Abigail

AbigalDacă Ballerina a fost amânat cu un an, a trebuit să-mi potolesc pofta cu Abigail, și ea tot balerină, dar de altă factură.

 

🎬 Abigail – Premisă 📖

Un grup pestriț de nelegiuiți, fiecare având câte o aptitudine specială, răpește o fetiță de sub nasul tatălui ei.

Este lesne de înțeles că pentru o răscumpărare babană, pentru că părintele ei este o mare figură emblematică a lumii interlope.

Zis și făcut, lovitura reușește, Abigail este sustrasă din locuința ei și dusă într-o casă izolată unde șterpelitorii trebuie să aștepte 24 de oră să vină cașcavalul.

Eh, ce nu știu ciumpalacii este că Abigail nu-i o fetișcană oarecare îndrăgostită de balet.

Ea are un apetit sangvin pantagruelic și o dantură pe măsură pentru satisfacerea poftei de sânge.

Nu vă mai țin venele-n suspans, că v-ați prins din trailer, Abigail este un vampir.

 

💭 Abigail – Comentariu 🍿

Pelicula este regizată de duetul Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett care s-a specializat în filme de groază pe care le toarnă pe bandă rulantă ca pâinea la brutărie.

Sau, să fiu în temă cu producția de față, ca fleicile bovine la abator.

Așadar, avem de-a face cu o poveste cu vampiri și din start interesul nu avea cum să fie prea ridicat că vorba aia, de câte ori să mai văd această idee fumată de a murit deja de un milion de ori de cancer narativ?

Aici scenariul încearcă să vină cu ceva proaspăt, adică vampirul este o fetiță, și balerină pe deasupra, dar nu reușește să împrospăteze premisa deja obosită.

Plus că personajele umane nu sunt unele cu care să rezonezi deoarece oamenii sunt încălcători de lege, răpitori de copii și posesori de minți odihnite.

Și filmul tot insistă timp de vreo 40-45 de minute cu oamenii, de parcă mi se rupea-n glandă de istoricul lor traumatizant, că nici unul nu-i cu analizele mintale la zi.

Am înțeles această abordare, scriitura a încercat, mișelește, să ne facă să empatizăm cu unele dintre personaje, că altfel nu ar mai fi existat nicio implicare emoțională în ceea ce a urmat în partea secundă.

Eh, și când o dăm pe vampirism, Abigail devine chiar un film al dracului de distractiv, ritmul se intensifică subit și rămâne unul alert până la final.

Din momentul în care fetiței i se face foame, culoarea care va predomina pe ecran va fi un roșu murdar, intestinal și torențial.

Oho, filmul este incredibil de sângeros, deoarece când se moare zici că pică bombe în câmpurile cu pepeni de la Dăbuleni.

Explodează trupurile în miliarde de bucățele iar inundațiile din Dubai par o ploicică de vară pe lângă fluviile pline de hemoglobină din Abigail.

Abigal

 

N-are rost să căutați logică în decizii, realism în anatomia umană sau inteligență în replici, vorbim totuși despre un film horror cu vampiri în care tot ce contează este prezența violenței cât mai exacerbate.

Și pot spune, cu bucurie în suflet și plăcere în ochi, că am găsit destulă aici încât mi-a satisfăcut dorința sadică de a vedea grozăvii scabroase, ba chiar am primit mai mult decât am negociat.

Mi-a plăcut că schemele de exsangvinație încorporează și elemente de balet, ceea ce face acțiunea cinetică să fie atletică și sprințară.

Chiar pot conchide că există și ceva surprize în film, niște răsturnări neașteptate în desfășurarea firului narativ chit că în majoritatea timpului este previzibil și liniar.

Parcă ați vrea să vă zic ceva și de actorie, nu?

Însă nu prea am ce deoarece hălcile de carne umblătoare sunt unidimensionale, sunt prezente doar să aibă Abigail cu ce se înfrupta.

Dar parcă ies în evidență Joey (Melissa Barrera – Scream VI), cea care are mustrări de conștiință, și Peter (Elon Musk, pardon, Kevin Durand – Primal), prostălăul grupului, responsabil cu replicile cretine care te amuză prin stupizenia lor.

Bineînțeles, cap de listă este chiar Alisha Weir, cea care o joacă pe Abigail, ea face un rol dublu.

Când este fetița inocentă al cărei glas mieros te topește de tot, când devine vampirul feroce care-ți smulge beregata înainte să-ți dai seama ce ți se întâmplă.

Deși exagerează cu brutalitatea explozivă, partea tehnică se achită cu brio și vizualul arată destul de convingător, chit că bugetul nu impresionează pe nimeni, dar nici nu-i foarte mic.

Trebuie să menționez că scenariul este oleacă fistichiu, chiar meta pe alocuri.

Ia în bâză mitologia din lumea reală despre vampiri și face câteva trimiteri nu cine știe ce inteligente, dar destul de amuzante.

 

🏆 Abigail – Verdict 👍 sau 👎?

Aveți impresia că vi se pare cunoscută povestea? Nu, nu ați luat-o razna, practic Abigail este un Ready or not pe invers.

Dacă în filmul din 2019 o ființă umană este închisă într-un conac plin de vampiri, aici situația se schimbă la 180 de grade, un vampir este captiv împreună cu mulți nătăfleți pe post de aperitiv.

Nu are cine știe ce elemente originale cu care să resuscite  genul dar este bine executat la nivel vizual, cu multă mățăraie împrăștiată în toate direcțiile și câteva sucombări spectaculoase.

Pentru mine astea-s suficient să dea naștere unui film relaxant, fără atentate la procesele cognitive care-s lăsate să hiberneze.

Bun nu este, că lâncezește prea mult în prima parte, dar recuperează când lui Abigail îi cresc dinții și de aceea am să-i dau 7 bomboane să sugă cu nesaț.

 3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Starship troopers

Starship troopers

Nu știu dacă poate fi considerat chiar un clasic, dar mi s-a năzărit să revăd …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *