White Snake

Am dat de un film pe Netflix și cum era un sequel, am zis că este frumos să o iau de la început cu White Snake, o animație din China lansată în anul 2019.

Cum chinezii au un gen în care excelează și pompează doar din acel butoi imens cu idei, White Snake se bazează pe o poveste mitologică fermecătoare din folclorul infinit chinezesc.

Xiao Bai sau, mai simplu, Blanca este o tinerică foarte plăcută vizual care suferă o nefăcută și se trezește într-un sătuc uitat de lume fără să își amintească mare lucru despre ea. Este luată în primire de un flăcău chipeș, Xuan, care imediat o îndrăgește și vrea să o ajute să își recapete memoria.

Firul narativ nu este deloc atât de simplu, pentru că substratul politic este complicat, un mare preot taoist îi obligă pe oameni să captureze șerpi pentru a le suge puterea mistică pe care s-o folosească apoi să-l transforme pe împărat într-un nemuritor și asta declanșează o serie de evenimente tragice pentru personajele noastre principale.

Odată cu revenirea unor crâmpeie de memorie, Blanca își dă seama că nu-i o ființă oarecare și asasinii împăratului tabără pe ea pentru a o liniști vocal etern.

Nu lipsesc elementele mistice, ba chiar ele predomină în această animație absolut superbă vizual, care mi-a inundat privirea cu peisaje magnifice, de-o coloristică splendidă, și aveau ceva sublim în ele care practic m-au fermecat, mă uitam aproape catatonic la ecran, de zici că aveam o perfuzie cu droguri conectată la vene și nu puteam să mă mișc.

Animația nu este cea mai realistă, dar este frumoasă, mai ales pentru că povestea este de așa natură încât se pretează la niște secvențe mirobolante care chiar fac cinste genului fantasy.

Fără să dau prea multe spoilere, White Snake are la bază o poveste de dragoste imposibilă, dar una care impresionează prin puterea sentimentelor dezvoltate de personaje care le împing la acțiuni periculoase pentru propria lor viață doar pentru a mai petrece un moment efemer cu persoana iubită.

Nu îmi vine a crede că scriu asta, dar animația, pe de-a-ntregul ei, este una care emană senzualitate mătăsoasă, de la înfățișarea personajelor feminine în veștminte vaporoase și sexy până la scenele de acțiune fulminantă care implică și niște creaturi mitice, totul curge lin și hipnotizant.

Apropo de acțiune, are câteva scene antrenante în care sunt implicate diferite specii, în mare parte oameni normali și șerpi fantastici, confruntări care se lasă cu secvențe impresionate de lupte acerbe, violente pe alocuri și distructive pentru mediul înconjurător, natural sau antropomorf.

Băi, și ce imaginație au chinezii, așa ceva… La fiecare film de acest gen reușesc să mă surprindă cu magia pe care o alocă unor obiecte gospodărești banale la care nu te-ai fi gândit în vecii vecilor că ar putea avea logică în contextul poveștii prezentate.

Simbolistica din White Snake este una profundă, plină de înțelepciune mistică, nu este goală de conținut ca alte animații, chiar sunt momente brutale când vine vorba de ales între cei doi D care de cele mai multe ori se bat cap în cap: Dragoste și Datorie.

Recunosc că, pe alocuri, scenariul m-a surprins prin niște decizii radicale de a curma firul narativ. Este suficient să scriu că n-am rămas pasiv pluvial la finalul din White Snake.

Mesajul principal din animație este unul simplu care rezonează cu melodia cea mai cunoscută a lui Meatloaf: I`d do anything for love.

White Snake are și multă comedie pentru că este aruncat în poveste și un câine cu destul de multă personalitate care nu ezită să și-o exprime așa cum știe el mai bine.

Să zic că aici a fost singura hibă pe care o pot scoate, personal, în evidență, uneori umorul nu era bine plasat pentru că venea în momente nepotrivite, dar nu-i nimic grav care să strice frumusețea scenelor.

La dracu, cât de fain a fost White Snake, nu pot să cred că mi-a plăcut atât de mult, are o dulceață narativă căreia nu am putut să îi rezist, din acest punct de vedere chinezii sunt imbatabili, au atâtea basme legendare mirifice prin puterea mesajelor și amploarea imaginației, trebuie doar să fie și capabili de a le face dreptate prin aducerea pe marele ecran sub formă de live action sau animație. Mi-a adus aminte când și când de Ne Zha și Your name, animațiile mele favorite all time.

Este una dintre cele mai romantice animații pe care le-am văzut, care mi-a pus un nod în gât și uimire-n priviri și n-am alte motive să mă plâng, așa că mă duc să mă antrenez că am primit drept misiune capturarea a 9 șerpi.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Kahaani

Kahaani

Îmi iau zborul în trecut, în 2012, când a apărut Kahaani, un thriller indian ce …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *