Greu s-a târât până la noi, dar iată că am reușit să văd Memoir of a snail.
Este o animație stop-motion din îndepărtata Australia.
🎬 Memoir of a snail – Premisă 📖
Povestea se concentrează pe soarta a doi gemeni, Grace (Sarah Snook – Predestination) și Gilbert (Kodi Smit-McPhee – X-Men: Dark Phoenix), care încă din pântecele mamei au avut ghinion.
Se nasc prematur, ea cu un defect genetic, iar viața nu le va deveni mai ușoară de aici încolo.
Pe măsură ce cresc, cei doi se vor confrunta cu destule obstacole care apăreau cu scopul precis de a le îngreuna o existență și așa destul de ternă.
Fiecare are o pasiune deosebită, el este un mic piroman, ea o malacologă în devenire, că de asta titlul conține și cuvântul melc.
💭 Memoir of a snail – Comentariu 🍿
Cică desenele animate sunt pentru copii. Aiureli, filmul de față este o dovadă clară că unele producții sunt destinate exclusiv adulților, de unde și ratingul R pentru animație.
Conține chiar multă nuditate, nu senzuală având în vedere contextul, dar personajele nu au grețuri în a se afișa în costumul natural.
Plus că unele dintre ele au drept hobby datul în leagăn, traduceți în engleză pentru a înțelege sensul real.
În primele 5 minute deja mor doi oameni, iar atmosfera astfel creată este sumbră și ea se menține pe tot parcursul filmului.
Cei doi frați sunt separați și plantați la distanță mare unul de altul în familii adoptive cum nu se poate mai diferite, una este prea libertină, alta țăcănită de-a binelea.
Naratoarea este Grace care ne povestește viața ei cu lux de amănunte și trebuie să vă avertizez că nu este una în care să curgă lapte și miere.
Din contră, fata, ulterior femeia, suferă mult de-a lungul unui destin deloc blând cu ea, de la batjocura adolescentină din cauza defectului ei până la crunte dezamăgiri în dragoste.
Eram martorul unei vieți triste, deprimante, depresive și, aparent, fără rost și mi se rupea inima la văzul ei, bântuit fiind de cele mai întunecate gânduri.
Nu m-am prins inițial care este scopul filmului. Ce folos avea să mă uit la simulacrul de soartă al unor ființe lipsite de noroc?
Să mă pleoștesc și mai mult? Să mi se stingă și ultima flăcăruie plăpândă de speranță? Să plâng în pumni de mila lor?
Din fericire, Memoir of a snail nu este o animație atât de sinistră precum reiese din descrierea mea de până acum.
Are și multe momente amuzante, chiar dacă umorul este unul de-a dreptul morbid, precum gluma cu muritul în somn ca vărul care era șofer pe autobuz… și vă las pe voi să mă imaginați poanta finală.
Grace întâlnește diverse personaje la fel de lovite de o soartă cruntă și nemiloasă, dar care au știut să treacă peste aceste hopuri și să găsească bucurii în lucrurile mici.
Astfel, filmul ne inoculează ideea că nu trebuie să ne lăsăm doborâți de greutățile vieții care vin de-a valma peste noi, este necesar să ne creăm propria oază de fericire.
O mână de ajutor dată cuiva și mai năpăstuit sau salvarea unui animal aflat la ananghie, iată cum putem da sens unei vieți ce pare că duce spre un etern nicăieri.
Și nu se știe niciodată când o faptă bună ți se va întoarce înzecit. În ciuda proverbului că facerea de bine…, care de multe ori se dovedește adevărat, nu trebuie să ne lăsăm mânați de egoism.
Este musai să laud efortul uriaș depus, ca de fiecare dată, pentru realizarea unei animații de acest gen, stop-motion, care mănâncă foarte mult timp.
Chiar dacă personajele arată incredibil de grotesc, de zici că își au locul într-un horror macabru, atenția la detalii este uimitoare.
Este suficient să urmăriți genericul introductiv pentru a vă da seama cât s-a muncit la acest film.
Și vocile au fost excelent alese, unele suave și blajine care transmiteau căldură sufletească în ciuda faptului că imaginea era una parcă desprinsă din iad.
Nu am pomenit nimic de melci, prezența lor este una simbolică, felul lor de a fi este oferit drept exemplu bun de urmat chiar de către oameni.
Așa că nu mai dau înapoi în comentariu să menționez însemnătatea lor, mai bine vă las pe voi să o descoperiți.
🏆 Memoir of a snail – Verdict 👍 sau 👎?
Nu pot să stau drepți în fața voastră și să spun că originalitatea narativă a poveștii este una demnă de laudă pentru că am mai văzut astfel de producții.
Nici impresionat nu pot spune că am fost cam vreo jumătate din durata filmului, eram doar uimit cât de dură poate fi o animație în care moartea este prezentă la tot pasul.
Însă vin momentele nemaipomenit de emoționante care au lovit fix când trebuie și, mai ales, unde trebuie.
Actul trei este imprevizibil și se petrece ceva care mi-a umezit instantaneu ochii, deși ați crede că, la cât se moare în film, aș fi jelit până atunci.
Și încă o chestie care mi-a plăcut, deși terfeliți de soartă, cei doi frați nu s-au lăsat demoralizați și chiar s-au ocupat de educația lor pentru că mai mereu îi vedeam citind romane clasice ale literaturii universale.
Cititul deșteaptă, TikTok-ul prostește, dovadă rezultatul proaspetelor alegeri prezidențiale autohtone.
Ce an de senzație pentru animații, cred că ele vor predomina în topul favoritelor mele, nu știu dacă Memoir of a snail va prinde un loc, dar îi bag în borcan, cu mult drag, 8 melci.
(4 / 5)