Expend4bles

Expend4blesDupă eșecul celui de-al treilea film, nu am avut mari speranțe în Expend4bles.

Măcar a revenit la ratingul de bază, cel nedestinat minorilor.

 

🎬 Expend4bles – Premisă

Nimic nou pe frontul de vest, boșorogii au fost disponibilizați la vatră, nu prea mai au treabă, așa că se rezumă la a bea și a râgâi replici inapte.

Barney (Sylvester Stallone – Rocky) își pierde zilele făcând pariuri pe care nu le poate duce, iar Christmas (Jason Statham) se ceartă cu gagica din lipsă de altă activitate mai incitantă.

Însă sunt scoși din starea de putrefacție fizică de un șef picat din neant, Marsh (Andy Garcia – The Godfather Part III), care le dă o misiune periculoasă, cum altfel.

Se pare că un țăcănit pe numele său Rahmat (Iko Uwais – The raid) a pus mâna pe niște componente nucleare, că altceva ce?, și amenință cu startul celui de-al treilea război mondial.

Așa că sacii de oase obosite se înarmează până-n dinți, agață pe drum niște prospături ca Gina (Megan Fox – Transformers) și Easy Day (50 Cent – Den of thieves), plus alți necunoscuți, și o întind spre destinație.

Iar acolo lucrurile decurg în stilul specific acestor filme, acțiune la greu cu creierul băgat sub preș.

 

💭 Expend4bles – Comentariu 🍿

Cum era de așteptat, povestea este super generică, nu m-a determinat să investesc ceva în ea, până și Călin Donca era mai convingător cu ferma lui de panouri solare.

Dar caca maca, nici nu a fost ăsta punctul forte al acestor filme.

Începe furtunos cu o secvență turbulentă care se lasă cu multe cadavre și eram bucuros că franciza a revenit la gloria de odinioară.

Entuziasmul a durat puțin pentru că după acest start fulminant filmul petrece nu mai puțin de o oră masturbându-ne verbal cu comentarii cretine și povești insipide.

Dacă asta este ideea celor trei scenariști de caracterizare a personajelor, să mă epuizeze psihic cu fel și fel de linii de dialog dintre cele mai jenante, atunci înseamnă că le-a ieșit de minune.

Și când în final se pornește bucata de acțiune care durează în jur de 35-40 de minute mă uitam consternat la ecran pentru că nu știam ce să cred despre acest film.

Cum este posibil ca având, de departe, cel mai mare buget, se zvonește că ar fi costat 100 de milioane de dolari, și cele mai puține vedete de acțiune, pelicula să arate, tot de departe, cel mai rău dintre cele patru filme?

Doamne ferește, este o mizerie vizuală de toată jena, mie mi-ar fi fost rușine să spun că am cheltuit atâția bani pe o asemenea vomă catastrofală.

Efectele speciale computerizate sunt dincolo de amatorism, pur și simplu nu înțeleg pe ce s-au dus banii pentru că am văzut filme cu bugete de 2-3 ori mai mici care se prezintă mult mai bine la nivel vizual.

Tot ce însemna fundal digital era ridicol, iar compoziția cadrelor este ilar de slabă, zici că mă uitam la scene animate din jocuri video nereușite de acum 10 ani.

Era clar că actorii erau într-un hangar de filmare și doar se prefăceau că trag sau se luptă în spatele unor ecrane verzi. Nici nu știu dacă unii dintre ei au văzut lumina soarelui filmând la această producție.

În fine, trec peste asta, acțiunea să fie bună, nu? Că asta contează. Dacă povestea-i banală și vizualul vraiște, măcar să se bată ca lumea.

Aici da, există de toate pentru toți, chiar dacă scandalul este concentrat în două secvențe mari și late, el este divers și implică tot felul de vehicule, arme, explozii și scheme de arte marțiale.

Am avut noroc cu prezența celor doi actori asiatici, Iko Uwais și Tony Jaa (Tom yum goong) care au ridicat nivelul confruntărilor unu la unu deoarece le zbârnâie mâinile și le flutură picioarele de nu-i adevărat.

Nu au chiar atât de multe de făcut, dar când le vine rândul strălucesc la fiecare lovitură.

Momentele lor de glorie sunt singurele în care camera de filmat este statică și poziționată în așa fel încât putem vedea în toată splendoarea talentul lor în acțiune.

Când se bat actorii mai în etate zici că-i cutremur catastrofal, atât de mult se zgâlțâie camera, iar tăieturile sunt 20 pe cadru.

Expend4bles

 

În rest, conceptul pe care s-a bazat franciza este aruncat la toaletă.

Aș putea spune, fără să greșesc, că este filmul lui Jason Statham (Wrath of man).

Din motive nedeclasificate, restul echipei se preumblă prin peisaj de pomană, neavând cine știe ce treabă de prestat.

Christmas este cel care vine cu cadourile violente în trei sferturi din partea de acțiune.

Până și Barney este tras pe linie moartă, semn că Stallone predă franciza altcuiva, probabil lui Statham, dar la cât de nasol este acest Expend4bles, m-aș mira să mai vină și un al cincilea film.

Doamne, ce petardă este scenariul, vă dau o mostră elocventă în acest sens, nu-i spoiler, că-i chiar la început.

După ce Rahmat pune la pământ vreo două duzini de nătărăi, aude în cască: Generalul este protejat de 3 soldați, ai face mai bine să aștepți întăriri, că nu-i răzbești pe toți 3.

Bă, vorbim de Iko Uwais care tocmai a umplut jumătate de cimitir și tu îi spui că nu-i în stare să pârlească trei nătărăi?

Pe care, apropo, îi rezolvă în 3 secunde și 5 mișcări.

Așadar, calitatea scriiturii este scufundată în cel mai adânc abis.

 

🏆 Expend4bles – Verdict 👍 sau 👎

Am rezistat până acum, dar să-mi „felaționeze‟ egalitatea erectă, că al dracului film a căzut și el în patima echilibrării raportului de forțe.

Nu zic că este un lucru rău, dar cum mă, cum să o pui pe Megan fucking Fox ca șef în locul lui Sylvester Stallone?

Păi ea are noroc cu kilogramele de botox din buze că o țin bine plantată pe sol, că altfel și-ar lua zborul la cât de ușurică este.

Măcar de ar fi adus în locul ei o actriță care și-a făcut un nume în filme de acțiune, care este credibilă în rol, care poate aduce un dram de realism.

Îmi vine în minte un nume de 1000 de ori mai potrivit decât Megan Fox, anume JeeJa Yanin care ar mătura fără probleme cu toți zdrahonii cât muntele pentru că se pricepe la arte marțiale.

Din omagiu adus actorilor de acțiune cu care am crescut în anii 80-90 ai secolului trecut, franciza a ajuns jucăria generației de acum care oricum nu este interesată de ea.

În primele filme am avut nume precum Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jet Li, Mickey Rourke, Harrison Ford, Mel Gibson, Wesley Snipes, Antonio Banderas, chiar și Scott Adkins.

Aici pe cine avem? Megan Fox, 50 Cent, Jacob Scipio și Levy Tran. În ce pelicule celebre de acțiune au jucat de și-au câștigat un rol în seria asta?

Hai că nu mai pot de nervi și mă pensionez și eu că deja mi-e teamă că-mi scapă niște cuvinte mai urâte de atât.

Nici măcar întorsăturile foarte previzibile de situație nu mă determină să-i ofer mai mult de 4 bărci de salvare.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Recenzie YouTube:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Under Paris

Under Paris

N-am mai văzut de mult un film bun cu rechini și mi-am jucat șansa cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *