Porky`s

N-are rost să iau la mână fiecare film separat, așa că atac ca-ntr-un menage a trois întreaga trilogie Porky`s, un fel de American pie al anilor 1980.

🎬 Premisă

Acțiunea trilogiei este plasată undeva în perioada anilor 1950, la un liceu, Angel Beach High, unde ne băgăm în seamă cu o șleahtă de adolescenți plini de hormoni captivi în trupurile lor care caută cu disperare o eliberare precoce.

Dar ghinionul lor este că domnișoarele scarandive nu prea îi bagă în seamă și le tot refuză avansurile mitocănești și aluziile deloc subtile, spre disperarea papițoilor a căror ciorbă spermatozoidală stă să dea în clocot și simpla mișcare repetitivă a extremităților prehensile nu mai este suficientă.

Așadar, Pee Wee (Dan Monahan), Tommy (Wyatt Knight) și Meat (Tony Ganios), alături de alți amici, sunt într-o permanentă misiune de obținere a unei satisfacții misterioase și efemere de care au auzit doar din poveștile celor deja maturi.

În calea lor se interpun mai multe obstacole, cel mai primejdios dintre ele fiind Porky, un afacerist evazionist care are marfă carnală, dar nu vrea să le-o dea și alor noștri.

💭 Comentariu

Trilogia Porky`s poate fi încadrată la comedie erotică pentru că este plină de secvențe nud, dar nu neapărat porcoase, în ciuda numelui sugestiv.

Revăzând acum filmele, îmi dau seama cât de mult s-a schimbat plaja cinematografiei și concepția noastră cu privire la obscenitate. Dacă atunci Porky`s era văzut ca pe ceva controversat din cauza scenelor libidinoase, acum zici că joacă la pitici comparând cu ceea ce vedem azi.

Cu toate astea, în ciuda îmblânzirii trilogiei de către trecerea timpului și a ștergerii etichetei de perversiune, Porky`s, per ansamblu, este o comedie drăguțică, adolescentină, despre celebrul cuming of age, pardon, glumă proastă, știu, coming of age american care se tot preumblă prin filme.

Explorează sexualitatea adolescenților într-o perioadă în care acest subiect era tabu, dar nu depășește o anume limită a grotescului obscen.

 

Într-adevăr, pe ecran se preumblă multe perechi de sâni, o groază de funduri (în mare parte masculine), atârnă și câțiva cârnăciori puși la afumat, dar nimic exagerat care să genereze revolte pioase ale pudibonzilor care leșină dacă văd un floc fâlfâind în vânt.

În mare parte, trilogia Porky`s se rezumă în a reda aventurile prietenilor în permanentele lor încercări eșuate de a uda țiparul, de a rupe sigiliul, de a sonda adâncurile necunoscute, de a băga ursu-n hibernare și alte expresii cu licență poetică, toate ducând spre finalizarea fericită de a face frichi-frichi cu o persoană de sex opus.

Și când n-au succes, fac glume și farse pe seama sărmanului Pee Wee.

N-am cum să stau drept în fața voastră fără să recunosc că Porky`s este destul de misogin, domnițele sunt portretizate doar ca niște ființe chicotitoare, fără mult creier, dar cu forme apetisante, lucru total neacceptat în zilele noastre.

Dar, în același timp, Porky`s ne arată ce înseamnă adevărata egalitate socială, pentru că avem aceeași doză și de misandrie, tinerii fiind doar niște maimuțe în călduri, tot fără creier, care au singur obiectiv, unul sexual.

Regăsim în fiecare producție câte 1-2 secvențe de-a dreptul ilare, chiar în primul film a durat ceva până m-am prins de ce râd oamenii la o glumă verbală, dar în rest nu pot spune că este teribil de amuzant.

Desigur, contează mult și perioada în care sunt văzute filmele, probabil acum aproape 40 de ani au făcut furori prin nesimțirea și tupeul avut de a prezenta atâta nuditate și de a folosi un limbaj ireverențios și licențios, plin de innuendo-uri copulative.

Glumele sunt prea copilărești și lipsite de o ferocitate grosolană, dar nici nu pot scrie că m-am încruntat la filme, sunt ușurele în tentativa lor de a ne fierbe sângele prin erotismul prezentat.

Trilogia Porky`s nu este doar o simplă comedie, are și o componentă socială destul de serioasă, în ciuda superficialității de suprafață, abordează subiecte grave precum rasismul, dacă vă vine a crede.

Și chiar dacă tinerii din filme nu-s cele mai de urmat modele, ajungi să-i îndrăgești pentru că nu-s deloc de sămânță rea, doar clocotirea hormonilor îi transformă în tolomaci bălind la gagici goale, dar când sunt în plenitudinea capacităților mintale, chiar dau dovadă de compasiune, de acceptare, nu văd rase sau culori, văd doar oameni.

 

Fiecare film are un antagonist ce reprezintă dejecția umană în cea mai rea formă, 1 și 3 se laudă cu Porky, iar în 2 avem un amestec de popă evlavios din cale afară care una predică, dar alta face, niște politicieni corupți, dar și un grup KKK.

N-are nimic special pe actorie, ba chiar aș putea spune că nu-i foarte reușit pe această bucată, de asta și numele nu sunt unele celebre, ăsta fiind și apogeul carierei lor, dar poate fi observată Kim Catrall (cel mai cunoscut nume), faimoasă datorită serialului Sex and the city.

Seamănă, dacă vreți ceva recent, cu Girls rules, dar versiunea newokizată, deci mai bună.

🏆 Verdict

Trilogia Porky`s nu mai are farmecul de odinioară, știu că le vedeam pe ascuns, că acum hăt ani, când eram poate mai mic ca ei, nah, le consideram apogeul erotismului comic.

Însă acum par destul de ridicole și chiar cuminți, mai mult un preludiu prelungit decât un dans la orizontală dus la capăt.

Sunt simple comedii juvenile și vulgare care ies la înaintare cu o incorectitudine politică ofensatoare în zilele noastre, dar la care chicoteam mai ceva ca o virgină la văzul unei bâte de baseball carnale.

Glume cu tot felul de mătărângi, gemete sugestive, dosit scurmătorul vital pe unde apuci, căscat gura la găurici prin tot felul de găuri, șerpi în zone insalubre, ce să mai, nu lipsește nimic din această trilogie.

Deși sunt scufundate de critici, mie mi s-au părut destul de amuzante filmele, ordinea preferinței fiind 1, 3 și 2.

Nu stau să trec note-n catalog fiecărui film, le fac pe toate pachet și trimit trilogia la 6 bordeluri, poate la unul dintre ele va avea noroc.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Porky`s

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

 

Porky`s II: The next day

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

 

Porky`s revenge:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

L`innocent

L`innocent

L`innocent este o combinație de dramă și comedie, combinație presărată și cu o boabă de …

One comment

  1. Iti recomand un film din 1996, Big Night, disponibil pe HBOmax. E, cum se zice in engleza, a hidden gem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *