Invitación a un asesinato

Invitación a un asesinato Trec rapid prin A deadly invitation sau, cum se numește în limba originală, Invitación a un asesinato .

Filmul este unul de mister și îl găsim pe Netflix.

Este botezat în engleză mai fistichiu pentru că traducerea mot-a-mot ar fi aceeași cu titlul altui film, Invitation to a crime, lansat tot în 2023 și având fix același subiect.

 

🎬 Invitación a un asesinato – Premisă

Pe un iaht de lux se adună o ceată de pițigoi umani deoarece filfizonii și demoazelele au primit fiecare câte o invitație stranie de la amfitrioana Olivia (Maribel Verdú – The Flash).

După ce cucoana cu banul îi belește verbal pe toți, că nu i-a chemat să-i alinte, este găsită făcută țăndări cu materia cenușie pe post de glet dat pe pereți.

Oare cine o fi ucis-o pe tanti cu limba ascuțită?

Asta își propune să afle Agatha (Regina Blandón) care se pune pe investigat.

 

💭 Invitación a un asesinato – Comentariu 🍿

Filmul se vrea un fel de Knives out al săracului deoarece este, fără să greșesc prea mult sau chiar deloc, o copie aproape la indigo a celui de-al doilea film din respectiva serie detectivistică.

Doar că aici nu avem parte de nume sonore pe care să le recunoaștem, iar scenariul este ca un politician cu 2 clase și un doctorat luat pe sub mână.

Adică incompetent și lipsit de inteligență.

Inițial, premisa mă amăgea cu o enigmă de senzație de începusem să notez în carnețel fiecare amănunt ce părea important și să fiu atent la fiecare detaliu minuscul.

Păcate amărâte, am consumat două pagini de pomană pentru că după vreo oră de fluturat aiurea prin peisaj Agatha îi adună pe toți la un loc și începe să povestească tot ce s-a petrecut anterior.

Adică fix ca în Glass onion.

Însă aici sunt multe lipsuri logice în locul cărora au fost inserate niște gogomănii narative de tot râsul.

Una dintre ele, de fapt cea mai mare, este decizia inexplicabilă din partea unui ofițer de poliție, chit că era mocofan, să lase pe neica nimeni, o realizatoare de podcasturi tematice, să investigheze crima.

Mno, serios?

Oricât de Dorel ai fi ca polițist, n-ai cum să permiți unui civil să se învârtă printre suspecți și să răscolească prin locația crimei doar pentru că respectivul vorbește la un microfon despre crime.

Iar unele salturi în deducție sunt de-a dreptul ilare ceva gen: Aha, te-am prins, n-ai fost în China băi, că nu te-ai întors vorbind fluent mandarina.

Invitación a un asesinato

 

Bine, am înțeles aluzia la Agatha Christie, că nu degeaba băgătoarea-n seamă împarte același prenume cu renumita autoare de romane polițiste, dar asta nu scuză scenariul prostesc.

Cică să fim cu ochii concentrați pe firimiturile de dovezi pe care filmul ni le împrăștie subtil, dar ar trebui să fii o combinație de Sherlock Holmes, Hercule Poirot și Columbo să îți dai seama la ce se referă acele semințe elucidatoare ale crimei.

Agatha asta vede un bulb de floare plantat în grădină și pe baza lui, că-i atât de inteligentă, îți înșiră toată istoria arborelui genealogic al celui care dă cu sapa pe lângă plantă.

Fugi bă d-aci că n-ai cum să pui cap la cap diversele amănunte primite, mai ales că doar la final, când ne povestește Agatha ce și cum, apar cele vitale pentru rezolvarea misterului, unele la care privitorul nu a avut acces.

 

🏆 Invitación a un asesinato – Verdict 👍 sau 👎?

Așadar, filmul este un plagiat aproape nesimțit după producții mai cu ștaif și mult mai bine închegate.

Aici actoria este neconvingătoare, personajele se prezintă deplorabil de le voiam moarte pe toate, iar cea care duce greul investigației nu-i credibilă pentru că nu ar avea ce căuta pe acolo.

Revelația de final, care ar fi trebuit să fie cutremurătoare, nu mi-a mișcat niciun mușchi care controlează emoțiile.

Poate doar un rictus a lehamite că abia așteptam să se termine tărășenia, că dacă mai și ținea mult, probabil c-aș fi vrut să mă sinucid și alta nu.

Este greu să realizezi un film bun și captivant de acest tip, un whodunit, dacă nu te ajută un scenariu care trebuie să fie țiplă la nivel cerebral, că aici nu merge cu jumătăți de măsură.

Plus că, de ce să nu fiu cinstit, deja se exagerează cu asemenea producții bazate pe subiectul ăsta.

Că oare câte crime cu multipli suspecți adunați în aceeași încăpere mai poți rezolva până să ți se aplece?

Din păcate, filmul de față nu mi-a născut vreun sentiment de bine și am să-i plantez 4 ghivece cu Oleander Nerium.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Trailer

IMDB

About admin

Check Also

Endless journey

Endless journey

Săptămâna Filmului Chinezesc 2024 găzduită de Centrul Cultural Chinez din București s-a încheiat cu proiecția …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *