Uncharted

Jocurile video mai fac o încercare să dea marea lovitură pe marele ecran cu o altă adaptare a unui nume celebru, Uncharted.

Înainte să elucubrez pe seama filmului, nu sunt un jucător de Uncharted, cu riscul orbirii în adolescență, m-am dat cu Tomb raider, franciză pe același stil aventurier, dar nah, cu Lara Croft în rol principal, nu cu un mascul minune în persoana lui Nathan Drake.

Brăzdat de multe de probleme de producție și atât de mult întârziat încât alegerea principală a actorului de bază (Mark Wahlberg – Infinite) a și îmbătrânit, Uncharted ne face cunoștință cu Nathan (Tom Holland – Spider-Man: No way home), un tânăr barman ciorditor de artefacte prețioase care încă jelește după fra-su plecat pe cine știe coclauri aurite cu mulți ani în urmă.

Viața lui monotonă este întreruptă de apariția lui Sully (tot Mark Wahlberg trecut pe un rol mai babalâc), un căutător de comori pierdute de talie mondială care este pe urmele unei presupuse averi incomensurabile de câteva miliarde de dolari, aurul lui Magellan.

Dar Sully se cam împotmolește în demersul său, așa că apelează la Nathan, că-l știe din vorbe că se pricepe la istoria de acest gen.

Însă nu-i singurul care caută metalul galben, bogătanul Santiago Moncada (Antonio Banderas – Life itself) are o armată bine plătită care le dă de furcă aventurierilor noștri.

Cine va ajunge primul la comoară? Sau măcar există această comoară? Multe întrebări, un singur film care trebuie să ne ofere răspunsurile.

Neavând prea multe tangențe cu jocurile Uncharted, nu am sărit prea mult cu capul de tavan de bucurie la apariția filmului.

Anticipam ceva combinație de Indiana Jones și Tomb raider și fix asta am primit. Dar nu în cantitățile calitative dorite.

Uncharted, filmul, nu-i atât de inteligent pe cât mă așteptam de la un film cu asemenea subiect. Știu că la jocurile cu Lara Croft pierdeam o grămadă de timp să descifrez puzzle-urile complicate, ghicitorile alambicate, capcanele mortale până să ajung, extaziat peste măsură, la destinația finală.

Nu mi s-a părut deloc strălucit filmul pe partea de mister și enigme, practic oriunde vedeau protagoniștii o gaură apetisantă acolo își băgau fără prea multe ifose … cheile din dotare.

Este prea subțire la capitolul glagorie, pare o variantă mai ușurică pentru cei neinițiați, eu așteptam să întind pe masă foi întregi desenate cu scheme, combinații, statistici și cimilituri, dar Uncharted este mult mai simplu de atât, joacă la nivel de grădiniță, grupa mică spre creșă.

Nici pe partea de aventură nu excelează, n-are prea multe secvențe pline de suspans exorbitant și generatoare de adrenalină fierbinte.

Dar să nu fiu chiar cocină insalubră și să-mi descarc toată vidanja în film, că nu merită un asemenea tratament gunoier.

Uncharted are un final de-a dreptul fermecător, plin de imaginație improbabilă, dar nu mai contează, că doar nu căutam realism, ci escapism.

Scena este atât de ridicolă, dar și impresionantă, de parcă îl simțeam pe Vin Diesel cum își dă palme peste chelie că nu s-a gândit la asta în furia lui vitezomană. De ar fi fost tot filmul așa, m-aș fi declarat fericit.

În rest, Uncharted colcăie de trădări evidente, că prea ne spune la fiecare 2 scene să n-avem încredere în nimeni, unele rezolvări, chipurile, grele sunt desenate cu multă vreme înainte și devine chiar enervantă prefăcătoria personajelor care se screm cu gândul la soluții pe care tu deja le știai, că a insistat filmul cu ele, deci nu este prea ofertant din punct de vedere cerebral.

Și nu se poate fără doza consistentă obligatorie de umor, este comic, dar nu pe gustul meu, se duce mai mult spre comicărie decât spre amuzament, suferind de boala, sper în fază terminală, a glumelor slobozite în timpul scenelor de bătaie când protagoniștii se opresc preț de câteva secunde să facă schimb de persiflări puerile, iar inamicii așteaptă cuminți într-un colț să termine ăștia bălăcăreala amicală înainte de a reîncepe lupta.

Eh, până și dumele sunt previzibile, te aștepți în anumite momente să se facă trimiteri deloc subtile la alte francize. Și chiar asta se întâmplă.

Bineînțeles că pe partea logică patinează destul de mult, spre exemplu, ăștia se flutură prin văzduh la mii de metri altitudine unde astralul bate cu putere și ei șoptesc ca într-o bibliotecă liniștită, dar se aud perfect între ei, deși în realitate nici propriile gânduri nu le-ai putea descifra.

După una rece, hai cu una caldă, peisajele sunt stupefiant de abracadabrant de mirifice, imagini demne de documentare despre natură narate de sir David Attenborough. Deși CGI-ul la faza cu avionul este vai mama lui.

Actorii nu m-au convins, Mark Wahlberg n-are deloc carismă naturală în el, parca îl dureau intestinele când livra câte o replică amuzantă, iar Tom Holland este prea tânăr pentru acest rol.

Înțeleg că este o origine a lui Nathan Drake și că nu-i încă versat pe meserie ca o vitrinistă roșie, dar nici să îl ia de la grădiniță și să-l bage pe ecran.

Uncharted este un simplu film distractiv, fără pretenții de altceva profund.

Cred că nimeni nu anvizaja șansa vreunei capodopere de film. Iau pauză de dicționar, că m-am murdărit un pic pe la gură cu un cuvânt nou.

Scenariul este teribil când vine vorba de caracterizarea personajelor sau mișcarea poveștii spre actele viitoare, avem parte de cele mai simpliste și leneșe rezolvări de mă întreb oare cum arăta varianta inițială de scenariu dacă ăsta de față a fost considerat demn pentru a fi ecranizat.

Este prea slab intelectual în prima jumătate pentru ca partea finală, foarte bine făcută din punct de vedere al distracției, să compenseze și să mă facă să uit că în rest Uncharted n-are prea multe calități salvatoare de la condamnarea mersului pe scândură.

Și Sony mai și vrea franciză aici, pentru că sunt 2 scene de final care ar vrea să pună bazele altor filme în acest univers. Dar m-aș mira să se întâmple asta.

Nu m-a deranjat chiar atât de mult Uncharted încât să-l scufund în apele internaționale, este film mediocru distractiv, astfel încât mă ofer să-i cartografiez 6 hărți.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

CJ7

Stephen Chow intră și în teritoriul SF odată cu lansarea lui Cheung gong 7 hou …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.