Russkiy reyd

Rușii nu stau la discuții domnule, Russkiy reyd este tradus, fără miștouri, Raidu` rusesc, și nu mă refer la ăla de muște. Până se (c)oiesc americanii să facă un remake la The raid-ul indonezian, iată că rusnacii au și percutat și au tras o copie ieftină.

Singurul nume de personaj din film pe care l-am reținut este Nikita (Ivan Kotik – Tayna pechati drakona), un soldat cu ceva traume familiale ascunse în negura timpului care, după o misiune mercenară eșuată, se dă la fund pentru o scurtă rundă de antrenamente cu peretele.

Apoi este antamat de un costumat pișpiriu să dea o lovitură într-o fabrică extrem de bine păzită pentru ca șeful său să-și facă meandrele și să ia cu forța actele de proprietate ale afacerii respective.

Dar Nikita nu-i trimis singur la înaintare, are alături o trupă de derbedei care la prima vedere par adunați din Răscrărenii Răscrăcărați, au fețe de orice, numai de soldați nu, mai ales cu treningurile alea comuniste pe ei. Mai sunt și miștocari, luându-l în derâdere pe Nikita care pare o creangă murată comparativ cu ce matahale are în echipă.

În fine, povestea este egal fix cu 0, nici n-am înțeles mare lucru din ea, personajele sunt construite cu aceeași viteză ca a autostrăzilor autohtone, adică deloc, iar premisa șubredă este doar o simplă scuză pentru ca băieții care se preumblă chiauni prin fața camerelor să o ardă-n pumni.

Adică știți voi, premisa din The raid, că de aia se numește Russkiy reyd. Avem parte de-o locație supraetajată ce arată de zici că este condamnată la demolare, iar Nikita și ai lui își croiesc drum printre armatele de caltaboși cu mușchi care servesc pe post de bodyguarzi.

Realizarea tehnică a lui Russkiy reyd îl face pe original să pară un blockbuster, zici că filmul de față este filmat de niște studenți care s-au trezit după o beție într-un depozit imens și s-au gândit să scoată telefoanele să se joace cu camera.

Deși Russkiy reyd colcăie de acțiune, că dacă n-are poveste, măcar se caftesc personajele în fel și chip, aceasta arată destul de penibil, sunt lovituri mai mimate ca gemetele actrițelor XXX penetrate de toate mătărângile blegite.

Avem destulă violență, că rușii nu glumesc, își frăgezesc unul altuia coastele de îți mai trebuie doar un sos barbeque și ai masa servită, dar execuția este destul de slab realizată, îți dai seama de la o poștă că loviturile trosnesc doar aerul și nu moaca pătrată a adversarului, nu prea le bunghește regizorul să filmeze profesionist astfel încât loviturile să pară mai realiste.

Și recuzita se dezmembrează de parcă este cumpărată de la IKEA și asamblată de niște orbi, așa ușor cădea victimă diverselor lovituri primite.

Dar este o chestie destul de interesantă implementată în acest Russkiy reyd, loviturile nu-s însoțite de veșnicele tunete, deși n-am participat pe viu la o asemenea confruntare, parcă sunetul pumnilor pare real, cam înfundat și deloc spectaculos, dar verosimil. Pur și simplu sunetistul a tras zgomotul ambiental și pe urmă în post producție nu au mai fost adăugate înfloriturile de rigoare.

De asemenea, și stilul de filmat este unul ciudat, pare că scenele de acțiune au cadre scoase astfel încât acum vezi personajul la mare distanță, că imediat îți apare din neant în prim-plan pentru că lipsesc câteva cadre, fapt ce uneori imprimă o mișcare nenaturală personajelor ca în filmele vechi de acum 100 de ani.

În ciuda tuturor acestor defecte, Russkiy reyd știe una și bună, dă-i bătaie, nu sta de pomană, ca atare filmul este îmbâcsit de acțiune astfel încât n-ai timp să analizezi prea multe pe parcursul lui, ești cu atenția în priză pentru că mai mereu se găsește câte unul cu capsa pusă care vrea să se ia la trântă cu 4-5 sau 10 inamici deodată. Și variază binișor acțiunea, pumni, bâte, săbii, topoare și, într-un final, și arme cu gloanțe sunt implicate în acest mini război dus între mai multe părți opozante.

Ca fapt divers, m-a amuzat enorm prezența unei fătuci ce reprezintă un coșmar pentru gloata SJW pentru că nu doar că era o caucaziană albă ca zăpadă și blondă ca soarele, dar avea și o costumație la fel de imaculată de ar fi orbit instantaneu orice blm-ist protestant.

Nu-i Russkiy reyd un film prea bun, n-are deloc poveste, scenariul este copilăresc, dar acțiunea abundă și pentru asta îi dau 5 grenade.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The beekeeper

The beekeeper

Jason Statham revine pe marile ecrane cu The beekeeper, un film de acțiune, că doar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *