Troll

TrollTroll, a nu fi confundat cu animațiile Trolls sau cu horror-urile americane din antichitate, este un „monster movie‟ norvegian care a încremenit pe Netflix.

 

🎬 Troll – Premisă

Nora este o scurmătoare după fosile și trebăluiește pe o plajă stâncoasă căutând oase de dinozaur.

Habar n-are ce o va aștepta.

Asta deoarece într-o altă parte a Norvegiei, lucrările de construcție a unei căi ferate se proptesc într-un munte care nu vrea neam să se dea la o parte.

Dacă nu merge cu frumosul, atunci vine dinamita la munte.

Știți și voi cum face dinamita. Boom!!!

O bucată din munte este dislocată.

Doar că nu-i deloc o bucată, ci o creatură gigant, că doar nu degeaba se numește filmul Troll.

Cum Nora este cea mai cunoscătoare în domeniu, este luată pe sus de guvern să identifice titanul care începe să se plimbe nestingherit prin Norvegia fără viză Schengen.

Și nu doar să îl plaseze în regnul animal, ci să vină și cu soluții de anihilare a monstruozității care defrișează case fără vreo jenă.

Dacă nu, atunci doar se știe că armata are degetul sensibil pe trăgaci și abia așteaptă ordinul de a deschide focul.

 

💭 Troll – Comentariu

Încă din trailer filmul regizat de Roar Uthaug (Tomb Raider) dădea o senzație de copie după Godzilla ăla american prost din 1998.

Și sentimentul a fost confirmat odată cu vizionarea producției.

De la expertul în cu totul altceva pus să rezolve enigma creaturii până la desfășurarea efectivă a acțiunii, Troll este o versiune norvegiană de Godzilla.

Bine, nici nu știu dacă este corect să-l fac frate geamăn cu filmul lui Roland Emmerich pentru că acest tip de producție, cu monștri uriași, urmează un traseu similar, fie că vorbim de șopârla uriașă, de King Kong sau de troll.

Doar se știe că omenirea hăituiește și încearcă să omoare ceea ce nu cunoaște și nu înțelege.

Așadar, ca miez pietros, Troll nu este cine știe ce, are o dâră interminabilă de previzibilitate, iar nelipsitele clișee din domeniu culminează cu omniprezenta bombă nucleară.

Cu toate aceste impedimente, Troll vine cu ceva proaspăt pentru că scenariul imprimă poveștii elemente specifice culturii norvegiene.

Așa cum a făcut-o și Troll hunter.

În mod clar n-ați văzut și nu cred că o să vedeți în filme americane un anume plan de capturare așa cum apare în Troll pentru că este ceva unic țării fiordurilor. Sau Scandinaviei.

În rest, filmul nu prea se ia în serios, ar fi fost și culmea să o facă având în vedere subiectul abordat, dar nici nu este o caterincă ieftină care te împinge la acțiuni necugetate ce au ca efect achiziționarea unei peruci,

Pe partea tehnică Troll, atât filmul, cât și creatura, arată foarte bine, neașteptat de bine pentru o producție care beneficiază de o mică fracțiune din bugetul hollywoodian dedicat unui asemenea film.

Creatura este înfricoșătoare, o vedem în toată splendoarea ei, nu este ascunsă de camere tremurânde, de întunericul nopții sau mai știu eu în spatele căror tertipuri meschine menite să obtureze CGI-ul șubred.

Troll

 

Când se pune monstrul pe pulverizat, apoi la fel ca subspecia modernă, trollul de Internet, nu mai rămâne nimic bun în urma lui.

Să nu vă așteptați la ceva de groază, filmul este PG13, deci violența sângeroasă este redusă la minimum.

Efectele mi s-au părut că sunt mai mult decât decente în acest context, ba chiar am fost impresionat.

Și peisajul este sublim, deși n-arată deloc tropical sau călduros pentru ca divele de Instagram să facă boticu-n poze la piscină, emană o sălbăticie virgină, o natură primordială, parcă necotropită de mâna hulpavă a omului.

Mânca-i-aș anafura pe stomacul gol, cum dă el cu barda-n creștinarea forțată impusă de slujitorii Domnului, creștinare care s-a lăsat cu multe gropi pline de oseminte.

Altceva n-ar mai fi de comentat despre Troll.

Dacă vă place genul „monster movie‟ și aveți nevoie de vreo 100 de minute de relaxare distructivă, atunci Troll este numai bun de vizionat.

Eu unul m-am distrat la acest film, deși am indus o comă profundă creierului să nu mă tragă de mânecă la fiecare scenă ce vine la pachet cu un deja vu prea strident.

 

🏆 Troll – Verdict

Uite domne, de asta nu fac autoritățile de la noi autostrăzi și căi ferate. Pentru că, inevitabil, trebuie să treacă și prin munți.

Și, dacă Doamne ferește, trezesc vreun monstru din ăsta care se pune să facă prăpăd?

Lăsând gluma amară la o parte, Troll este un film palpitant și eficient în a-și distra privitorii, deși nu atinge vreo culme muntoasă a originalității.

Dar este destul de bine făcut, atât tehnic, cât și ca scenariu, imprimând o aură mitologică scandinavă bine venită.

Parcă să zic că am depistat și niște fărâme de mesaje subliminale despre natura dușmănoasă a omului care se simte amenințat de tot ce este nou. Și nu mă refer aici doar la bolovănosul colosal.

Una peste alta, am fost satisfăcut de Troll, nu m-aș prăvăli până într-acolo să zic că m-a dărâmat de bun ce este, dar vreo 7 bolovani tot rostogolesc în direcția lui.

Atenție, stați după creditele de final, că ne este promisă și o continuare.

Și înainte să răsară soarele arzător, vă recomand tot de la Roar Uthaug și Bolgen, un „disaster movie‟ interesant.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Roar

Roar

Roar nu este vorba despre melodia lui Katy Perry, ci despre un film bizar din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *