Jung_E

Jung_EJung_E era pe lista celor mai așteptate filme pentru anul 2023. Mai la coadă, dar acolo.

Ei bine, a și apărut pe Netflix, așa că mi-am încărcat bateriile și l-am văzut.

 

🎬 Jung_E – Premisă

Ținând cont că este SF și se petrece în viitor, nu-i de bine pentru omenirea care n-a reușit să reducă amprenta aia nenorocită de carbon.

Natura a zis că nu mai poate cu talpa-n gât și ne-a ușuit în spațiu, în niște containere gigant.

Doar că nici acolo n-avem stare, așa că pornirăm un război spațial.

Pe Terra încă mai este activitate, că o corporație cu nume malefic, Kronoid, vrea să creeze corcitura perfectă de soldat: trup de robot și minte umană.

Și prototipul cobai este Jung_E (Kim Hyun-joo).

Numai că noi am mai văzut un Terminator și știm că la un moment AI-ul va răsti răspicat: Ah, Jung_e!!!!

 

💭 Jung_E – Comentariu

Mi-am cam luat țeapă cu acest film regizat de Sang-ho Yeon (Train to Busan) deoarece raportat la trailer mă așteptam să primesc ceva, dar m-am trezit cu totul altceva.

Oare să-i dau în judecată pentru promovare falsă?

Aveam impresia, pe bună dreptate, că voi vedea un film post-apocaliptic cu multă acțiune SF, dar în realitate am primit o dramă familiară rupătoare de suflet.

Scenariul se concentrează prea puțin pe bucata împinsă în campania de marketing și își mută grosul firului narativ pe partea filozofică venită la pachet cu această manie umană de a ne juca de-a Dumnezeu.

Abordează conflictul aprig disputat între dorința de a avansa tehnologic indiferent de consecințe și lipsa de moralitate când vine vorba de a face experimente cu creierul uman ce depășesc granițele mortalității.

Dar nu aduce nicio adiere proaspătă în rețeaua neuronală a genului deoarece alte filme mult mai bine încropite au atacat cu succes această dilemă existențialistă.

Jung_E cam bate pasul pe loc, este destul de repetitiv și incoerent pe alocuri ca urmare a schimbărilor bruște de comportament care m-au luat pe nepregătite, dar în sens negativ.

Bine, construcția filmului este de așa natură încât să fie repetitiv, pentru că este testată o idee, și un test nu vine niciodată singur pentru a obține rezultatele dorite.

De aceea, deși durează puțin, până într-o sută de minute, l-am simțit că se scurge prea greu, nereușind să mă atragă în această poveste cauționară pentru că deja știam în ce direcție se duce finalul.

Unul, de altfel, destul de poetic și chiar emanator de melancolie și întristare sufletească. Sună ciudat că pomenesc de sentimente umane într-un film cu roboți, dar asta mi-a transmis.

Jung_E

 

Să nu credeți că-i chiar sec pe partea de acțiune, avem ceva scandal pe platou, dar departe de ceea ce doream, mai ales că efectele speciale nu-s dintre cele mai strălucite.

După ce că este puțină, mai este și șubredă tehnic, fapt ce m-a dezumflat și mai rău.

Mai ales că aduce mult cu producțiile lui Michael Bay, sar scântei din orice, dacă arunci o piatră-n apă, zbang, miliarde de steluțe colorate explodează pe ecran.

Personajele nu m-au convins, mai ales că este unul masculin (jucat de Ryu Kyung-Soo – Broker) incredibil de enervant prin comportamentul său infantil, aruncând cu cele mai aride și stupide glume când nu era cazul.

Trebuie să o pomenesc pe Kang Soo-yeon, aflată la primul ei rol după 10 ani care a decedat la câteva luni de la terminarea filmărilor.

Uneori replicile ei din film, că are un rol major, căpătau o altă conotație în contextul decesului său ulterior.

Și asta a imprimat o gravitate suplimentară unor monologuri care acum au și mai mult tâlc.

 

🏆 Jung_E – Verdict

Mi s-a părut că Jung_E suferă de-o criză de identitate, parcă nu știa încotro să o ia, îi lipsește un nu știu ce în scenariu pentru a-l face atractiv până la capăt.

A vrut să împace și varza și capra, combinând acțiune cu dramă, dar a alergat prea mulți iepuri și i-a ologit pe toți, nici nu i-a prins, dar nici n-au scăpat teferi.

Sunt un pic decepționat, pentru că acest melanj de idee futuristă ce încă nu și-a pierdut farmecul, țara din care provine filmul și regizorul din spatele producției mi-a creat speranțe prea mari raportate la produsul final.

Unul destul de mediocru, o combinație de Seobok cu Westworld, căruia nu pot să-i realizez mai mult de 6 clone.

3 out of 5 stars (3 / 5)

YouTube #shorts:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Badland hunters

Badland hunters

Când sunt în pană de idei apelez mai mereu la Netflix pentru că sunt aproape …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *