Star Wars: The clone wars

Star Wars: The clone wars este primul film de sine stătător din universul Star Wars, nefăcând parte din vreo trilogie și este considerat „canon‟, adică face parte din mitologia extinsă Star Wars.

Animația, căci este un film animat, a apărut în anul 2008 iar acțiunea este plasată undeva în perioada de timp scursă dintre Episode II: Attack of the clones și Episode III: Revenge of the Sith.

Nu știu dacă mai miră pe cineva, dar filmul pornește cu aceiași doi cavaleri Jedi, Obi-Wan Kenobi și Anakin, surprinși în mijlocul unei misiuni ce se lasă cu o bătălie distructivă cu armata droizilor ce face parte din tabăra Separatiștilor, tabără ce vrea să răstoarne Republica și să instaureze o nouă ordine.

De parcă nu ar avea deja mâinile pline, pe capul celor doi Jedi pică atât un proaspăt învățăcel, un prea tânăr padawan, Ahsoka Tano, o minoră bine pătrunsă de midoclorieni pe care Anakin trebuie să o dăscălească, dar și o nouă misiune ce îi duce pe cei trei pe tărâmuri necunoscute și periculoase.

Se pare că niște misterioși au avut tupeul jegos să răpească odrasla marelui Jabba the Hutt, spermatozoidul gigantic care controlează niște rute comerciale extrem de importante pentru Republică, dar care este un nemernic și jumătate cu care nu ai vrea să ai de-a face dacă ții la integritatea ta corporală. Ei bine, cineva s-a găsit să-i șutească taman ăstuia puradelul verzuliu și Ordinul Jedi, cu multă strângere de inimă, se vede nevoit să vină în ajutorul lui Jabba the Hutt în speranța semnării unui tratat comercial avantajos pentru ambele părți.

Urmărind primele episoade unul după altul și acum The clone wars, am sesizat faptul că animația nu se îndepărtează deloc de evenimentele din Attack of the clones și continuă aventurile celor doi cavaleri prin universul populat de droizi și clone în vederea îndeplinirii misiunii.

Filmul este scurt, cu circa 45 de minute mai subțirel decât un episod live action și asta se traduce prin acțiune non-stop și prea puține momente de relaș în care să fim plictisiți cu discuții politice somnifere sau preludii amoroase fleșcăite.

The clone wars pornește în plin război și o ține din secvență de acțiune în secvență de acțiune, bucuria ochilor mei care au avut parte de agitație permanentă tradusă prin felurite bătălii în care erau implicate cele trei personaje principale, Anakin, Ahsoka și Obi-Wan. Fiind o animație, deci mai ușor de realizat și nu atât de costisitoare, nu s-a făcut rabat de la confruntări crâncene între armatele Republicii și oștile Separatiștilor, dubla prezență a lui Wars în titlu fiind pe deplin meritată.

Chiar dacă animația nu excelează, mai degrabă ar trebui să spun că stilul animației nu m-a impresionat, totul arată făcut pe fugă, cam pătrățos și pixelat, de parcă mă uitam la un joc video prost, în schimb bătăliile sunt filmate (mă rog, animate) excelent și înțelegi fără probleme ce se întâmplă pe ecran, iar secvențele care au necesitat coregrafii de luptă spectaculoase sunt redate fără să-ți genereze dureri de cap.

Povestea în sine nu este cine știe, practic este o misiune de recuperare a unui ostatic, însă nu m-a deranjat prea mult subțirimea premisei din The clone wars.

Ce m-a iritat, și a făcut-o destul de mult pe alocuri, a fost tonul prea șugubăț pentru un asemenea film. Înțeleg că este o animație ce are ca audiență principală pișăcioșii mici, dar s-a exagerat prea mult cu caterinca forțată între Ashoka și Anakin care nu prea s-au antrenat mai deloc, erau preocupați ca în mijlocul bătăliilor crâncene să arunce cu replici ilare, pe stilul consacrat ulterior de MCU.

Pff, toată lumea era pusă pe dume în situații maronii, de la cavalerii Jedi până la droizii cu comportament de retarzi metalizați, unul nu era în stare să-și mențină o mină serioasă pentru mai mult de câteva cadre.

La un moment dat această alegere a scenariului a făcut saltul de la semi amuzant la iritant pentru că strică dramatismul scenelor, în loc să mă tem pentru soarta personajelor, eram concentrat să strâmb din nas la fiecare dumă răsuflată.

Și un alt element ce nu mi-a plăcut a fost comportamentul destul de diferit al lui Anakin din animație comparativ cu cel din filmele episodice. Nu mi s-a părut că aici a fost respectat în totalitate comportamentul lui din Episoade, nu era atât de glumeț și zurliu cum este aici.

Mi-ar fi plăcut să am parte de vocile originale și pentru personajele principale, nu doar pentru unele din cele secundare.

De asemenea, sunt introduse câteva personaje destul de apetisante ce s-ar preta la niște filme individuale și chit că Episode III: Revenge of the Sith nu face deloc trimiteri la evenimentele din The clone wars, nu ar strica un film despre Ashoka Tano.

Ah, și un anume fir narativ pare că a fost sursa de inspirație pentru primul sezon din The mandalorian.

The clone wars nu este el prea reușit din câteva puncte de vedere, animație și scenariu, dar recuperează, parțial, cu lupte palpitante și personaje noi interesante, dar tot nu mi s-a părut a fi cine știe ce, dar este decent, așa că mă plasez undeva la un 6.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

My neighbors the Yamadas

My neighbors the Yamadas

Hôhokekyo tonari no Yamada-kun, nah, jucați-o p-asta. Hai să vă scutesc de un chin, este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *