The evil dead

Un oarecare Sam Raimi exploda la Hollywood în 1981 odată cu lansarea lui The evil dead, un film horror care a făcut mult rău cititului.

 

🎬 Premisă

Povestea scrisă tot de Sam Raimi (Spider-Man 2) este una foarte simplă, care nu stă la discuții cu neuronii noștri, nedorind altercații cerebrale care să se lase cu victime.

Cinci prieteni tineri se deplasează spre o cabană părăsită pentru a petrece o vacanță de pomină.

Dintre ei doar Ash merită pomenit (Bruce Campbell – Spider-Man: No way home) pentru că este amorezat până peste cap de una dintre cele trei fete.

Cabana nu îi întâmpină sub cele mai bune auspicii, iar pădurea nici atât. Dar măcar ei au pădure care să urle noaptea.

Nu apucă ei să se acomodeze că imediat descoperă un beci mucegăit care ascunde un secret teribil.

O carte mai mult cu desene decât cu scris, dar desene din alea grotești, și un magnetofon a cărui bandă împrăștie niște incantații despre morții mă-sii.

Și ghiciți ce se întâmplă?

Încep să răsară din pământ niște culturi.

Dar nu din cele leguminoase de vândut la aprozar, ci unele mult mai tenebroase și mai periculoase care au poftă de ceva fripturi umane.

 

💭 Comentariu

The evil dead a devenit un film cult, de fapt întreaga trilogie, pentru că este un horror cu adevărat scârbos și sângeros în care personajele, în mare parte, nu sunt dintre cele cu decizii tâmpite.

De fapt, nici nu au timp să ia niște hotărâri stupide pentru că, odată pornit tămbălăul supranatural, nu au loc de întors deoarece năzbâtiile nemoarte îi invadează într-un ritm accelerat, mai ceva ca tancurile rusești în Ucraina.

Ce așteptări să avem de la o locație izolată cu 5 personaje? Este clar că se lasă cu posedări violente și decopertări corporale într-un stil cât mai scabros.

Și aici regăsim farmecul lui The evil dead, scenariul n-are milă de actorii săi, în special de Bruce Campbell, nu se sinchisește să-l înece în hectolitri de sânge fals de zici că s-a revărsat Amazonul asupra lui.

Cum povestea nu este foarte inteligentă și acum nu pare nici originală, The evil dead compensează printr-un vizual care-ți pune ochii pe bigudiuri pentru că te împroașcă ieftin cu o multitudine de imagini viscerale.

Spun ieftin pentru că bugetul filmului a constat în milogeli pe la vecini și împrumuturi de la bancă, un buget modest de 375.000 de dolari, mult prea puțin pentru un proiect atât de ambițios pe atunci.

Asta se vede din plin pentru că filmul a îmbătrânit groaznic din punct de vedere tehnic, dacă la sânge stă bine de tot, celelalte efecte speciale practice sunt ridicole acum, de la manechinele nemișcate până la secvența stop-motion de final în care cadrele consecutive nu-s deloc bine aliniate, întregul aspect tehnic este ridicol și chiar amuzant.

Dar asta nu este de blamat, ba chiar de apreciat pentru că Sam Raimi a fost un vizionar și un mare curajos.

 

Altul a fost pentru mine deranjul, anume purcoiul de probleme de continuitate pentru că Ash pare a fi un miracol al naturii, oricât sânge arunci înspre el, acum este roșu din cap până-n picioare, în secunda următoare devine mai curat ca Precista Maria.

Am înțeles că filmările au avut loc alandala, dar dacă la efecte speciale n-aveau ce face, că alea erau posibilitățile, la asemenea erori logice nu au scuze.

Însă The evil dead, dincolo de bubele astea purulente, rămâne eficient pe partea de groază pentru că unghiurile de filmare sunt alese cu pricepere, parcă te transpun în ochii ălora răi, iar secvențele dezmembratoare sunt duse la extrem și nu scapi fără să simți nevoia unei băi fierbinți după urmărirea filmului.

Ba chiar The evil dead are și o scenă inspirată din pornacheul japonez tentacular, deci duce imaginația sadică la un nivel destul de ridicat.

 

🏆 Verdict

Acum înțeleg de ce americanii fug de citit ca de dracu`, au rămas cu sechele după acest film în care lectura unei cărți dezlănțuie iadul pe pământ.

Aș vrea să spun că mi-a plăcut mai mult, dar i s-a dus farmecul de odinioară pentru că premisa nu este susținută de un scenariu premiant pe partea cerebrală.

A dorit doar să-și scârbească spectatorii și a reușit fără să apeleze la replici complexe și simbolistică profundă.

Am descoperit și un omagiu/caterincă la The hills have eyes și dintre toți actorii doar Bruce Campbell a devenit celebru, fiind unul dintre favoriții lui Sam Raimi.

Și nu pentru că ar rupe Bruce pe actorie, ci pentru că erau prieteni și Bruce chiar a contribuit financiar și infrastructural la realizarea filmului. Când nu era acoperit de piscine de sânge, trăgea din greu în spatele camerelor de filmat, ajutând personalul frugal la diverse treburi.

Hai că mă abat de la drumul meu și mă opresc după ce am lecturat 7 pagini din Necronomicon.

 

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Thanksgiving

Thanksgiving

Ultima zi a lui noiembrie 2023 m-a prins la Thanksgiving, un film horror. Oare am …

2 comments

  1. Salut! Vine recenzie la Once Upon A Time In America? E unul dintre filmele mele preferate si mi-ar placea sa ti citesc parerea vizavi de el. Numai bine!

    • Salut, nu il am in viitorul apropiat in vedere, am alte proiecte la care lucrez, 2 regizori carora vreau sa le fac toate filmele, plus o surpriza, sper placuta.
      Dar poate la un moment dat o sa ajung si la el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *