RRR – Rise, roar, revolt

Parcă știind că nu mă împac bine cu litera R, fiind rârâit, Netflix îmi face în ciudă cu RRR – Rise, roar, revolt, un film indian ca la mama lui acasă, de 3 ore bătute-n cuie. N-am grețuri xenofobe, dacă-mi place premisa, mă uit, indiferent ce limbă zburdă prin film.

🎬 Premisă

Să-i dăm drumul.

RRR – Rise, roar, revolt (îmi place de mor acest titlu) ne propulsează în anii 1920, într-o Indie colonizată de Imperiul Britanic, și ne dăm seama rapid că filmu-i pe propagandă obscenă pentru că britanicii sunt portretizați ca niște brute sataniste aruncate din iad de diavol, că nici el nu le mai suporta cruzimea.

Și o fufă cu buze aviare, nevasta colonelului Buxton, (Ray Stevenson din Memory, da, l-au antamat pe unul dintre Punisher-i), n-are altă treabă decât să răpească o fetișcană dintr-un trib.

Doar că tribul nu-i unul oarecare, oamenii țin unii la alții și deasupra lor tronează protectorul Bheem (N.T. Rama Rao Jr.) care se jură pe toate cele sfinte că nu se va lăsa până n-o va aduce înapoi pe fetiță.

Dar misiunea sa îl aduce față-n față cu Raju (Ram Charan), cu care se împrietenește la cataramă.

Problema problemelor este că Raju este un copoi însărcinat de către Buxton cu capturarea lui Bheem. Însă cei doi nu știu care cine este și ce hram poartă celălalt.

💭 Comentariu

Filmul este regizat de S.S. Rajamouli care are un fler nemaipomenit pentru producții de-o scară colosală, fiind autorul dublei Baahubali.

Așadar,  RRR – Rise, roar, revolt este o epopee epică pe stil grandios în care râul întortocheat al narațiunii ne poartă prin diverse stări emoționale.

Vă dați seama că la 3 ore filmului nu îi lipsește nimic, așadar se și cântă, dar cu folos, pentru că indienii, pare-se, au învățat să înglobeze armonios aceste momente pentru a nu întrerupe ritmul filmului.

Pentru a nu alerga de colo până colo, o să încerc să atac punctual și ordonat aspectele majore ale filmului.

1. Povestea este una specifică Indiei, este un film de tip masala, de răzbunare cumplită asupra unor asupritori nemernici, niște invadatori lipsiți de orice scrupule și care n-au o fărâmă de umanitate în ei.

Nu pot să stau, virtual, în fața voastră și să mint că are cine știe ce mirodenii de originalitate în ea, nu, nici pe departe, avem parte de abordarea clasică indiană.

Asta înseamnă că în RRR – Rise, roar, revolt există multă dramă, de fapt un ultra super melodramatism, ridicat pe cele mai înalte culmi muntoase.

Mă scremeam să nu plâng pentru că eram conștient de armele scriitoricești la care apelează scenariul pentru a declanșa năvala lacrimilor, dar nu am reușit, sunt ai naibii de eficienți în acest domeniu. Mort să fii și tot mai găsești o moleculă vitală să o verși.

Pentru a vă face o idee asupra a ceea ce se petrece în RRR – Rise, roar, revolt, povestea se transformă din Batman & Superman în Batman vs Superman și revine, în final, la Batman & Superman. De ce am folosit aceste personaje de benzi desenate? Despre asta un pic mai târziu, când ajung la acțiune.

Însă n-are rost să luați povestea drept literă de lege, totu-i doar o ficțiune, nimic nu este real, așa cum ne avertizează filmul la început.

2. Vizualul este de lăudat, bugetul este unul uriaș pentru un film indian, circa 70-75 milioane dolari, și asta se vede în calitatea impresionantă a producției care, repet, pentru standardele indiene, este una magnifică.

Și având în vedere că toate, da, toate animalele din film sunt CGI, sunt momente în care nu puteam da crezării acestei observații făcute în startul peliculei, mai ales în ceea ce privește caii. Eh, sunt câteva animale sălbatice care nu-s prea strălucite, dar în rest filmul este superbisim.

Cadre largi cu o natură luxuriantă și sălbatică, scene flamboiante cu explozii pulverizatoare redate într-un stil plăcut ochiului, trupuri bine clădite filmate de jos în sus pentru a da senzația de colosal, ce să mai, RRR – Rise, roar, revolt are o imagine plăcută ochiului.

3. Acțiunea este fenomenală. Aici parcă Michael Bay și Zach Snyder și-au dat mâna sub atenta supraveghere a lui Ang Lee pentru că RRR – Rise, roar, revolt colcăie de secvențe de acțiune bombastică și extravagantă.

Nu există niciun dram de logică trupească, nu avem niciun pic de respect pentru legile gravitației și cele două personaje par a fi niște zeități invulnerabile, niște xmeni indieni care au potență de înzdrăvenire instantanee și superputeri indestructibile.

Sincer, nici nu m-a interesat asta pentru că acțiunea exuberantă distrage atenția de la asemenea amănunte care chiar nu mai contează când ești invadat din toate direcțiile de explozii slow-motion, secvențe de lupte artistice și coregrafii futuriste.

Are o scenă imaginativă de am rămas mască, Hollywood-ului nici nu-i trece prin minte să conceapă așa ceva.

Nu, de fapt are două, uitai de menajeria care se lasă cu măcel animalier. Ce nebunie de scenă și aia.

În general, filmul abundă în confruntări fanteziste, de basm, în care un erou cosește armate întregi prin abilitățile sale de luptător, dar și prin încăpățânarea sa eroică dusă la paroxism care nu-l face să renunțe nici dacă este în coșciug la 2 metri în pământ.

Filmul este violent, este chiar neașteptat de brutal prin modul în care sunt căsăpite scârbele britanice, aici diversitatea armelor folosite duce la o grămadă de sucombări care de care mai macabre.

Are scene care concurează, prin cruzime, cu cele ale biciuirii din The passion of the Christ.

Desigur, având în vedere aura de neverosimil absolut, pot spune că RRR – Rise, roar, revolt este caricatural pe partea de acțiune, dar atât timp cât mi-a satisfăcut pofta, nu pot să-l denigrez din acest punct de vedere, mai ales că este extrem de arătos.

4. BGM – hai că pe asta n-o știați, Background Music, așa prescurtează indienii partea muzicală – este una antrenantă, care își face treaba, aceea de a amplifica senzația de eroism deja exacerbat până la divinitate.

Luați de ascultați aici melodia titulară – Dosti – și spuneți-mi dacă nu vă vine să tăbărâți pe asupritorii voștri, chiar dacă nu aveți așa ceva.

Și coroborată cu anumite secvențe inspiraționale din Rise, roar, revolt nu face altceva decât să ne clocotească până la evaporare sângele-n vine, mai ales că scenariul știe să eleveze pic cu pic intensitatea conflictului până într-un moment culminant mai mult decât satisfăcător.

5. Personajele principale sunt unele excelent construite. Deh, era culmea să nu fie așa pe durata celor 3 ore.

Relația dintre Bheem și Raju este explozivă și îți ia la testat toate sentimentele care-ți zac latent în suflet.

Camaraderia lor înglobează compasiune și trădare, ură și datorie, sacrificiu și dezgust. Râzi cu ei, râzi de ei, plângi cu ei, ți-e milă de ei, toate astea pe fundalul unei prietenii în continuă transformare.

Ba chiar este și o relație metaforică, unul este apa, altul este focul, deci avem și semințe de profunzime în film, nu-i chiar ceva simplist la prima vedere.

Nu cunosc actorii din rolurile principale, dar l-am dibuit pe celebrul Ajay Devgn (Tanhaji: The unsung warrior)  într-un rol secundar, dar important pentru firul narativ principal.

Cât despre actorii vorbitori de engleză, nu și-au dat prea mult silința, era doar bucuroși că au scos un ban rapid.

 

🏆 Verdict

Analizând filmul doar din punct de vedere al nișei sale, producție indiană megalomană, nu prea am ce să scriu de rău despre ea, este pe bază de „Lasă-o așa cum a picat‟, ori accepți absurditatea fantasmagorică a scenelor de acțiune și te bucuri de spectacolul ireal, ori dai cu el de pământ pentru că nu respectă realitatea, deși n-a avut în plan nicio secundă să facă asta.

A ținut 3 ore, dar nu m-am plictisit deloc pentru că povestea evoluează în permanență și, în final, închide cercul pe care îl anticipam din start.

Pentru mine a fost un film covârșitor de distractiv, cu o acțiune efervescentă și originală pe alocuri, o poveste revoluționară inventată cu multe tușe de eroism titanic.

RRR – Rise, roar, revolt este un film pe care l-aș reviziona cu plăcere peste un timp mai îndelungat, că are totuși 3 ore, pentru că are acea calitate de a nu-și pierde din farmecul fabulos.

Oricum, deja am în playlist melodia de bază și nu-mi rămâne de făcut decât să-i capturez lui RRR – Rise, roar, revolt 9 tigri.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

William Tell

William Tell

Foarte rar mi se întâmplă să dau în programul de la cinema peste filme despre …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *