Abominable

Prea târziu, dar aș putea spune la țanc, văd Abominable, o animație marca Dreamworks care anul ăsta a mai ieșit la interval cu How to train your dragon: Hidden world.

Acțiunea animației se desfășoară în China, chit că personajele nu aduc deloc a chinezi, trăsăturile fiind mai mult caucaziene.

Aici o întâlnim pe Yi (voce Chloe Bennet), o adolescentă hiperactivă, care nu stă locului o secundă și care muncește toată ziua pe timp de vacanță pentru a strânge banii necesari unei călătorii sentimentale, neavând deloc timp pentru mama ei sau pentru bunica Nai Nai, care nu este aceeași Nai Nai din The farewell.

Locul ei ascuns, cuibușorul ei de evadare, micuța ei lume departe de ochii celorlalți, se află pe acoperișul clădirii în care locuiește, doar că acolo dă peste un fugitiv păros, un blănos mare și alb ce pare a fi un Yeti. Acesta a evadat dintr-un laborator și s-a pitulat chiar în preajma lui Yi, fiind îngrozit de urmăritorii care vor cu orice preț să-l readucă în lanțuri în cușca din care a evadat, fiind foarte valoros pentru capul răutăților din film.

Imediat între cei doi se formează o relație indestructibilă și Yi își pune-n gând, nici mai mult, nici mai puțin, să-l ducă pe bulgărele imens de zăpadă, botezat Everest, tocmai acasă la el, fix pe muntele Everest.

Călătoria la care se îmbarcă Yi este una lungă și periculoasă, așa că alături de ea vin și Peng și Jin, doi prieteni care o urmează mai mult obligați de cohortele de mușchi făr` de creier pe care mogulul ce l-a capturat pe Yeti le trimite pe urmele acestuia.

Astfel, cele patru personaje pornesc într-un lung șir de peripeții care de care mai aventuroase și mistice pentru că Everest ascunde un secret, este o creatură magică, capabilă de multe acțiuni spectaculoase în clipe de pericol.

Deși la suprafață pare o simplă animație foarte colorată și cu multe năzbâtii pentru a ține ocupată atenția celor mici, Abominable colcăie de teme adulte, de la neprețuita familia la durerea cauzată de pierderea celor dragi, de la speranță la acceptarea greutăților vieții, teme care vor impresiona adulții și vor atenta la integritatea artezienelor oculare.

Abominable ne poartă într-un pelerinaj epic prin inima Chinei, cu peisaje periculoase pentru respirație, care ne răsfață privirile înmărmurite de extaz vizual, dar și presărat cu povețe pline de tâlc preluate din cultura orientală.

Ce să mai, Abominable este, pur și simplu, magic, combinația asta de aventură mistică și elemente muzicale (și nu mă refer că trupa o rupe-n melodii din neant, nu se cântă vocal deloc în film), coroborate cu o poveste profundă despre ceea ce înseamnă tristețe sufletească, dar și renașterea nădejdii într-o viață mai bună, duce la nașterea unui film mirific, aproape fără cusur, care va genera un amalgam de emoții în sufletul privitorilor: de la uimire pentru vizualul maiestuos până la mâhnire pentru greutățile prin care trece Yi (în care se vor regăsi mulți dintre noi).

Filmul este menit atât a însenina ziua și celui mai morocănos privitor, dar este capabil să și aducă nostalgie și tristețe melancolică pentru că paleta de emoții pe care Abominable reușește să o trezească în noi este una largă.

Cam așa se realizează un film excelent care place atât celor mici, de câțiva anișori, dar și adulților până dincolo de 60 de ani și este foarte trist că astfel de filme nemaipomenite nu au succesul pe care-l merită (aici includ și Missing link sau Wonder park de anul acesta, alte animații splendide și pline de pilde cu tâlc, dar ambele eșecuri colosale la boxoffice), iar dude destul de penibile și ridicole ca Boss baby, Puss in boots sau Minions fac de la jumătate de miliard în sus.

Chiar dacă scenariul este previzibil, nu ești luat prin surprindere de deznodământul ce este clar încă din startul filmului, oricum animațiile nu excelează la acest capitol, iar unii pot fi deranjați de aspectul nu tocmai oriental al personajelor, Abominable rămâne o producție excelentă, plină de suflet, emoție și dragoste ce cu siguranță va fi pe placul tuturor.

Mie nu îmi mai rămâne decât să-i dau un 9 și mă duc să descarc coloana sonoră pentru că mi se pare că este superbă, mai ales bucățile cântate la vioară mi-au răscolit sufletul.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Kung fu panda 4

Kung fu panda 4

Trec direct la Kung fu panda 4 că nu am mai avut timp sau răbdare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *