F9

F9, sau The fast and the furious 9, nu poate fi oprit decât parțial de pandemie și, cu un an întârziere, s-a lansat cu toată viteza pe marile ecrane.

Să-mi fie cu iertare dacă mă repet și deja sunteți familiari (hi hi) cu personajele, dar trebuie să fac recensământul de rigoare.

Infinitul neam al lui Toretto (Vin Diesel – xXx 3 – Return of Xander Cage, Endgame) pare că s-a retras la șatră să-și consume în liniște banii. Dom și Lety (Michelle Rodriguez – The fast and the furious) își cresc puradelul blondin pe nume Brian undeva, la țărănoaia din vale, fără vecini prin preajmă.

Dar clovnii Tej (Ludacris – Fast five) și Roman (Tyrese Gibson – 2 fast 2 furious), plus hackerița Ramsey (Nathalie Emmanuel – Furious 7), le perturbă liniștea pentru că Mr. Nobody (Kurt Russell – Deepwater Horizon) a picat cu avionul din cer și este dat dispărut. Un ultim mesaj al acestuia, un strigăt de ajutor, este adresat doar lui Dom și găștii sale, cerându-le să recupereze o drăcie tehnologică, proiectul Ares, o vrăjeală marca filmelor recente din serie, care poate declanșa haosul global. Lui Dom i se cam fâlfâie chelia în aer la auzul acestei noi misiuni, hotărât fiind să rămână la pensie. Dar apariția unei fantome din trecut îi suscită subit interesul, astfel încât se bagă-n misiune cu tot arsenalul ce-l are la îndemână acest fost mecanic ajuns spionul suprem.

Este vorba, bineînțeles, de fra-su mai mic, jucat de John Cena (Bumblebee). El a fost prezent și în celelalte filme, doar că nu l-am văzut noi. Începe astfel o aventură întinsă pe aproape 2 ore jumătate, pe mai multe continente și în diverse locații în purul stil specific francizei multiglobale.

Gata, până aici a fost relația mea de amor cinefil cu saga The fast and the furious. Odată cu F9 m-am decis să intentez divorț pentru că nu se mai poate așa.

Filmul n-are nicio poveste, sau cea prezentată este lipsită de coerență.

Cu privire la surprizele din trailer, anume fratele răsărit din dos și învierea lui Han, scenariul se screme efectiv să găsească explicații plauzibile, dar eșuează lamentabil. Unul ca mine care a văzut recent toată seria nu poate pune botul la elucubrațiile alambicate scuipate de scenariști. Aș fi preferat o explicație simplă: D-aia, și o puteam înghiți fără probleme, acceptând-o fără sughițuri. În schimb, F9 pierde o groază de timp forțându-ne scenaristic la fel cum face un negru cu BBC-ul său pe gâtul unei curve blonde până la sufocare (trebuie să parolez postul respectiv că numai comparații din astea îmi ejaculează în minte).

Vă aduceți aminte de asta?

Ei bine, F9 speră că nu, că altfel am suspecta că Mia are Alzheimer.

Filmul este doar despre Dom și fra-su, multe secvențe fiind flashback-uri întoarse într-un an care fuckează toată cronologia seriei. Dacă în 1989 Dom avea 20 de ani, înseamnă că în prezent are peste 50 de ani și sor-sa ar trebui să fie la menopauză. Băi, și ce am râs de Dom și Jakob în tinerețe, sunt jucați de actori care seamănă cu versiunile mature așa cum seamănă un vrej de fasole cu o banană coaptă. Ăla de-l joacă pe Dom este aproape negru, de zici că personajul Dom s-a jacksonificat odată cu trecerea anilor, în timp ce Jakob ăla mic are o cu totul altă structură osoasă facială față de John Cena.

Dacă filmele anterioare mai erau un pic ancorate în realitate, scenariul lui F9 toarnă acid pe ancora deja subțire și spulberă orice urmă de plauzibilitate imaginară și se transformă într-un desen animat scump.

S-au defecat în jeturi pe orice fărâmă de lege (a logicii, a fizicii, a gravitației, a anatomiei), de la scena cu magneții care atrag discriminatoriu, doar ce vor scenariștii, mașini da, arme nu, telefoane da, ceasuri și lănțișoare nu, până la infama secvență apoteotică în care o banală mașină este lansată în spațiu. Am râs incontrolabil la scenele respective. Măcar în Sharknado totul era făcut la caterincă, aici filmul se ia în serios.

Acțiunea este apocaliptic de abramburistă și n-am putut deloc să mă bucur de absurditatea scenelor pentru că micul creier activ îmi dădea pumni non stop. Băi, mai pot pune botul că există o pistă interminabilă, că se poate sări cu mașina între clădiri sau că poți lua la șuturi torpile, dar nu că un Pontiac poate orbita fără probleme în spațiu. Poți să mă iei de prost până la un anumit punct pe care îl accept cu bună știință, dar când l-ai depășit, deja îmi jignești simulacrul de inteligență. F9 se vrea o versiune a Endgame pentru că în film, în afară de The Rock, cu care Vin Diesel a avut concurs de cocoșei și a câștigat, apare toată lumea. Și când zic toată lumea, nu exagerez. Repet, toată lumea. Da, unde vă zboară mintea, acolo s-au dus și scenariștii.

Dacă nu mă credeți, vă înșir câteva nume de actori ce apar în film: Jordana Brewster, Charlize Theron, Sung Kang, Helen Mirren, Lucas Black, Lil` Bow Wow, Michael Rooker (bine, ăsta-i nou) și încă n-am terminat, vă las pe voi să mai descoperiți alte apariții, că mai sunt destule.

Încearcă fără să ne păcălească vigilența să lege cumva firele narative din toate filmele, dar fără succes.

Numai că ăștia sunt Dumbvengers, nu Avengers, cei din MCU aveau fie superputeri divine, fie antrenamente terestre de specialitate, astfel încât puteai crede ce vezi pe ecrane, dar ăștia din F9 dărâmă clădiri (bine, m-ați prins, este vorba de Dom) doar cu puterea brandului.

Se simte clar influența prea mare a lui Vin Diesel asupra procesului creativ, aici el este cel mai cel, scula cea mai sculă, și nici măcar nu se sinchisește să se prefacă, măcar pentru o scenă, că-și dă interesul să joace. A rămas probabil cu sechele de la personajul Groot pentru că nu rostește mai mult de 3 cuvinte odată, luând pauze mult prea dramatice în livrarea unei linii de dialog. Și l-au mai adus și pe John Cena, alt thespian al ecranului. Frăție, au îngrămădit-o până și pe Cardi B(mâncărime – traduceți în engleză).

Și putea lipsi cumva scene flower power, girls rule în care o trupă de muieri mătură fără probleme cu matahale de 2 ori cât ele? D-apăi cum să nu fie prezentă la datorie agenda socială a momentului?

Actoria este jenantă, replicile retarde, accentele stupide, firul narativ incoerent, scenele de acțiune aiuritor de ilogice, și toate astea fac din F9 unul dintre cele mai scumpe gunoaie cinematografice pe care am pus ochii.

Până și realizarea tehnică lasă de dorit în anumite părți, pe bune, au avut și un an extra și tot nu au rezolvat problemele de ADR (automated dialogue replacement) care sunt printre cele mai flagrante la acest nivel, sunt secvențe în care moaca actorului nu se mișcă, dar auzi cuvinte rostite de el. Și nu, nu este vorba de ventrilocie, ci de lene colosală în a face un film măcar decent.

S-au bazat probabil pe ideea că este Fast and furious și lumea oricum vine la film, indiferent de cât de prost este. Eu m-am păcălit și voi fi păcălit și pentru următorul prefațat în scena de după final care pune bazele unei confruntări ce se anunță una pe cinste.

Dar până atunci, pentru F9 îi scot rădăcina pătrată și îi fac pe grătar 3 cârnați.

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

A man of reason

A man of reason

A man of reason (Bohoja) vine din Coreea de Sud și vrea să ne încânte …

2 comments

  1. Părerile sunt subiective,dar ai greșit când ai spus că se ia în serios.Din contră.Nici un film nu a fost făcut să fie luat în serios.Și chiar dai importanță la expresiile faciale? :)).Filmul ăsta a fost făcut să fie distractiv și atât.Intenționat ignoră legile fizicii.Nici mie nu mi se pare un film extraordinar.Este într-adevăr DEPARTE de a fi un film bun.Dar poți să treci peste faptul că nu țin cont de legile fizicii și alte lucruri care țin de logică(Majoritatea,nu toate.Sunt într-adevăr anumite lucruri care și pentru un film ca acesta sunt ilogice)pentru că a fost special să nu fie luat în serios.Dar asta este doar părerea mea.Tu ai văzut mai multe filme ca mine.Te pricepi mai bine la recenzii(vorbesc serios,ai multe recenzii care mie îmi plac la nebunie).Eu sunt un începător.

    • Dacă citești ce am scris la celelalte filme, ai vedea că sunt fan al seriei, că înțeleg că nu trebuie luate în serios filmele, că îmi place absurditatea scenelor de acțiune, dar aici a împins ridicolul dincolo de orice logică și de bun simț. Hai că o mașină sărind între 2 clădiri, în condiții ideale, ar putea să se întâmple în realitate, dar F9 chiar vrea să ne facă să credem că se poate cu o mașină în spațiu? Sau cu magneți care afectează doar ce vrea scenariul și nu tot metalul din jur? Sărituri acrobatice cu o simplă sfoară peste un pod? Astea deja trec în domeniul ochilor dați peste cap că deja sunt prea stupide pentru a mai fi distractive.
      Și nu, nu mă pricep, că nu-s critic, doar un fan al filmelor care se uită la multe filme și apoi își scrie impresiile. Dacă mă pricepeam, mă făceam critic 😊.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *