Nyad

NyadNyad este un film pe Netflix bazat pe fapte reale.

 

🎬 Nyad – Premisă 🕮

Titlul filmului este numele unei înotătoare celebre, Diana Nyad (Annette Bening – Jerry & Marge go large), care a avut succes în tinerețe, dar a rămas cu un vis neîmplinit.

A vrut să traverse oceanul din Cuba până-n Florida, însă încercarea ei temerară a dat greș.

După 30 de ani, alături de antrenoarea ei, Bonnie (Jodie Foster – The silence of the lambs), vrea să termine, de data asta cu succes, ce a ratat în vârful carierei profesionale.

Asta în ciuda faptului că toată lumea îi zice că este imposibil. Mai ales pentru vârsta ei de 60 de ani.

 

💭 Nyad – Comentariu 🍿

O să trec prin poveste mai rapid ca David Popovici prin bazin pentru că nu este nimic nou sub soare.

Filmul prezintă povestea unui om care nu se lasă doborât de greutăți, indiferent de natura lor, fie că-s fizice, mintale sau naturale.

Este o odă închinată spiritului uman rezistent în aproape orice condiții atunci când și creierul este concentrat pe o misiune anume și vede doar asta, mintea nelăsându-se distrasă de fleacuri capabile de a o deraia de la traseul stabilit.

Aici impresionează mai mult interpretarea actoricească, nu degeaba avem 2 premii Oscar (Foster) și 4 nominalizări (Bening).

A fost o plăcere să le văd pe ambele în același film, aruncându-și una alteia mănușa interpretativă și reușind niște roluri foarte bune.

Nyad

 

În ceea ce privește povestea efectivă, nu pot zice că mi-a băgat sufletu-n sincron pentru că a călcat în ape bătătorite, fără să devieze de la rețeta clasică.

Se bazează pe probleme peste probleme, care de sănătate, care de logistică, multe legate de personal, mai un rechin buclucaș, mai o meduză prea curioasă.

Bașca și meteorologia se bagă în seamă cu furtuni și precipitații din belșug, de zici că era Nyad era turcul din Scrisoarea lui Eminescu.

Tot ce mișca-n ocean, apa, creaturile, îi erau dușmani de moarte, și nu putea să se bazeze decât pe echipa care era alături de ea pas cu pas, braț cu braț, în acel uriaș bazin învolburat.

 

🏆 Nyad – Verdict 👍 sau 👎?

M-a impresionat determinarea înotătoarei și dârzenia ei deoarece a demonstrat că vârsta este doar un număr.

Desigur, este un pic (mai mult) utopic, că este așa doar pentru cei care au dus o viață strictă din punct de vedere sportiv și alimentar, dar ideea de bază rămâne valabilă.

Dacă vrei cu adevărat ceva, chiar dacă pare imposibil la prima vedere, poți reuși însă cu mari eforturi că nimic nu pică din cer mura-n gura ta nătăfleață.

Poveste este un pic mincinoasă sau, mă rog, omite niște aspecte importante din realitate care ar fi ciuntit din efectul potent al mesajului.

Înțeleg de ce s-a sărit peste ele, dar asta este un pic deranjant, mai ales că știam despre ce este vorba.

Una peste alta, este un film bun, ridicat mult la suprafață de actorie.

Însă nu m-a emoționat atât de mult pe cât m-aș fi așteptat, dar m-a ambiționat suficient de mult încât să dau 8 ture de bazin olimpic.

4 out of 5 stars (4 / 5)

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Challengers

Challengers

Am trecut de calificări și am ajuns pe tabloul principal al filmului Challengers, unul care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *