Pig

Hai că l-am rezolvat pe Nicolas Cage pe 2021, Pig fiind al treilea film din tot atâtea în care el a jucat și le-am luat în colimator, după Prisoners of the Ghostland și Willy`s Wonderland.

În Pig Nicolas Cage joacă rolul unui căutător de trufe, izolat în pădure, un pustnic care evită cu îndârjire contactul uman și care vrea să fie lăsat în pace să-și ducă viața în mijlocul naturii, nederanjat de nimeni pentru a-și căuta trufele. Singura creatură care îi este alături este un porc drăgălaș păstrat de Rob nu pentru șunculiță afumată, ci pentru că este un porc dat dracului când vine vorba de mirosit trufele cele mai apetisante, gustoase și bănoase.

Traiul simplu îi este întrerupt când și când de apariția lui Amir (Alex Wolff – Old), un tinerel filfizon, singurul care îi cumpără lui Rob trufele.

Cum trebuie să existe și un punct de inflamabilitate în Pig, într-o noapte Rob este călcat de hoți care n-au ce bunuri de valoare să-i fure sărăciei de om, dar au venit cu o misiune clară, aceea de a-l ușura de porcul minune, o nestemată în această lume a trufelor. Așa că Rob, iritat la culme de această năpastă, pornește năvalnic întru căutarea și pedepsirea celor care au avut cutezanța să pună mâna pe porc. Nișa asta a bucătăriei, a găsirii celor mai bune ingrediente, aduce cu o organizație criminală de tip mafiot și un necunoscător ca mine, halitor de fasole cu ciolan, a rămas stupefiat de cât de vicioasă este această lume.

Pig este răspunsul lui Nicolas Cage la miștocăreala făcută de oameni (inclusiv eu) că de câțiva ani joacă doar în petarde de filme de toată jena doar să ia un dolărel cinstit să-l dea cămătarilor.

Să nu vi se ardă fleica pe grătar așteptând un film a la John Wick, cu purcelul în locul cățelului și cu Rob transformând în abator pe prostovanii care i-au șutit porcina, că așteptați mult și bine. Rob își caută porcul înainte să devină cotlet inundat de sos pe farfuria unei cefe late, dar nu la modul violent la care visam cu toții.

Pig este un film lipsit de acțiune, prezintă doar drama unui om distrus de pierderea cuiva drag. Și chiar de vi se umflă cârnații de râs că un om jelește după un porc, din nou v-ați înșela.

Filmul de față este unul introspectiv, o disecție pe viu a modului în care o persoană încearcă să facă față unei dureri profunde, Rob nefiind deloc un om agresiv, nu este interesat să le facă rău fizic celor care l-au prădat, el vrea cu totul altceva.

Pentru un film în care nu se întâmplă nimic interesant la prima vedere, Pig m-a captivat pentru că fiecare bucată de șorici pârlită din poveste aduce un nou amănunt din viața trecută a lui Rob și afli că personajul nu-i deloc atât de simplu pe cât am crede când îl vedem în izmenele de țăran de acum 100 de ani locuind într-o cocioabă dărăpănată la dracu-n praznic de nici urșii nu vin să-l viziteze și jucându-se singur cu trufele din nădragi.

Pe măsură ce înțelegeam care-i treaba cu Rob, filmul devenea din ce în ce mai emoționant, iar substratul său, anume alegoria pe care o prezintă, este tot mai evident și Pig devine o cronică brută, fără menajamente, despre durere și cum te răvășește atunci când este prea puternică pentru a-i face față. Sau spiritul tău este prea slab, prea devastat, pentru a mai avea puterea de a trece peste încă o zi de unul singur.

Aproape toate acțiunile întreprinse de Rob au o semnificație anume, pe unele nu le-am înțeles din prima, chiar mă miram, spre exemplu, de ce mama naibii tot umblă Rob cu fața plină de sânge, după ce-și ia o bătută zdravănă la început de film, dar răspunsurile vin indubitabil și când le prindeam din zbor răsuflam a ușurare și a, oarecum, umilință că luasem filmul la rost că n-are sens, când în realitate eu eram de vină că nu-l pricepusem.

Scenariu-i fain de tot, Pig fiind scris și regizat de Michael Sarnoski, un debutant într-ale lung-metrajului, dar asta nu l-a împiedicat să vină cu o poveste (nu neapărat originală) spusă cum trebuie, scenariul fiind subtil și atent la fiecare detaliu care are un scop anume, nimic nu este în van, iar cadrele singuratice, atât cele prin pădurea naturală, cât și cele pierdute prin spiritul omului, demonstrează că n-ai nevoie de bugete uriașe dacă ai o poveste sensibilă și inteligent transpusă.

Cât despre Nicolae Cage, cu acest rol ne arată de ce are pe șemineu (dacă nu cumva l-o fi amanetat), un premiu Oscar, rolul din Pig fiind cel mai bun al său poate de la World Trade Center din 2006, să nu mă duc și mai mult în urmă.

Un om al cuvintelor puține, lui Rob i se citește pe fața tumefiată toată durerea pe care a strâns-o în sine și m-a împuns o lacrimă ce mă îndemna spre vegetarianism când am deslușit întreaga alegorie pe care Pig mi-a servit-o pe farfurie, Rob fiind un personaj a cărui experiență de viață este definiția perfectă a complexității ițelor umane.

Pig m-a luat prin surprindere din toate pozițiile, nu a fost deloc ce așteptam, dar ce mi-a fiert în oală a fost mult mai interesant decât ce anticipam, așa că-i dau cu tot dragul 8 jumări.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Enough

Poftim surpriză cu acest film, nici eu nu mă așteptam să-l revăd, dar Enough m-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.