Se7en

David Fincher s-a încumetat să regizeze Se7en după eșecul răsunător numit Alien 3 și era cazul să îl revăd pentru că nu are cum să lipsească din panoplia mea de păreri scrise.

În Se7en avem parte de un cuplu de detectivi, Alpha și Omega, începutul reprezentat de Mills (Brad Pitt – Ad Astra), un tinerel mânat de dorința de a se pune pe treabă în noua lui slujbă, și Sommerset (Morgan Freeman – Unforgiven, The Shawshank redemption), bătrânul care mai are puțin până la pensie și abia așteaptă să lase în urmă această lume plină de putregai și de infractori nenorociți, o lume care i-a ucis aproape complet speranța în oameni.

Deși nu se înțeleg deloc, având viziuni diferite asupra acestei meserii, Mills și Sommerset sunt nevoiți să se înghită reciproc timp de o săptămână până când ăl` bătrân predă insigna și ăl` tânăr îi ia locul.

Nu au ei parte de cine știe ce pauze să se certe în liniște pentru că la orizont apare un criminal sadic care lasă în urma lui niște cadavre mutilate în fel și chip cu multă simbolistică religioasă ca bază de pornire.

Titlul filmului este relevant, Se7en se referă la cele șapte păcate capitale, ca atare al nostru malefic criminal și-a construit planul diabolic în jurul acestei cifre.

Iar Mills și Sommerset sunt prinși mai mereu pe picior greșit pentru că nebunul nu-i deloc nebun, ba chiar colcăie de inteligență și este mereu cu un pas în fața lor și transformă orice mică victorie a copoilor într-un succes a la Pirus. Vor reuși cei doi să lase deoparte disensiunile și să prindă machiavelicul criminal sau păcatele biblice își vor regăsi reprezentare terestră sub forma a 7 cadavre?

Vă atenționez din capul locului că Se7en nu este deloc un film pentru stomacurile sensibile care dau fuga la budă după ce gustă un pic de usturat pentru că vizualul prezentat este absolut dezgustător, n-are milă de spectatori, nu este interesat să se poarte cu mănuși să nu se oripileze sensibilii vieții, ci prezintă cu lux de amănunte niște crime sadice dincolo de puterea de înțelegere a creierului uman.

Dacă secul ar fi avut o formă fizică, atunci până și el ar fi înghițit în sec încă de la prima victimă a criminalului biblic.

Filmul este unul procedural, urmărește zbaterile detectivilor pentru a găsi cel mai mic amănunt care i-ar pune pe urmele demonicului căsăpitor, așadar nu are acțiune antrenantă, dar este unul dintre cele mai tensionate filme pe care le-am văzut.

Practic stai nu pe marginea scaunului, ci pe marginea balconului de la etajul 10 al unui bloc comunist, atât de plin de adrenalină este Se7en care mustește a angoasă și depresie ce nu s-a pomenit. Universul mic în care se desfășoară acțiunea din film este unul mizerabil, nici măcar Dante nu și-a imaginat Infernul atât de dezagreabil pe cât și-a închipuit scenaristul acest film. Ce să mai, găsești mai multe raze de lumină într-o gaură neagră din Interstellar decât în acest film care este unul zgrunțuros și te macină încet, de parcă ți-ar freca mintea cu nisip uscat, practic îți suge orice fărâmă de optimism.

Dar tocmai aici rezidă farmecul din Se7en, în lumea asta brutală, meschină și superficială, filmul încearcă să-ți destupe mintea și să-ți deschidă ochii la ceea ce este cu adevărat important în viață, nu faptul că bagi în tine ca porcul sau strângi averi călcând pe moralitatea pricăjită reprezintă viața adevărată.

Și personajul negativ este unul cu adevărat cutremurător. Și știți de ce? Pentru că în ciuda abominațiilor pe care le comite, el are perfectă dreptate, justificările lui sunt pertinente, duse la extrem, dar pertinente, este de apreciat că el măcar ia taurul de coarne și nu se complace într-o apatie distructivă care transformă societatea într-o masă amorfă de balegi umblătoare care n-au niciun sens real în viață.

Mi se ridică din nou părul pe brațe când îmi readuc aminte discursurile sale pline de venin și adevăr cu privire la o lume aflată într-o continuă și neîntreruptă decădere decadentă accelerată de până nici soarele nu mai are chef să răsară, aproape tot timpul plouă, ceea ce contribuie la accentuarea senzației de sumbru omniprezent care te chinuie ca o picătură chinezească, dar nu de apă, ci de beton.

Filmul are un scenariu foarte îngrijit care nu umblă aiurea pe străzi, nu pierde timpul cu tot felul de clișee obositoare, merge direct la țintă și chiar dacă Se7en are o durată de peste 2 ore, nu am simțit când a trecut timpul și nici n-am observat că am halit fulgii unei perne din cauza tensiunii interminabile și a stării de permanent pericol în care se aflau personajele, chiar și cele pe care nu le cunoșteai.

Să mă ierte Academia, cum să nu-i dai lui Brad Pitt Oscarul pentru interpretare? Numai scena finală era de ajuns să-i fie descărcat în curte un TIR de statuete. Mă rog, l-a luat pentru mediocritatea aia de Once upon a time in Hollywood, așa, mai mult pentru întreaga carieră, nu neapărat pentru acel rol deloc memorabil. De Morgan Freeman (Deep impact, Outbreak) ce mai este de comentat? A dominat anii 1990, jucând în multe filme de excepție.

Actorii fac o treabă monumentală, toată distribuția principală este la înălțime, iar întregul film este o capodoperă a genului polițist, un etalon de urmat pe baza căruia au fost construite multe alte filme.

Și finalul, pfff, este de-a dreptul genial, lasă o portiță interpretabilă care nu face altceva decât să demonstreze adevărul spuselor antagonistului pentru că mintea spectatorului este setată să ajusteze realitatea pentru a se plia pe confortabil, nu pe adevăr.

Din păcate nu mai sunt realizate asemenea producții tocmai pentru că nu atrage multă lume la cinema, fiind un gen prea întunecat adresat audienței mature (deși, culmea, Se7en a fost un succes răsunător, încasând de 10 ori mai mult decât bugetul). Și știm că filmele de azi nu mai sunt interesate de calitate (cele mai multe), ci de capacitatea lor de a aduce orice fel de oameni la cinema, de aceea sunt spălate la greu cu furtunul de către studiourile hulpave și făcute să fie adresate unei plaje largi de spectatori, de la sugarul cu țâța-n gură până la octogenaru-n scaunul cu rotile.

Nici nu stau la discuții când vine vorba de notarea acestui film, Se7en merită fără nici cea mai mică urmă de îndoială un 10 cu coroniță.

Tu ce păcat ai?

Ca idee, filmul poate fi vizionat, momentan, pe Netlix.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

 

About admin

Check Also

Do patti

Do patti

Pe ordinea de zi avem Do patti, un film indian disponibil pe Netflix cu subtitrare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *