Major Grom: Plague Doctor

Kakaya Covid la ruși? Niet Covid, că uite, tocmai ce ne-au livrat Mayor Grom: Chumnoy Doktor sau pe limba lui Shakespeare, în traducere liberă, Major Grom: Plague Doctor.

Filmul este bazat, să vedeți drăcia naibii că au și putiniștii așa ceva, pe niște benzi desenate. Dar fiți pe pace, nu-i ceea ce credeți, Major Grom: Plague Doctor este un superhero movie, dar fără superputeri.

Într-un St. Petersburg destul de trist dăm nas în nas cu Grom, maiorul nostru cel viteaz, copoi cu basca pe cap, de zici că tocmai ieșise de la tura de noapte pe vremea lui nea Ceașcă, dar un curcan cinstit, care de unul singur duce rata arestărilor secției lui la cote de cincinal făcut în 2 ani. Doar că bravul polițist nu prea le bunghește cu legile și face mult prăpăd în arestarea criminalilor. Vorba aia, ce contează că distruge o stradă întreagă, oricum urma să fie pavată din nou din banii contribuabililor prostălăi care plătesc fără să crâcnească. Mai importă faptul că dărâmă câteva măsele în aflarea adevărului?  I se spune să respecte regulile, dar el nu și nu, Batman, o ține pe-a lui.

Urât de șefi și admirat de colegi, Grom pare că o duce bine. Asta până când în orașul lui apare Plague Doctor, un justițiar nemilos care pogoară iadul peste capul celor schimbă legile justiției cu foșnetul banilor.

Deși este film rusesc, se simt de la o poștă influentele vestice în Major Grom: Plague Doctor. Este un amalgam de elemente împrumutate din Batman și V for vendetta cu un strop din Jokerul lui Joaquin Phoenix, costumația și aspectul aviar al personajului negativ te duc imediat cu gândul la aceste filme.

N-are multe chestii originale în el dar măcar nu mă aleargă să mă belemească pe la genunchi sau să mă legebeteze prin toate orificiile.

Nu că n-ar duce lipsă de alegorii acide și paralelisme pline de vitriol față de societatea actuală în care bogații devin tot mai bogați și cheltuie averi pe nimicuri inutile în timp ce sărăcimea n-are ce pune în gură. Mă rog, n-are ceva hrănitor de băgat în gură.

Acțiunea din Major Grom: Plague Doctor urmează pașii clasici plini de clișee pentru un asemenea film, dar povestea mi-a plăcut, mai ales că personajele prezentate sunt carismatice și flegmatice, mai ales Grom care, cu geaca lui antică și băscăul comunist, își bagă filozofia de viață la înaintare atașată de-un pumn bine plasat. Întrebările? Pe urmă, dacă mai sunt.

Evoluția lor este una colosală, de unde pornesc și unde ajung la final este cale lungă că până și luceafărul eminescian ar fi rămas fără gaz până să ajungă la destinație.

Aici rezidă, cel puțin pentru mine, punctul forte din Major Grom: Plague Doctor, construcția și călătoria personajelor, totul fiind făcut cu mult tâlc și plin de pilde dăscălitoare, de la ce mai reprezintă conceptul de moralitate, ce este cu adevărat justiția, este ea stabilită de lege sau de popor? Plus, cel mai interesant proverb aplicat aici este: De ceea ce îți este frică nu scapi.

Filmul este conștient de restricțiile monetare așa că nu-și întinde picioarele dincolo de plapuma cam scurtă, dar secvențele de acțiune pe care le pune în scenă sunt destul de spectaculoase și bine realizate, ba chiar am rămas impresionat la efectele de foc, fie au fost reale, fie atât de bine meșterite încât nu m-am prins că-s mânjite cu CGI.

Are destule secvențe de lupte în care Grom își pune la treabă fizicul destoinic, n-o avea el pătrățele șahiste, dar nu se dă înapoi de la o terfeleală pe cinste, fie că vorbim de niște banali hoți sau de un adversar super tehnologizat de zici că este corcitură dintre versiunile negative ale lui Batman și Iron Man.

Ah, să nu uit, scenariul este îmbârligăcios și neașteptat, m-a făcut să dau cu basca de pământ, urlând în gând: Ce mi-ați făcut, scenariștilor, ce mi-ați topit tezaurul fără să-mi dau seama!!!

Mai o glumă seacă rusnacă, mai un niet drepturi, mai o săgeată otrăvitoare aruncată spre noi, ăștia de trăim sub o falsă impresie de libertare, Major Grom: Plague Doctor s-a dovedit a fi un film care m-a captivat fără să fie vreo cucerire globală.

Ar trebui să-mi fie rușine că nu îl știu pe Tikhon Zhiznevskiy, interpretul lui Grom, dar măcar sunt familiarizat cu Lyubov Aksyonova, partenera lui de investigații pe care am mai văzut-o în Salyut-7 și Koma.

Major Grom: Plague Doctor este un film interesant care nu zguduie tectonic din temelii genul superhero dar aduce o aromă diferită în peisaj, ducându-se în zone mai întunecate de care voioșiile americane se cam feresc de frică să nu oripileze sensibilitățile exacerbate ale spectatorilor.

Cum, necum, Major Grom: Plague Doctor mă determină să-l aprovizionez cu 8 shaorme cu de toate.

Hai că mă înrolam în armată și uitam să scriu că filmul este pe Netflix.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Twisters

Twisters

Twisters ne aduce pe marile ecrane un strop de răcoare pe canicula asta toropitoare de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *