The ice road

Rămas cu sechele după Cold pursuit, Liam Neeson (Schindler`s list) s-a băgat la The ice road, alt film cu aromă hibernală în care moșulică ne arată că se ține serios de promisiune și „nu‟ joacă iar într-un alt film de acțiune.

Subiectul este oareșcum interesant și răcoritor pe canicula asta de sfârșit de iunie și ni-l prezintă pe Liam Neeson în rolul lui Mike, un camionagiu hârșâit care învârte volanul cu multă măiestrie, dar nu poate sta locului într-o slujbă pentru că-l cară după el pe fra-su cam beteag la minte, ce suferă de afazie și nu vreau să-l numesc retard, să nu care cumva să se aprindă locuitorii din Wokestan.

Bun așa, Mike este antamat să ducă niște echipamente de mare gabarit la o mină unde a avut loc o explozie, câțiva fârtați au rămas captivi în măruntaiele pământului și Mike și ai lui au la dispoziție doar 30 de ore până când se epuizează aerul.

Dar ce te faci când traseul cel mai scurt este pe drumuri de gheață aflate pe lacuri iar luna este aprilie și căldura zilei le dă mari bătăi de cap protagoniștilor?

Săracul Liam Neeson, și pe el l-o caută mafia ca pe Nicolas Cage sau Bruce Willis de a ajuns să joace în toate răgăliile de filme?

The ice road nu reprezintă vreo excepție de la regulă, filmul este un rateu la multe capitole, din nefericire subiectul destul de apetisant lasă loc rapid unui scenariu infantil, plin de clișee rahitice, replici stupide și acțiuni, aici îmi permit, de-a dreptul retarde.

Urăsc filmele care singure își impun anumite reguli clare, fără echivoc, ca apoi să le calce în picioare fără nici cea mai mică jenă.

The ice road ne spune răspicat de la început: Timpu-i esențial așa că singura direcție este să dăm înainte, nu ne oprim pentru nimeni și pentru nimic.

După nici 5 minute ghiciți ce? Se opresc într-o veselie, dau înapoi, se pierde timpul cu introspecții pseudo-pilduitoare astfel încât creierul îți este băgat într-o stare vegetativă din care nu va mai ieși până la final.

Și este păcat pentru că există un potențial imens îngropat undeva în mormanul galben de zăpadă presărată peste un scenariu incompetent. Sunt câteva secvențe care, realizate cum trebuie, ar fi generat momente tensionate și pline de adrenalină mai ales pentru unul ca mine, care nu prea are habar de această meserie și de pericolele ei.

Dar o lipsă totală de logică scufundă iremediabil filmul. Nu m-o făcut maică-mea cu un camionagiu, ci cu un chitarist, dar chiar și așa, fără cunoștințe în domeniu, am ceva logică împrăștiată prin glagorie încât să-mi dau seama că filmul ne servește doar baliverne care micționează pe legile fizicii și gravitației, camioanele transportă echipamente de zeci de tone, dar valsează de parcă ar fi în teatrul Balșoi interpretâdn Lacul lebedelor.

Am impresia că The ice road ar fi un făt avortat al francizei The fast and the furious pentru că are secvențe asemănătoare cu saga interminabilă, dar realizate tehnic mult mai prost, ridicol de slab.

Și să mă ierte Dumnezeu, înțeleg că este la modă ponegrirea nemernicului de alb, dar măcar veniți dracului cu niște replici care să aibă și sens. Parafrazez o discuție halucinantă dintre două personaje:

– Nu ți-e foame?

– O să știi când o să-mi fie foame pentru că o să iasă urât.

– Aoleu, o să devii atât de irascibilă?

– Nu, o să fiu ca un alb înfometat.

Nici măcar paradoxurile temporale din Predestination nu mi-au dat atât de multă bătaie de cap ca această replică, oare cum face albul când îi e foame atât de diferit față de alte rase de este atât de nasol?

Jur că-mi vine să stau nemâncat două zile să văd dacă nu cumva mă transform într-un Hulk nehalit care dărâmă totul în calea lui.

În fine, nu mai insist pe acest subiect pentru că mă enervez de pomană.

The ice road este un film prost de tot care are fărâme de potențial pentru că se petrec câteva chestii ce ar suscita palpitații la inimă dacă s-ar fi sinchisit cineva să scoată pe piață un produs mai cizelat.

Este evident că toate secvențele care necesită agitație și schimb de pumni sunt hiper editate pentru a face loc dublurii lui Liam Neeson, iar întregul film naște o senzație de ieftin colosal de până și braga ar deveni un produs de lux pe platourile de filmare ale lui The ice road, efectele speciale fiind abisal de proaste, lucru transmis și de trailer care conține absolut toate momentele cheie din film.

Gata, mi s-a terminat topit recenzia de la căldură, așa că mă rezum la a finaliza sporovăiala despre The ice road cu o notă echivalentă cu camioanele pornite la drum în film, adică 3.

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

https://www.youtube.com/watch?v=SHEPdMqrWjE

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The fall guy

The fall guy

Fără să fac cine știe ce cascadorii, m-am înființat la The fall guy așteptând un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *