Alien vs Predator

Alien vs Predator este visul umed al oricărui fan horror SF după ce a fost plantată sămânța acestei încrucișări în Predator 2. Toată lumea a așteptat cu sufletul la gură fructificarea acelei idei, de a vedea un film cu ambele creaturi.

Spectacolul se mută în Antarctica, la răcoare, pentru că acolo este singurul teritoriu vast încă nepătat de talpa umană și Predatorul se poate ascunde mai bine.

Dar vremea trece, tehnologia avansează și domnu` Weyland (Lance Henriksen, în alt rol decât cel din Aliens) descoperă niște căldurică în măruntaiele înghețate ale unei insule pustii din Antartica.

Vă sună cunoscut numele de Weyland? Normal că da, Weyland fiind corporația malefică din franciza Alien. Puteau totuși găsi naibii alt actor, nu pe bătrânul Lance care deja a interpretat alt personaj în seria Alien, belind astfel continuitatea acestui univers.

În fine, să trecem peste.

Cum curiozitatea este mult prea mare, Weyland încropește o echipă formată din oameni de știință unul și unul, tare pricepuți în domeniul pe care l-au tocit în școală și cum banii nu-s o problemă pentru magnat, se îmbarcă în elicopterul propriu cu destinația Antarctica pentru a descoperi ce minunății antice se ascund sub gheața albă.

Eh, nu este mare secret că echipa de cercetători găsește pe acolo ceva mai mult decât așteptau savanții noștri și, cu siguranță, nu anticipau prezența unor creaturi fioroase pe care le trezesc din somn cu nasul lor băgăreț, că așa-i firea omului, trebuie neapărat să se vâre-n oala altuia, chit că este și o oală de noapte, dar nasul musai trebuie să miroasă.

S-au dus pe copcă ambele francize cu acest Alien vs Predator pentru că studioul a avut geniala idee să facă filmul PG13. Nu știu ce inteligent a decis asta, dar probabil este una dintre cele mai mari crime din istoria cinematografiei. Cum bă nene să ai un film cu un asemenea titlu, Alien vs Predator, care promite carnagiu infinit și pogorârea unui „sangriadeggon‟ peste spectatori și tu să-l faci PG13, adică fără pic de violență? Mai bine se numea baba Leana vs moșu` Costel că probabil era la fel de brutal.

Și până apare în film acel vs din titlu durează fix o oră, abia după 60 de minute avem parte de primele lupte adevărate între cele două ființe extraterestre. Până atunci am fost chinuit de o oră de baliverne despre umanitatea antică, despre civilizații, despre rețete de clătite, de mi se făcuse lehamite de film.

Practic, ca o comparație școlară, Alien vs Predator înseamnă trei sferturi lecții de istorie și doar un sfert educație fizică.

Nu a ajutat nici faptul că toată această bolboroseală verbală a venit din partea unei turme de actori necunoscuți, de mâna a doua, se pare că s-au dus vremurile când pe poster apăreau nume unul și unul ca Sigourney Weaver sau Arnold Schwarzenegger.

Pot spune că toată această lecție de mitologie nu a fost chiar penibilă în totalitate, dar pana mea, dacă voiam lecturi universitare mă duceam la un muzeu. Încearcă să ne bage pe gât prea multe și nu stă bine unui film de la care aștepți hore sângeroase și smulgătoare de intestine.

Acțiunea este concentrată pe final și chiar dacă este una decentă, cu beșteliri corporale apetisante, m-a cam lăsat cu extazu-n aer tocmai din cauza nenorocitului de PG13 pentru că nu arată nimic din ceea ce caracterizează cele două specii ucigașe, unde-s țestele smulse cu brutalitate, unde-s mațele eviscerate cu măiestrie, unde-s membrele divorțate brutal de corp, unde-s cisternele de sânge?

Doar ni se sugerează, nu ni se arată. Deși uneori este bine doar sugeratul, să te lase să-ți imaginezi, aici chiar nu era cazul.

Of, of, of, dialogul este execrabil, nu că în celelalte filme cu Predator era vreun dialog demn de Pulitzer, dar măcar erau actori carismatici care ridicau nivelul replicilor siropoase și tâmpe, dar aici nada, actorii ăștia second-hand adunați de prin reclame la tampoane și medicamente contra hemoroizilor sunt vai mama lor, nu ai niciun dram de simpatie pentru ei.

În schimb, decorurile sunt senzaționale, întreaga locație subterană unde are loc acțiunea arată într-un mare fel, este realizată cu multă imaginație și foarte multă migală și merita un scenariu mult mai competent și o regie mai acătării, nu pe alde Paul WS Anderson, domnul cu seria Resident evil.

Dacă nu aveam boala asta de a urmări filmele cap-coadă și aș fi dormit prima oră la Alien vs Predator și urmăream doar partea finală aș fi crezut că văd un episod excelent dintr-un serial pe această temă. Însă cum am văzut tot produsul final, ba chiar o versiune Unrated (care nici asta nu a arătat nimic oripilant), am rămas tare dezumflat de această producție, atât Alien, cât și Predator meritau o soartă mai bună într-un film care i-a pus față-n față.

Ca atare, mă declar nemulțumit și îi înfig în țeastă 5 țurțuri.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Rebel Moon: A child of fire

Rebel Moon: A child of fire

Zack Snyder revine cu forțe proaspete tot pe Netflix cu Rebel Moon: A child of …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *