Mother

Mai întâi de toate, nu confundați Mother (Madeo) cu Mother! (filmul lui Darren Aronofsky).

Cel de față este o producție sud-coreeană din anul 2009 semnată de către Bong Joon Ho (Parasite, The host, Memories of murder) și este o dramă get-beget cu ceva accente de thriller detectivistic.

Aduce ca premisă de bază cu The chase, în sensul că în prim-plan avem un personaj care are în buletin multe ștampile cu votat.

Hye-ja Kim este Mother, o doamnă respectabilă, de o vârstă venerabilă, care-și vede liniștită de ierburile sale aromatice și de copilul adolescent retarda…., scuze, ce este incapacitat cerebral. Pfiu, era să scol din somnul iepuresc toată woke-șenia planetei.

Yoon Do-joon (Won Bin care în anul următor a jucat în excepționalul Ajeossi – The man from nowhere, dar și în la fel de extraordinarul The brotherhood of war) este băiatul care n-are deloc în ochi sclipiri de inteligență, suferă grav la nivelul IQ dar nici nu este vreun pericol, uită repede dacă-l jignești și este captivat de orice nimic, îi dai un fir de ață și l-ai liniștit câteva ore bune.

Și uite așa devine un candidat bun pentru a fi transformat în țap ispășitor când o tinerică fâșneață este găsită cu cracii-n sus și ochii livizi. Yoon Do-joon este luat pe sus de poliție că vezi Doamne au dovezi solide împotriva lui și doar Mother crede cu tărie în nevinovăția lui și purcede într-o misiune de a descoperi adevăratul făptuitor al crimei oribile care zguduie mica localitate.

Din capul locului scriu că Mother nu mi s-a părut a fi la nivelul lui Memories of murder cu care se aseamănă în sensul că avem o crimă la mijloc.

Tonul din film este sumbru, trist, deprimant, subtil pe alocuri, cu ceva simbolistică la mijloc și parabole sociale, ți se rupe inima văzând o mamă cuprinsă de disperare că toată poliția se spală rapid pe mâini și nu se sinchisește să caute adevărul din spatele crimei și se mulțumește doar să claseze cazul ca rezolvat.

Chiar dacă relația cu fiul ei nu este tocmai una sănătoasă, și nu insist mai mult pe tema acestui subiect, dar să nu vă gândiți la prostii, nu pot nega dragostea imensă pe care i-o poartă, deși „seav” al ei nu-i deloc cea mai verde frunză din arborele genealogic.

Acțiunea, dacă o pot numi acțiune, se mișcă într-un ritm foarte lent și monoton și asistăm la transformarea radicală a personajului Mother dintr-o băbuță liniștită într-un detectiv feroce care este în stare să calce pe cadavre doar pentru a-și exonera odrasla și de a o elibera de la mititica.

Scenariul nu este simpluț, cum pare la prima vedere, cu fiecare piatră răsturnată de Mother în găsirea de dovezi pentru identificarea ucigașului apar turnuri subite în firul narativ, dar nu mi s-a părut ceva ieșit din comun sau surprinzător, misterul nu este atât de greu de descifrat, fapt ce mai taie din suspansul filmului.

Pe alocuri este cam plictisitor pentru că nu eram eu magiunul ce trebuia întins pe felia de pâine a audienței avute în vedere de către film, dar Mother nu este deloc un film slab, doar că nu m-a captivat prea mult timp. Pleacă interesant pe o cărare misterioasă, dar îmi pierde interesul pe la mijloc când am reușit să descâlcesc ghemul întortocheat al crimei pe care filmul se bazează. Dar finalul, deși o parte din el mi-a confirmat suspiciunile, vine cu ceva momente șocante care-ți electrocutează podoaba capilară.

Nu știu deloc cine este Hye-ja Kim pentru că nici nu a jucat în multe filme de-a lungul timpului, dar face un rol magnific aici, personajul interpretat de ea este unul foarte nuanțat, nu știi ce-i poate pielea decât când te vezi în fața faptului împlinit și nutrești admirație pentru ea, dar te și împresoară o teamă perfidă urmărind evoluția personajului.

Dar nu este singură în parcare, mai multe personaje, care de care mai stranii, ies la iveală în timpul misiunii ei și deși locația este una banală, nu are nimic special în ea, iese în evidență prin oamenii care puși în situații limită se transformă subit.

Nu mai este cazul să pomenesc că personajele sunt excelent creionate și actorii joacă regește, pentru că este o piatră de temelie a filmelor sud-coreene care sar de un anumit nivel al calității.

Personal, sunt cam dezamăgit de film, nu așteptam chiar o dramă atât de insistentă, credeam că elementul de thriller va fi cel pregnant, dar per total Mother este un film decent, cu un ritm lent, parcă prea lent, cu interpretări excelente, cu o poveste care se vrea îmbârligată, dar care nu reușește să mențină strocul până la final, de aceea mă ofer să-i cumpăr doar 7 sticluțe din licoarea minune rețetă proprie semnată de Mother.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Howling

A venit timpul să-mi înfig colții în Howling (Ha-wool-ling), titlul din paranteză dând de gol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.