The beekeeper

The beekeeperJason Statham revine pe marile ecrane cu The beekeeper, un film de acțiune, că doar nu dramă psihologică, în regia lui David Ayer.

 

🎬  The beekeeper – Premisă 🕮

Adam (Jason Statham – Operation Fortune: Ruse de guerre) s-a retras undeva la țară, în ograda unei doamne venerabile, și face fix ce spune titlul filmului, are grijă de albine, fiind apicultor devotat.

Doar că gazda lui, mai naivă din fire, cade victimă unor lepre cibernetice care îi golesc instantaneu toate conturile.

Știți la ce mă refer, că sunt sigur că toată lumea a primit mesaje alarmante cum că a fost infectat calculatorul cu nu știu ce viruși, că ați câștigat la loterie sau un prinț nigerian vrea să vă lase averea.

Adam își simte amenințat stupul și pornește într-o misiune solitară și clandestină de a răpune capul răutăților, trântorul care freacă mierea și doar fură de la alții.

Iar cel culpabil este Derek (Josh Hutcherson – Five nights at Freddy’s).

Ghiciți ce urmează să se întâmple.

 

💭 The beekeeper – Comentariu 🍿

Cu ce vreți să încep? Că oricum sunteți în temă cu ce va oferi producția de față.

Că dacă ai văzut un film de acțiune cu cheliosul atomic, le-ai cam văzut pe toate.

Aici elementul de noutate este regizorul Ayer (Fury) a cărui mână pricepută se simte în modul în care sunt filmate scenele de acțiune.

Nu au nimic special, doar că-s bine cadrate și editate, fără să-mi fi dat dureri de cap, deoarece am putut să văd în toată splendoarea cum Adam face ravagii printre tontălăii care-l atacă.

Și aici intervine un aspect care trage filmul în două direcții opuse.

Personajul principal este portretizat drept un baubau indestructibil.

Ăla rău, având o foarte mare influență, și acum folosesc o licență poetică, își adună o echipă formată din Batman, Superman, Iron Man, Captain America, Thor și John Wick.

Și, curioși fiind, toți întreabă:

– Șefu`, cui trebuie să-i stingem lumina?

Iar răspunsul nu le cade bine:

– Pe Apicultor.

În acel moment simți cum li se scurge tot sângele din obraji și, într-o singură voce la unison, ca o minte colectivă de stup, se scuză:

– Boss, te descurci pe barba ta, am plecat că am uitat oala cu ciorbă pe foc.

Atât de periculos este Adam încât toți se cacă pe ei de frică doar la auzul meseriei sale care este una cu schepsis, fiind și apicultor, dar și Apicultor.

Este de bine pentru că asta duce la o acțiune non-stop în care Adam pulverizează tot ce i se pune în cale.

Își face adversarii muci, pilaf, ferfeniță, praf și pulbere, chisăliță, rahat întins pe asfalt, ce să mai, îi toacă folosind felurite arme și îi mătrășește prin diverse metode.

Odată ce s-a activat tăvălugul, este de neoprit și asta mi-a plăcut la film pentru că nu are momente moarte.

Ce atâta caracterizare umană și construcție narativă, nici nu mai era nevoie de ele atât timp cât îl ai în rol principal pe Statham, numele lui este garanția aptitudinilor personajului pe care îl interpretează.

Este de rău pentru că nu ți-e frică deloc pentru viața lui, nu că ai fi făcut-o și dacă era oleacă mai uman, nu robot invulnerabil, acum nici că ai vreo temere că ar putea păți ceva.

Asta pentru că nimeni, absolut nimeni, nu are ce să-i facă, fie că-i unul singur nebun, fie 100 de nătăfleți ce n-au idee cu cine se pun.

The beekeeper

 

Având în vedere cine a semnat scenariul, Kurt Wimmer, care scrie tot mai prost odată cu trecerea anilor, mă așteptam la o dejecție de film.

El a mai scremut recent Expend4bles și Children of the corn, două filme de Doamne ferește, că pe al doilea nici nu am avut curaj să îl văd.

Însă tot el a așternut și povestea din filme precum Equilibrium sau The Thomas Crown affair.

Iar scriitura din The beekeeper se apropie mai mult de titlurile de la începutul carierei, nu de dejecțiile de acum.

Nu că-i vreo poveste extraordinară, însă are oareșce fărâme de originalitate pentru că nu am mai văzut un film care să atace acest subiect într-un mod atât de violent.

Și contextul în care se desfășoară este de așa natură încât te face să exclami un Oh, shit! pentru că Adam își face drum, pas cu pas, până spre vârful coloniei, la regina tuturor.

Tehnic se prezintă bine, nu rupe gura târgului din acest punct de vedere, dar nici nu are multe rateuri deoarece nu se bazează pe multe efecte speciale.

De bază sunt pumnii și picioarele lui Statham, aceste arme duc greul aici. Și își fac treaba cu vârf și îndesat deoarece simți impactul loviturilor de parcă tu ești cel care le încasează.

Mai apar niște erori logice când și când, că altfel nu am cum să le numesc.

Dacă Adam nu este vreun magician real care să producă din nimic arme și haine, atunci sunt scăpări de continuitate care, însă, în vâltoarea acțiunii nu deranjează prea mult.

De vreți să comentez despre prestațiile actoricești, aveți ghinion, că nu am ce. Statham este Statham, știe a da cu pumnul și a arunca replici scurte, hâtre și atât.

 

🏆 The beekeeper – Verdict 👍 sau 👎

Poftim surpriză, mi-a plăcut filmul pentru că intenția lui a fost să ofere 100 de minute de distracție contondentă și a reușit asta din punctul meu de vedere.

Pelicula nu-i vreo premiantă răsunătoare în domeniu, dar pentru nișa în care activează, s-a achitat cu brio de sarcină.

Ce m-a deranjat a fost faptul că Adam omora fără scrupule și agenți nevinovați din serviciile secrete care doar își făceau treaba deoarece pentru ei Adam era un terorist. Și pe bună dreptate.

Plus că m-a și înnebunit cu replici specifice domeniului apiculturii și cu fel și fel de informații despre albine.

Aici a vrut s-o ardă în dialoguri deștepte, dar nu prea i-a reușit, că oferă amănunte despre albine pe care le știm.

Evident că omul fără albine nu poate exista, pe când albinele fără om n-au nicio problemă, nu era cazul să-mi împuie capul cu asta.

Dar știți ce? Trecând peste aceste bube, pentru o seară la film în care dorești doar distracție și nimic altceva, The beekeeper este numai bun, așa că am să-i cumpăr 8 borcane cu miere.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Recenzie video

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Twisters

Twisters

Twisters ne aduce pe marile ecrane un strop de răcoare pe canicula asta toropitoare de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *