Phi 1.618

Phi 1.618Vecinii de la sud de Dunăre au venit cu Phi 1.618 la TGIFF 2023 și eram tare curios să văd ce pot bulgarii în materie de filme SF.

 

🎬 Phi 1.618 – Premisă

Povestea se desfășoară într-un univers distopic în care tot ce știam că înseamnă civilizație a dispărut.

Să fiu un pic rău, parcă ar fi în România, că la noi ioc civilizație.

Intriga se învârte în jurul unui artist caligraf nemuritor, pe numele său Krypton (Deyan Donkov), ce primește sarcina de a transcrie întreaga moștenire scrisă a umanității.

Dacă tot are o veșnicie la dispoziție, ce altceva să facă și el?

Ajuns însă la ultima carte, cea interzisă, surpriză, respectiva scriere se transformă într-o femeie (Martina Apostolova) care-l bagă în belele luându-l în cârdășie într-o aventură fantastică.

În ce scop?

Încă mi-e neclar, știu sigur că vor să găsească niște mere de aur.

Pardon, ăla e Prâslea cel Voinic.

Ăștia caută leșie și magiun.

Nu râdeți, că nu îmi arde de glume.

 

💭 Phi 1.618 – Comentariu 🍿

Spre deosebire de The prototype care arată groaznic, dar are o poveste interesantă, acest film se situează la polul opus.

Are aproximativ același buget, or avea și bulgarii CNC-ul lor, dar ca vizual rupe norma, să zic așa.

Bine, nu vă închipuiți că scenografia este una mirobolantă, că se simte falsul când și când, mai ales la compoziția scenelor, dar per total se prezintă neașteptat de impresionant.

Lumea pictată este una funestă, tristă, sinistră, lugubră, fără pic de speranță, este de un futurist retro atât de suprarealist încât până și Picasso ar avea dificultăți în a înțelege ceea ce vede.

De remarcat imaginația efervescentă în … a copia scene din filme precum Metropolis, 2001: A space odyssey și, mai ales, franciza australiană Mad Max.

Aș putea spune că arată izbitor de mult cu universul lui George Miller, diferența fiind că acțiunea este plasată într-o țară din lumea a treia. Sper să nu se supere bulgarii pe mine, dar aici ne luăm mână de mână.

Are și câteva cadre panoramice atât de largi încât puteam să-mi văd casa de acolo.

Să concluzionez partea vizuală, Phi 1.618 arată ca un basm balcanic transpus într-o viziune hollywoodiană.

Eh, aici a fost cum a fost, dar povestea este una incoerentă, nici acum nu am priceput ce au vrut personajele de la viața mea.

Nu făceau decât să alerge ca niște curci decapitate de colo până colo după ingredientele necesare creării a ceva necesar să arunce în aer ierarhia tiranică dominată de niște bio-titani.

Phi 1.618

 

Este plin de simbolism cu miasmă bulgară, cel puțin așa presupun, pentru că sunt niscai trimiteri către lumea reală care mi-au zburat pe deasupra capului, neavând habar de ele.

Dar aici nu are filmul nicio vină, ce, dacă noi facem unul în care zicem ceva de Tzancă sau Gheboasă, niște străini ar prinde aceste referințe?

Prea multă gargară filozofică și prea puțină acțiune corporală, așa pot sintetiza comentariul.

Păcat, pentru că exista un imens potențial aici, am simțit subiectele a fi potente la nivel narativ, dar integrarea lor într-un tot unitar a lăsat de dorit, cu tot cu simbolistica alambicată.

Deși este în categoria SF, l-am găsit mult prea fantezist, un fel de balet poetic închipuit de un pacient de la Obregia care nu și-a luat pastilele.

 

🏆 Phi 1.618 – Verdict 👍 sau 👎?

După cum ziceam, nu duce lipsă de imaginație când vine vorba de concepte și idei, doar că sunt prea multe, prea împrăștiate, prea dezlânate pentru a ieși un produs final omogen.

Băi fraților, da` totuși este un film bulgăresc care dă clasă peliculelor românești seci, fade, blocate pe maxim 2-3 subiecte din care unu-i revoluția și altu-i comunismul.

Noi pe când cu un film de genul SF sau măcar fantasy?

Că avem și noi o droaie de basme și multe povești din folclor care abia așteaptă să fie ecranizate.

Să ne mai lase în pace regizorii ăștia mult lăudați care nu știu să facă filme decât despre comunism la care nu se uită nici familiile lor. Să arate că sunt în stare și de altceva.

Deși apreciez dorința de a veni cu ceva proaspăt, oricât mi-aș dori nu pot trece cu vederea povestea care orbecăie fără vreun scop anume.

Însă o să-i procur 6 costume protective, cu unul mai mult decât aveam de gând pentru că a venit cu un final care a uns partea din mine care se bucură la superficialul înflăcărat.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer

IMDB

About admin

Check Also

Dune: Part Two

Dune: Part Two

După prostia celor de la WB de a lansa Dune: Part One simultan în cinematografe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *