Aliens

După ce s-a remarcat cu The Terminator, revoluționând zona SF a cinematografiei, James Cameron, după 2 ani, a arătat lumii cum se face și un sequel SF ca la carte cu Aliens, continuarea legendarului Alien semnat de Ridley Scott.

Ștafeta extraterestră a ajuns pe mâini bune pentru că James Cameron (Titanic, Terminator 2: Judgment day) reușește să prezinte, practic, aceeași poveste, dar complet diferită ca mod de desfășurare.

Ripley (Sigourney Weaver – Exodus: Gods and kings, Chappie, Ghostbusters) a rătăcit aproape 60 de ani prin mijlocul universului în criosomn după evenimentele petrecute în Alien și doar norocul a făcut să fie pescuită din măruntaiele cosmosului de o navetă ce se află cu treabă prin preajma locației sale, altfel ar fi rămas pe vecie în negura spațială.

Și după cum este luată în primire de către costumele corporatiste, ar fi preferat să rămână singură-n cosmos pentru că în loc să fie felicitată că a scăpat cu viață din ghearele acide ale xenomorfului (acum are și denumire catalogată extraterestrul din Alien), ea este luată la p…, la întrebări acuzatoare.

Îmi pare rău dacă dau spoilere din primul film, dar nu poți vedea Aliens fără să vezi Alien mai întâi, deci afaceriștii lacomi sunt extrem de interesați de ce Ripley a bubuit o încărcătură atât de scumpă. Nimeni nu-i crede povestea cum că la bord se aburcase o creatură diavolească și doamna este considerată ca fiind Albă ca Zăpada cu cei șapte pitici pe creier.

Să vezi însă drăcie, în timpul prea îndelungat în care Ripley a tot căutat luceafărul prin spațiu, planeta de pe care s-a tirat este acum ocupată de oamenii trimiși acolo să o terraformeze pentru a deveni locuibilă.

Cum nimeni nu mai răspunde, ori au pus-o de-o petrecere imensă, ori altceva sinistru se petrece, este formată o echipă de soldați care, alături de Ripley, o întind frumușel spre LV-426 pentru a inspecta împrejurările.

La fel cum o să facă mai târziu cu Terminator 2: Judgment day comparativ cu The Terminator, James Cameron duce franciza Alien la un alt nivel și ne prezintă un film identic cu Alien, dar atât de diferit.

Rămâne atmosfera închistată generatoare de claustrofobie, dar peste ea este adăugată o acțiune febrilă pentru că acum nu mai avem oameni simpli ce o dau în defecație de frică, avem soldați căliți în războaie și asta este Aliens, un război total între oameni și xenomorfi.

Aici accentul cade majoritar pe acțiune, personajele umane, cartea de tun, sunt mai multe, este lesne de înțeles de ce, dar și inamicii sunt acum fără număr. Dacă în Alien am avut parte de doar un singur megalimbric spațial, aici deja dăm de-o armată de asemenea gângănii hrănite cu steroizi.

Și asta se traduce printr-un măcel de ambele părți de toată frumusețea. Ce mai este de povestit despre acțiune? Soldații au fel de fel de arme futuriste, aruncătoare de flăcări, grenade nimicitoare, sentinele robotizate, mașinării ucigătoare, ce să mai, tot tacâmul necesar susținerii unui război de gherilă. Inamicii nu au nevoie de prea multe, le sunt suficiente elementele din dotare, plus că au un camuflaj impecabil.

Durează ceva până se pornește scandalul pentru că James Cameron nu este omul care să treacă prea repede peste dezvoltarea personajelor, așa că petrecem destul timp, mai ales cu Ripley și, urmărind ediția specială ce are câteva scene în plus odios eliminate pentru versiunea din cinemauri, am înțeles mai bine personalitatea ei și asta a făcut-o și mai umană, mai lipicioasă de suflet, cu efecte ulteriore de-o satisfacție supremă în final.

Cu un buget nu cu mult mai mare decât Alien, James Cameron a stors fiecare dolar pentru efectele speciale care, în mare parte, arată impecabil și azi. Sunt câteva scene în care nu prea ești convins de veridicitatea celor ce se petrec pe ecran din cauza diferenței clare dintre actori și decorurile false, dar în rest efectele practice nasc niște ființe de coșmaruri la care nici măcar Dante nu s-ar gândi. Creaturile sunt mai prezente acum, chiar dacă ascunse în mare parte de întuneric, fum sau ceață, dar asta le face și mai amenințătoare, neștiind de unde vor sări pe amărâtele de personaje.

Nu lipsește căldura pentru că sunt la ordinea zilei exploziile impresionante, așa că din punct de vedere al acțiunii, Aliens are tot ceea ce este necesar pentru a-mi satisface pofta macabră de a vedea distrugeri umane și materiale cât cuprinde.

Dar Aliens are totuși câteva elemente care-l disting de Alien, răstoarnă niște preconcepții din primul film și este și mai emoționant, atât prin dramatismul de care nu ducem lipsă, dar și prin niște momente scurte, dar înduioșătoare.

Și nu știu cum naiba reușește James Cameron, că în aproape fiecare film al său regăsim câteva replici care au intrat în istorie și pe care le-am folosit până la epuizare după aceea.

Un alt aspect care arată cât de priceput este James Cameron în regie este evoluția fulminantă, dar nu neverosimilă, a personajului Ripley care dintr-un om speriat în Alien se transformă într-o eroină bad-ass, iată că regizorul a fost vizionar și în acest domeniu, aducând pe ecrane în mod natural o eroină de excepție în vremuri când asta nu era o obligație contractuală.

În Aliens avem alt set de actori, Bill Paxton (Twister, Nightcrawler), Michael Biehn (ambii îndrăgiți de James Cameron pentru că au jucat și în The Terminator), Paul Reiser sau Lance Henriksen. Ca fapt divers, regretatul Bill Paxton deține un fel de record greu de egalat, fiind ucis de tripleta monstruoasă a cinematografiei horror-SF, un terminator, un xenomorf și un predator.

Singurul lucru de rău pe care îl pot scrie despre franciza asta (cel puțin după primele două filme) este că nu are o coloană sonoră care să se ridice la nivelul calității filmului, dacă-mi pui tema principală din Alien sau Aliens nu o să o recunosc așa cum în 2 secunde o fac cu altele gen Star Wars, Jurassic Park, The Terminator, Indiana Jones sau Mission impossible. Dar poate asta este vina mea, nu a filmului.

Așa că pregătiți lansatoarele, aruncați grenadele, Aliens vă invită la un spectacol pe cinste greu de egalat, de aceea nu pot decât să închei emisiunea cu un 10.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Planet of the apes

Planet of the apes

Dacă tot este 2024 anul maimuței, m-am întors tocmai la origini, la Planet of the …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *