Army of darkness

În ciuda numelui neconcludent, Army of darkness finalizează trilogia lui Sam Raimi bazată pe Cartea Morților, Necronomicon, adică The evil dead. După ceva dispute legate de buget, iată că Raimi a primit banii doriți pentru a realiza acest film.

 

🎬 Premisă

Ash (Bruce Campbell – Spider-Man) a băgat-o pe mânecă la finele lui Evil dead 2 pentru că a fost supt cu vigoare de puterile paranormale mortuare care sălășluiau în nenorocita aia de carte fără astâmpăr.

Și atât de mult a fost supt încât a fost ejectat mult în trecut, prin secolul medieval 14 acolo unde a fost luat în primire ca un trădător și condamnat la moarte.

Dar își demonstrează imediat valoarea cu armura lui pe patru roți și cu boom stick-ul care face prăpăd, așa că devine rapid un bun de valoare în castelul plasat în calea unei armate de morți vii care vine destul de rapid, nu ca aia din Game of thrones condusă de Night King căruia i-a luat câteva sezoane să sosească în locul desemnat pentru bătălia finală.

Fără alt preambul, Army of darkness este o lungă confruntare sângeroasă și osoasă între cei vii care nu vor încă lumânări la piept și cei deja morți care ascultă fără să crâcnească de patronul lor pocit.

 

 💭 Comentariu

Dacă primele două filme seamănă ca două picături de apă lovite un pic de miopie, Army of darkness se detașează de partea horror a francizei și o dă într-o aventură spadasină cu multe accente de fantasy.

Povestea este și cea mai complicată și abundă în personaje de tot felul, nu mai avem cinci mușterii umani și o ghionoaie care poftește la sufletele lor.

De data asta, desfășurarea de forțe este una impresionantă și abia acum îmi dau seama de ce Raimi a întârziat atât de mult cu realizarea acestui film.

Pentru că disponibilitățile financiare la care avea acces nu i-au permis punerea în scenă a acestui spectacol de excepție pentru nivelul monetar la care se situează, 12 milioane de dolari buget.

Filmul este injectat cu o doză și mai mare de umor și am avut ghinionul să pun mâna pe versiunea cea mai lungă, varianta regizorului, care conține prea multe secvențe cu piticii lui Ash, o bucată de comedie destul de neinspirată din punct de vedere personal, care nu m-a amuzat deloc, ba din contră, m-a cam enervat.

Însă caterinca din timpul luptelor, miștocăreală generată de discrepanța dintre luptătorii umani și scheletele în diverse stadii de degradare sau diferența de gândire și tehnologie dintre cavalerii tâmpi și Ash cel modern m-au făcut să râd în hohote pentru că acum am prins poantele pe care le-am ratat la prima vizionare din tinerețe.

Confruntările sunt diverse pentru că și adversarii oamenilor au diferite aptitudini pentru că nu-s toți la fel, morții diferă și ei destul de mult, care mai malnutriți și vitezomani, care mai butucănoși și forțoși.

Parcă nu mai avem atât de multă violență viscerală, că vorba aia, de unde mațe la schelete, deci se renunță la inundațiile de sânge, dar Army of darkness compensează cu brutalitate corporală la tot pasul, una cauzată prin diverse metode care de care mai ingenioase în ceea ce privește sculptatul folosind drept materiale carnea și oasele umane.

 

Efectele speciale sunt mai bune ca în precedentele filme, dar cum sunt și incredibil de multe față de cele din deceniul 9 al secolului trecut, sunt momente destule în care totul arată fals, compoziția scenelor m-a secat la ochișori pentru că sunt diferențe mari de culoare, de saturație și de luminozitate încât este evident că personajele au fost filmate separat și apoi cusute împreună în același cadru.

Nu mai zic nimic de stop motion-ul scheletelor care arată cam șubred și nefinisat, dar își face treaba, nu emană senzație de realism, dar nici nu deranjează prea mult.

Am impresia că Raimi a avut ceva cu Bruce Campbell, săracul nici aici nu a scăpat de mânjeală din cap până în picioare. Dacă era într-un ocean de nisip arid cu o mică băltoacă de noroi în mijlocul lui, apăi fix acolo îl azvârlea scenariul să-l năclăiască peste tot.

Și aici n-am mai înțeles de ce începutul din Army of darkness care este același cu finalul lui Evil dead 2 ca punct de plecare sunt la fel, dar ca realizare sunt diferite. Dacă în Evil dead 2 Ash ajunge în trecut și este primit ca un zeu, aici ajunge tot în trecut, în același loc, dar este azvârlit direct în lanțurile sclaviei.

 

🏆 Verdict

Dintre cele trei filme ale acestei trilogii originale, Army of darkness mi-a plăcut cel mai mult. Deși cred că este o opinie contra vântului, pe mine m-a coafat mai bine această producție mai zglobie, mai intensă, mai grandioasă, o peliculă la scară mare comparativ cu cele două claustrofobice anterioare.

Plus că acțiunea este una stelară, iar comedia s-a pliat pe sensibilitățile mele.

De asemenea, Bruce Campbell parcă strălucește mai puternic ca oricând în acest rol, astfel încât m-a determinat să-i pregătesc 8 picături de poțiune magică.

Ca fapt divers, Ash este unul singur, jucat de Bruce Campbell pe parcursul celor 3 filme, dar gagică-sa Linda este interpretată de nu mai puțin de 4 actrițe. Nu mai este cazul să pomenesc că fratele lui Sam, Ted, joacă multiple roluri în această franciză, ba chiar și Sam își face apariția, mai subtil, în roluri foarte micuțe în toate cele 3 filme

Și unde este Evil dead 4? Că finalul din Army of darkness este în coadă de pește, gâdilându-ne cu o continuare care nu a mai venit.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Orphan

Orphan este un film horror, mai degrabă thriller, din 2009 căruia îi fac felul doar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.