Runway 34

Runway 34

După ce am văzut Shaitaan am zis că n-ar fi rău să urmăresc și Runway 34.

Este regizat de Ajay Devgn (Drishyam) care joacă și rolul principal.

 

🎬 Runway 34 – Premisă 📖

Căpitanul Vikrant Khanna (Ajay Devgn – RRR) este un pilot de avioane de mâna întâi. El, nu avioanele. Bine, și avioanele, că altfel nu ar zbura.

Chiar a ajuns o celebritate locală datorită carierei sale care numără vreo 16.000 de ore de zbor și a inteligenței ieșite din comun.

În fine, omu-i as pe meseria lui. Doar că un zbor banal îi va pune la încercare toată priceperea pentru că vremea neprielnică și incompetența de la sol amenință viața a peste 150 de oameni.

 

💭 Runway 34 – Comentariu 🍿

Nu am insistat prea mult pe premisă pentru că nu avea rost, ea seamănă incredibil de mult cu cea din Flight cu Denzel Washington.

Atât de mult încât am crezut că este un remake al acelui film, dar m-am liniștit, se inspiră din fapte reale ce au avut loc în 2015 în timpul unei curse care a căpătat accente dramatice.

Cu toate astea, tot am avut parte de multe deja-vu-uri pentru că Flight îmi tot intra în raza de acțiune a creierului de fiecare dată când vedeam o scenă ce mi se părea cunoscută.

Ca un preambul, să fiți puși în temă, Khanna era ca avionul său, avea mult kerosen la bord (dacă știți ce zic) și depășea limita de consum.

Chiar mă și miram, după o oră și după finalizarea cu succes a evenimentului, ce naiba mai prezintă filmul în următoarele 90 de minute.

Ei bine, pelicula este împărțită în două bucăți distincte.

Prima ne azvârle în aer, în mijlocul nebuniei aviatice, cu Khanna încercând să găsească soluții pentru a ateriza cu bine. Spoiler, o face.

A doua parte, și asta mi s-a părut captivantă, ne aduce cu picioarele pe pământ și urmărim investigația de după menită a stabili vinovatul pentru acel incident.

Evident, primul și cel mai important suspect este Khanna.

Aici a fost de excepție confruntarea dintre acuzat, pilotul care consideră că și-a făcut treaba, și acuzatorul Vedant (Amitabh Bachchan – Brahmastra Part one: Shiva) chitit să-l înfunde pe zburător.

Confruntarea dintre cei doi titani ai industriei bollywoodiene este fenomenală, îmi era suficientă doar acea mică sală de judecată și eram mulțumit.

Fiecare întrebare a lui Vedant își găsește răspuns pertinent venit din partea lui Khanna și fiecare argument al lui Khanna este demolat cu măiestrie de către Vedant.

Runway 34

 

Sunt niște amănunte din timpul zborului pe care noi, spectatorii, nu le-am văzut în integralitatea lor și, chiar dacă suntem clar de partea pilotului, parcă o sămânță de îndoială încolțește în creier.

Asta pentru că Vedant este uns cu toate alifiile și investighează cel mai mic amănunt, cea mai insignifiantă bucățică de fir de păr și cel mai rupt colțișor de hârtie pentru a găsi dovezi că omul din spatele manșei a greșit.

Nu vă zic cum se termină confruntarea, dar a fost a naibii de palpitantă și mi-au transpirat mâinile mai ceva ca într-un avion ce trece printr-o zonă cu turbulențe puternice.

La creșterea altitudinii tensiunii a contribuit și personajul Khanna, unul aparte întrucât are o caracteristică intelectuală care-l ajută în slujba lui.

Și ce se întâmplă în film chiar s-a petrecut pe bune în realitate, ceea ce nu a făcut decât să amplifice aprecierea pentru izbânda acestui personaj.

Cât despre bucata cu beleaua aeriană, aici nu am prea multe de comentat, a fost banală și cam atât. Nu rea, nu bună, ci doar obișnuită.

Nu a excelat la vreun capitol deoarece tehnic arată decent și nimic mai mult, iar narativ nu vine cu cine știe ce noutăți.

De imprevizibilitate nici nu poate fi vorba pentru că era clar care va fi deznodământul chiar dacă nu știam nimic despre întâmplarea reală.

În caz contrar, filmul nu ar mai fi existat.

 

🏆 Runway 34 – Verdict 👍 sau 👎?

Pelicula are importanță mai mult istorică, aducând în atenția lumii fapta de eroism a unui pilot de avioane care, apoi, a fost luat la puricat pentru a-i fi terfelită imaginea.

Sau a fi condamnat în caz că se va dovedi că-i vinovat de neglijență.

Ce m-a frapat, de am pus pauză filmului să investighez, a fost faptul că unul dintre personaje i se adresează altuia cu apelativul Katrina Kaif.

Băi, arunca-m-ai în cală, care Katrina Kaif? Că niciun personaj nu se numește așa și nici actrița cu același nume nu joacă în film.

A durat ceva până să aflu că a fost un fel de glumă meta. Deh, mai am multe de învățat până să fiu la zi cu mondenitățile indiene.

Bun, de final rămâne întrebarea de bază dacă mi-a plăcut Runway 34.

Răspunsul este da, deși am trăit mereu cu senzația că l-am mai văzut.

Diferența dintre Flight și Runway 34 este că primul nu-i bazat pe o poveste reală, în timp ce al doilea este, și asta îl face mai impresionant, demonstrând că viața bate filmul.

Fără să mai pierd timpul, că-mi pierd zborul, am decolat de aici că acușica îmi pleacă avionul de la poarta 8.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Runway 34

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Sieranevada

Sieranevada

Cel mai bun film românesc – Gopo – Ediția 2017 Cristi Puiu dă din nou …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *