următoarele filme, că n-am atâta tărie în mine.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Shaolin soccer

Vă place fotbalul? Dar cu artele marțialele cum stați? Este ciudată combinația de întrebări? Ei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.