The greatest show on Earth

The greatest show on Earth1952

Nici nu încep bine și scriu că The greatest show on Earth nu merita cele 2 statuete. De fapt, nu merita nimic.

A fost mai degrabă premiat pentru a-i dau și lui Cecil B. DeMille ceva înainte să moară.

 

🎬 The greatest show on Earth – Premisă

Ce era considerat la acea vreme cel mai mare spectacol din lume?

Nu filmul, nu teatrul, nu Broadway, ci marele circ.

Ei bine, The greatest show on Earth urmărește pentru câteva luni viața tumultoasă a unui circ condus de către Brad (Charlton Heston – Ben-Hur), circ care face turul țării din primăvara ghioceilor până când se așterne zăpada.

Și când zic că este mare circul, nu glumesc, este aproape cât un orășel, atâta lume lucrează acolo.

Unde-s mulți, nu puterea crește, ci orgoliul.

Așadar, Brad are mult de furcă, mai ales cu trapeziștii săi care se ciondănesc care să fie în centrul spectacolului.

Noroc că Brad se mai destinde când și când la câte o glumă cu Buttons, clovnul permanent machiat, interpretat de către James Stewart (Vertigo).

 

💭 The greatest show on Earth – Comentariu

Să-mi fie cu iertare, dar nu poți să dai Oscar pentru cel mai bun film acestui The greatest show on Earth în anul în care au ieșit High noon, Viva Zapata! sau Singin` in the rain.

Nici măcar nu este un film în adevăratul sens al cuvântului, este mai mult un documentar despre viața adevărată de circ.

Mai avem presărată, când și când, ceva dramă cu o poveste de dragoste în trei care să facă întregul ansamblu de imagini să aducă a film.

Nu vreau să vă arunc praf în ochi, că nu-mi arde de prestidigitații șugubețe, dar vreo 120 de minute din cele 150 ale filmului sunt formate din numere de circ.

Am dat pe repede înainte în anumite momente pentru că, să mi se rupă plasa de siguranță dacă vă mint, filmul prezenta cu lux de amănunte cum este ridicat un cort de circ.

Aveam impresia că sunt pe un șantier de construcții, nu în fața unui film.

Pe cine mama dracului interesa:

– cum sunt înfipți pilonii în pământ,

– cum sunt proptite coloanele,

– cum este desfășurată prelata care acoperă cortul,

– cum este ridicat întregul ansamblu,

ca în final să avem incinta clasică în care se desfășoară actele artistice pline de gimnaști eșuați și saltimbanci amuzanți?

The greatest show on Earth

 

Filmul, ca realizare tehnică, este grandios prin ambiția sa, este o hărmălaie de nedescris, avem o puzderie de oameni care se preumblă în permanență prin peisaj, bașca și o grămadă de animale reale.

Probabil că The greatest show on Earth este un coșmar pentru PETA pentru că săracele animale sunt puse la grele chinuri să performeze actele la care iau parte.

Cai, elefanți, maimuțe, lei, tigri, ce să mai, o întreagă menajerie face deliciul publicului.

Numerele sunt spectaculoase, te bucuri de ele, dar în același timp îți dai seama că nu este normal să te entuziasmezi pentru că acele animale n-au ce căuta la circ, ci în libertate.

Din păcate pentru film, povestea efectivă este extrem de subțire, dacă dai la o parte tot circul, nu mai rămâi cu nimic interesant, că știți și voi cum se termină tărăboiul când o femeie iubește doi bărbați.

Sau, mai degrabă, când doi bărbați au ochit aceeași femeie.

Pot spune că filmul este și învechit din punct de vedere al mentalității, personajele feminine sunt tratate ca ultimul preș, n-au niciun cuvânt de spus.

Ele trebuie să execute ce le spun bărbații, ba chiar sunt nevoite să suporte avansurile devenite brutale pentru că asta era ideea de romantism pe atunci – că-ți place, că nu-ți place, te bat la cap până cedezi.

Ultima jumătate de oră salvează filmul de la un dezastru total, asta pentru că intră în acțiune secvențele văzute și în The Fablemans care l-au inspirat pe Steven Spielberg să devină regizor, scenele cu trenul, scene care se transformă într-un haos terifiant și destul de bine reprezentat vizual pentru posibilitățile de atunci.

Dintre toți actorii, cel mai carismatic mi s-a părut James Stewart (It`s a wonderful life), chiar dacă nu-l vedem deloc la față, este tot filmul cu machiaj de clovn dintr-un motiv bine întemeiat.

Pe Charlton Heston (Soylent green) l-am găsit cam lemnos, asta și din cauza replicilor cam țepene și kitchoase, cu o pseudo-profunzime semi-filozofică, care au dat senzația de stinghereală.

 

🏆 The greatest show on Earth – Verdict

Încă sunt șocat că acest film a luat cel mai prestigios premiu Oscar pentru că nu-l merita nici dacă ar fi concurat singur.

Este ca și cum o producție MCU / DCEU ar lua premiul pentru cel mai bun film. Nah, că am zis-o.

Nu doar că nu-i un film adevărat, ci o propagandă adusă circului, dar dincolo de grandomania vizuală, realizarea tehnică este de-a dreptul ridicolă.

La un moment dat cineva se prăbușește de la înălțime direct pe pământ, dar vai de mine, se vede că pică pe ceva saltele care îi atenuează căderea, că se observă clar cum se scufundă parcă într-un pat plin de puf.

Și mai este o scenă absolut halucinantă în care au greșit „chroma key‟, dacă exista așa ceva pe atunci, și un personaj era transparent și se vedea fundalul prin el.

Am râs ca un nătăfleț, că nici măcar eu, ultimul fraieștean care se trage-n video, nu (mai) fac asemenea greșeli.

Asta pe lângă multiplele erori de editare în care scene din mai multe bucăți nu-s bine îmbinate și mișcarea este fragmentată, ca și când ar lipsi cadre care strică fluența motricității.

The greatest show on Earth merită urmărit doar pentru numerele de circ care, între timp, au dispărut din repertoriu din cauza eliminării, pe bună dreptate, a animalelor din ele.

Dar în rest este pardaf, praf și pulbere ca film, însă distractiv pur și simplu ca experiență de circ.

Ca atare, nu mă încumet la mai mult de 5 salturi aeriene pentru că mi-e teamă că îmi voi frânge gâtul.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Marocco

Marocco

Trebuia să-mi clătesc ochii cu un film românesc mai cu viziune artistică după ce am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *