Spies in disguise

Spies in disguise este ultimul film văzut la cinema în 2019 și am finalizat anul cu o animație pe care am prins-o, din fericire, subtitrată.

Altfel ar fi fost o blasfemie să nu îl aud pe Will Smith cu vocea lui suavă, ci pe vreun sictirit de român dublător de meserie.

Țineți-vă bine de perne pentru că premisa este una destul de ciudată, chiar și pentru o animație copilăroasă.

Will Smith este Lance, super mega giga spion galactic, cel mai șmecher și șarmant dintre toți, cu vorbele de duh în permanență pregătite și cu armele încărcate și cu siguranța trasă, gata oricând să fie scoase la luptă.

Dar Lance găsește în Killian, un răufăcător ciobit la meclă și cu o mână robotică numai bună de strivit capete, un adversar de temut care pune mâinile, pardon, mâna pe o armă extrem de periculoasă. Cum, necum, lui Lance i se înscenează o măgărie și, încercând să-și reabiliteze numele, este transformat de către Walter (Tom Holland), un tinerel inteligent a cărui minte născocește cele mai bizare invenții, într-un porumbel (niște rasiști domne, de ce porumbel și nu corb? măcar nu e alb porumbelul).

Și asta este intriga filmului. Lance, devenit porumbel, dar cu glas uman și mintea la fel de ageră ca și până acum, trebuie, alături de Walter, dar și de alți porumbei care i se alătură, să descopere ce pune la cale Killian și să le demonstreze șefilor că este nevinovat și că a picat ca nătăflețul într-o capcană meschină.

Spies in disguise este o animație destul de amuzantă, mai ales din momentul în care Lance este transformat în porumbel, glumele generate de ipostazele inedite în care este pus Lance sunt chiar ilare, de la deprinderea abilităților de pasăre până la rezolvarea problemelor cu o drăgăstoasă porumbiță ce nu-i dă pace, de la ciondăneala permanentă cu Walter până la năzbâtiile făcute de alți doi porumbei născuți pe cale aviară.

Până și simplul fapt de a-i auzi vocea lui Will Smith ieșind din gușa unui porumbel este suficient pentru a naște câteva zâmbete inocente.

Glumele nu sunt de cel mai înalt nivel, sunt cu țintă clară spre cei mici, dar ținând cont că în sală au fost doar 3 persoane, toate 3 adulte și cu toții am râs când și când, poantele și-au făcut efectul și asupra celor cu 2 decade sub centură.

Filmul mai încetinește cu glumele spre final, când se concentrează mai mult pe acțiune, și atunci își și pierde din farmec, pentru că se transformă într-o animație banală, fără nimic ieșit din comun, doar un haos incontrolabil, specific scenelor de acțiune din animații de acest gen.

O tușă de inovație este reprezentată de invențiile trăsnite ale lui Walter care, oricât de inutile ar părea la început, vor oferi o binevenită mână de ajutor în timpul luptelor cu nenea cel rău.

În rest mi-a plăcut că filmul a menținut povestea la ceva simplu, fără să-mi împuie capul cu tot felul de mesaje pacifiste, ci a luat unul în brațe și a mers cu el până la capăt.

Cu toate astea, oare am detectat și o încercare de a ne băga sub cioc ceva mesaje contemporane sau mi s-a părut mie? O să vă prindeți la ce mă refer pentru că are legătură cu privirile drăgăstoase pe care Lance le primește din partea porumbiței.

Ah, și evident că nu lipsește eternul părinte decedat, că văd că a devenit și acesta un laitmotiv în animații, dacă nu moare un părinte, atunci personajul tinerel nu mai prezintă interes.

Partea tehnică nu iese cu nimic în evidență, animația aparține de Blue Sky, cea cu franciza Ice age, că m-am și mirat ce caută Scrat prin peisaj la începutul filmului. Nu se ridică la nivelul Pixar sau Disney Animation, dar își face treaba decent.

Cam atât despre Spies in disguise, nu prea mai am ce scrie despre film, este unul destul de banal, chiar dacă pornește de la o premisă năzdrăvană și aduce ceva original, dar la general se pierde în oceanul de animații șablon, care nu impresionează la niciun capitol, dar nici nu-și ratează țintele propuse, adică este un film cuminte, drăgălaș, menit să asigure 100 de minute de distracție inofensivă și nimic mai mult.

Ca atare, mă opresc și eu cu notația tot undeva pe la mediocru, adică la un 6. La drept vorbind, filmul este în mare parte salvat de vocea lui Will Smith (Gemini man, Aladdin, Suicide squad), care vine la pachet cu o tonă de șarm.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Earwig and the witch

Earwig and the witch

Earwig and the witch este un alt film (oare de ce?) regizat de Gorô Miyazaki, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *