MIB International

MIB International

A revenit în topuri Ace of Base cu melodia Cruel summer, pentru filme se pare că vara asta este extrem de crudă. Și dezamăgirile continuă cu MIB International.

Filmul este un fel de jumătate reboot, jumătate sequel pentru că, pe de o parte, are personaje în mare parte noi, doar Emma Thompson își reia rolul de agent O, și apar și câteva easter eggs în amintirea cuplului Will Smith – Tommy Lee Jones, dar pe de altă parte reciclează povestea din primul Men in black, doar că acum Chris Hemsworth și Tessa Thomspon joacă rolurile agenților H și M, personajul interpretat de Tessa Thompson fiind cel novice, care descoperă sediul super secret al MIB și vrea cu orice preț să devină agent al acestei agenții.

MacGuffin-ul filmului este, din nou (că necesita un efort prea mare să vină cu ceva original), un dispozitiv extrem de mic ca mărime, dar foarte potent ca forță distructivă, pe urmele căruia se lansează niscai cotropitori de pe meleaguri îndepărtate.

Astfel, agenții H & M, împerecheați de către mentorul lui H, agentul T (Liam Neesom, care face o glumă subtilă cu trimitere la Taken), primesc sarcina de a descoperi cine cu ce treburi malefice s-a infiltrat ilegal pe Terra.

Cei doi se lansează într-o aventură periculoasă pentru că pe urmele dispozitivului minune diabolic se află niște extratereștri extrem de puternici și care le vor crea foarte multe probleme.

Trec cu vederea veșnicele înțepături obligatorii #metoo din filme, gen de ce se numește agenția Men in black sau replicile cum că fiecare femeie este o regină. Deja am obosit să mai comentez despre invazia asta de mesaje feministe deversate cu TIR-ul fără vreo justificare, doar să fie acolo.

Din păcate, MIB International suferă grav la capitolul scenariu care este unul extrem de fad, previzibil și lipsit de acțiune. Să nu mai zic că nu m-au amuzat deloc așa-zisele glume dintre cei doi, glume care au constat, de fapt, într-o permanentă ciondăneală insipidă, cu replici rapide schimbate între ei, dar fără vreun strop de amuzament.

Singura dumă ilară este una pe care ați văzut-o deja în trailer și care se leagă de rolul Thor interpretat de Chris Hemsworth în MCU.

Ăla a fost singurul moment care a reușit să-mi descleșteze falca pentru că în rest a fost foarte sec. Nici referințele din cultura pop contemporană nu le-am înțeles că habar nu avem cine-s ăia de pe ecrane de erau prezentați drept extratereștri. În primul MIB toată lumea știa cine-s Michael Jackson și Sylvester Stallone.

Deși chimia actorilor principali este una armonioasă, lipsește cu desăvârșire carisma unui Will Smith care a știut cum să învârtă dialogul pentru a-l face amuzant.

MIB international este praf pe partea de logică, și nu mă refer la lumea populată de extratereștri, ci la elemente lipsite de sens cum ar fi: un tren normal care se transformă într-unul high-tech și pleacă dintr-o gară specială și ajunge în altă gară specială unde nu se transformă la loc într-unul normal și nu am văzut logica deghizării trenului tehnologizat într-unul obișnuit pentru că oricum era folosit într-o locație secretă și nu avea nevoie de camuflaj.

Apoi la coborârea din tren, M este scanată și este anunțată de o voce din neant că poate trece mai departe, deși alături alte personaje sunt scanate identic, dar trec mai departe fără să fie ghidate de respectiva voce, demonstrând o completă lipsă de consistență în regulile pe care filmul le stabilește.

Să nu mai zic de modul extrem de prost în care MIB știe să-și camufleze locațiile, urmăriți, vă rog, la început când M îi descoperă într-o locație unde greu îmi vine a crede că nimeni, de-a lungul anilor, nu s-a împiedicat de gardul ăla fictiv și nu a trecut cu lejeritate dincolo.

Și astfel de lucruri grosolan ilogice au coborât nivelul filmului la unul de parodie pentru că refuz să cred că producătorii au tratat filmul cu seriozitate, cea mai mare parte din timp cei doi sunt doar niște bufoni care se ciondănesc chiar și în momente critice și nimic nu emană seriozitate și pericol iminent, totul este tratat prea lejer pentru a fi interesant.

Până și misiunea personajelor negative pare una idioată pentru că se duc după un dispozitiv, ce este drept, foarte puternic, deși ei au puterea de a distruge munți doar bătând din palme. Este ca și cum Michael Jordan, la apogeul carierei, s-ar duce să ia lecții de baschet.

Efectele din MIB International sunt decente, nimic special, nimic spectaculos, iar finalul nu este deloc grandios, chiar am scrâșnit printre dinți: Asta a fost tot? După cum am precizat mai devreme, acțiunea are mult de suferit, nu sunt decât vreo două faze interesante și cam atât. Și nici alea memorabile. În rest, dialoguri incoerente și personaje de uitat. Pe alocuri mi-a adus aminte de filmele proaste din seria Transformers prin comportamentul unor personaje secundare.

Păi nenicule, gândacul jucat de Vincent D`Onofrio și acum îmi bântuie mintea în somn, atât de bine mi s-a întipărit în cap și a fost excelent conceput și interpretat.

Aici totul este curat, strălucește, este o versiune spălăcită, nu tu sânge, nu tu mațe, nu tu nimic mai oripilant. Chiar dacă și primul Men in black a fost tot PG-13 țin minte unele scene destul de scabroase. În schimb aici totul îmi dă senzația unui elev cuminte ce stă cu mâinile la spate chiar și în timpul pauzei.

MIB International pare un film nefinisat, cu fire narative lăsate de izbeliște, copilul neînțelegerilor dintre producători și regizor, au fost multe scandaluri în spatele scenelor, iar Sony s-a spălat pe mâini, și-a luat tălpășița și i-a lăsat pe ei să se descurce. Rezultatul? Un film fără sare, fără piper, fără mirodenii, fără nimic captivant care să te facă să-ți aduci aminte de el peste 1 an.

Chris Hemsworth dovedește, dacă mai era nevoie, că în afara MCU este otravă pentru boxoffice, MIB International adăugându-se pe o listă tot mai extinsă de eșecuri colosale pentru filmele în care a jucat: Blackhat (buget 70 milioane, încasări 20 milioane), In the heart of the sea (buget 100 milioane, încasări 94 milioane), The huntsman: Winter’s war (buget 115 milioane, încasări 165 milioane), Bad times at El Royale (buget 32 milioane, încasări 32 milioane). Până și Ghostbusters (buget 144 milioane, încasări 229 milioane) și 12 strong (buget 35 milioane, încasări  67 milioane) nu s-au descurcat prea bine.

Nu toate filmele astea sunt slabe, unele chiar mi-au plăcut, dar asta arată că dincolo de rolul lui Thor, lumea nu prea dă buluc să-l vadă pe Chris Hemsworth.

Hai că m-am întins cu date financiare și uitam de nota lui MIB (Mai Insistați Băieți?) International, o dovadă perfectă de film nejustificat, pe care nimeni nu l-a cerut și care este de o inutilitate ireproșabilă, mai mult de un 5 nu am de unde să mă scutur. Tot primul MIB rămâne cel mai bun din serie, mai bun decât toate celelalte 3 adunate la un loc.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Planet of the apes

Planet of the apes

Dacă tot este 2024 anul maimuței, m-am întors tocmai la origini, la Planet of the …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *