Mat Kilau

Mat KilauScurt și la obiect, că nu este timp de pierdut cu Mat Kilau, un film de acțiune din Malaezia care s-a pripășit pe Netflix.

 

🎬 Mat Kilau – Premisă

La finele secolului XIX britanicii, că prin părțile alea ei erau dușmanii, fac prăpăd în rândul populației malaeze.

Cruzi din cale afară, de i-ar face pe naziști să pară îngeri picați din paradis, britanicii pun biruri exagerate, mai ceva precum băncile cămătărești, și cine nu le plătește face cunoștință cu glia strămoșească, dar la 2 metri adâncime.

Oamenii nu mai rabdă aceste abuzuri și se răscoală prin Mat Kilau (Adi Putra), un temeinic luptător care pornește un război aparent pierdut din start cu britanicii.

 

💭 Mat Kilau – Comentariu

Am impresia că scenariștii s-au uitat prea mult la indianul RRR pentru că povestea, la bază, seamănă aproape la perfecție, ba chiar aș putea spune că sunt gemene.

Aceiași invazie britanică, același conflict dintre două luptători care ba-s prieteni pe viață, ba-s inamici până la moarte, plus că sunt presărate scene de acțiune în care opresații fac prăpăd în rândul cotropitorilor.

Dar Mat Kilau este un film făcut cu restul rămas de la plata facturii de gaze pentru că este ieftin ca buget și asta se traduce printr-o grandoare redusă, dacă este să-l compar cu RRR.

Ce rămâne la un nivel satisfăcător, deși bolnav prin cruzime, este nemernicia britanicilor pe care filmul îi pictează ca pe niște draci împelițați care sunt extaziați doar dacă masacrează oameni simpli, oameni nevinovați.

Și dacă prima scenă vă va oripila, să știți că se poate și mai groaznic de atât.

În rest, se știe, specificul filmelor de acțiune din acea zonă constă în secvențe de arte marțiale în care actorii își demonstrează măiestria în acrobații contondente.

Nimic ieșit din comun, nimic impresionant, Mat Kilau este doar un simplu film de acțiune, fără a ieși cu ceva anume în față.

Am trecut peste aspectul tehnic ieftin, că și așa nu caut opulență în astfel de filme, dar coregrafia lasă mult de dorit, în multe momente actorii/cascadorii se prefăceau foarte prost că se lovesc.

Se vedea foarte clar că nu există contact între personaje, că pumnii și picioarele avariază doar aerul dimprejur.

Mat Kilau

 

Doar Yayan Ruhian (The raid), aparent redus doar la roluri de personaj negativ, ce mai salvează turma, el fiind, de altfel, și cel mai cunoscut actor pe plan internațional din toată distribuția.

Deja treaba devine ridicolă când avem de-a face cu cadre mai panoramice care ne arată bătălii mai încinse în care se bat figuranții care execută la infinit aceleași 2-3 mișcări exersate. Dacă urmăriți ce se întâmplă în fundal, dincolo de lupta personajelor principale, veți observa niște mișcări mecanice și cum nimeni nu moare, cum toți rămân încremeniți în aceeași poziție de luptă.

Pare țintit mai mult către audiența autohtonă deoarece se vrea un omagiu adus personajului principal, care este un erou național venerat ca o zeitate acolo, dar care pentru străini nu înseamnă mai nimic.

Nu-i cine știe ce Mat Kilau, acțiunea este cel mult mediocră și cam atât.

Actoria este penibilă, mai ales din partea britanicilor care se screm să își livreze replicile cam cum mă chinui eu pe video să vorbesc coerent, suntem la același nivel de jenant.

Și v-aș provoca, asta așa, ca o joacă lingvistică, să dați o dușcă de tărie pe gât ori de câte ori personajele sloboadă pe gură Pulau. Veți intra rapid în comă alcoolică.

 

🏆 Mat Kilau – Verdict

Nu știu dacă are rost să recomand acest film pe Netflix, oferă o doză destul de modică de acțiune, fiind o producție banală, din grămada de mediocritate care merge când n-ai altceva de văzut, cum a fost cazul la mine.

Îmi dau seama că nici nu a fost pentru mine, mai ales prin povestea prezentată, a omului Mat Kilau care a aprins scânteia revoltei contra opresiunii britanice.

Însă chiar și așa, deși malaezii știau soarta lui, măcar pentru audiența străină filmul putea să lase deoparte închinăciunea adusă lui Mat Kilau (1866 – 1970) pentru că din start a cam spulberat orice mister, ne-a zis din prima că eroul nu va păți nimic.

Este un film așa și așa, și nu știu dacă sunt generos sau mojic, dar îi strivesc doar 6 banane.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

IMDB

About admin

Check Also

Dragon Bal Super: Super hero

Dragon Ball Super: Super hero

Anime-ul cucerește cinema-ul, Dragon Ball Super: Super hero (un titlu cam neinspirat) fiind lansat și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.