Bubble

Bubble, a nu fi confundat cu The bubble, ambele pe Netfix, este un anime atractiv prin premisa care mi-a suscitat interesul. Este interesant cum în același an și pe aceeași platformă de streaming au apărut 2 filme cu titlu aproape identic.

🎬 Premisă

Povestea din Bubble este una stranie din cale afară și chiar ai nevoie de imaginație să creezi așa ceva.

În Tokyo au trecut ceva ani de când bule/baloane/picături ciudate de apă au început să cadă din cer și au dat peste cap gravitația orașului.

Uriașul oraș părăsit de locuitori, pentru că a devenit de nelocuit din cauza diverselor fenomene bizare și inexplicabile care au inundat orașul și au demolat clădirile, bașca gravitația aiurea, este acum închis într-un dom gigantic, rupt de restul lumii.

Singurii care-și duc traiul acolo sunt niște adolescenți, toți rămași orfani în urma tragicului eveniment, ei regăsindu-și refugiul într-un joc periculos care se bazează pe trasee de parkour printre dărâmăturile omniprezente și capcanele cauzate de perturbarea legilor fizicii.

Echipa condusă de Hibiki se îmbogățește cu un nou component, misterioasa Uta, care îi salvează viața lui Hibiki.

💭 Comentariu

Primul lucru pe care trebuie să îl pomenesc despre Bubble este acela că-i o reinterpretare a clasicului basm Mica sirenă, de aici și tema acvatică prezentă la tot pasul, de la bulele de apă ciudate până la orașul inundat.

Cam așa se face o reîmprospătare a unei povești clasice, cum a fost Belle pentru Beauty and the beast, așa este Bubble pentru The little mermaid.

Disney, se aude până la tine? Ia aminte, nu cum faci tu, iei povești dragi unor generații întregi și le distrugi de la temelie pentru a-ți împinge agenda socio-politică.

La Bubble partea care merită lăudată este lumea distopică transpusă pe ecran printr-un vizual vibrant și exuberant plin de originalitate imaginativă.

De la modul în care respectivele bule apărute din neant afectează mediul înconjurător până la traseele de parkour excelent gândite, tot ce ține de partea tehnică aduce cu sine o aventură palpitantă și plină de adrenalină.

Este un anime pe care l-am urmărit cu încântare și uimire-n privire, ca un copil lăsat singur într-un magazin de acadele unde poate suge orice vrea.

Interacțiunea dintre concretul familiar al orașului și abstractul străin al invaziei bulelor duce la o creativitate care merită toate acoladele.

Iar contrastul generat între decadența forțată a orașului Tokyo (poate a umanității?) și efervescența opulentă adusă de enigmaticele bule de apă este unul frapant, menit a da de furcă sinapselor.

În schimb, povestea nu impresionează la fel de mult ca vizualul, deși aduce doar la suprafață cu Mica sirenă, nu se abate prea mult de la punctele esențiale ale basmului.

Personajele nu-s deloc bine construite, nu prea am înțeles eu pe deplin miezul problemei, m-a lăsat cu multe întrebări, totul pare destul de grăbit pentru că durata filmului nu este una extinsă și insistă destul de pregnant pe partea de parkour în loc să se preocupe de dezvoltarea corespunzătoare a firului narativ.

Parcă totuși este prea multă filozofie în Bubble, una estetică, de altfel, dar îngrămădește o suită de concepte primordiale, de zici că urmăream 2001: A space odyssey după ce am petrecut o noapte întreagă cu Snoop Dogg. Și nu jucând table, așa cum v-ați imagina.

Poate creierul meu a vrut să complice mai mult decât era nevoie intriga și s-a cățărat maiestuos pe cele mai înalte turnuri cerebrale.

Sau poate chiar așa complex este mesajul transmis de Bubble, cert este că-i un anime destul de greu, dar fără profunde reverberații sentimentale.

🏆 Verdict

Pot recomanda Bubble doar datorită originalității de care dă dovadă pe palier constructiv al mediului înconjurător, aici vei fi fermecat cu siguranță.

Nu excelează, din păcate, când trebuie să sădească niște sâmburi narativi, pentru că scenariul emană un iz de repetiție obsesivă a unui laitmotiv prea tocit de cât s-a bătut moneda pe el.

Are tupeu să inoveze pe partea vizuală, dar se retrage în săculețul proverbial deoarece i se face frică de a veni cu ceva noutăți înfipte în sânul unei povești pe care deja am mai urmărit-o și care nu satisface la nivel intelectual.

Asta în ciuda prezenței unor mesaje care abordează multiple teme filozofice care ar trebui să te pună de gânduri, poate pe voi va reuși, la mine s-a împiedicat pe traseu.

Gravitez între două finalizări pentru aceste rânduri și cred că în final balanța este înclinată de vizualul fermecător care iese biruitor din lupta cu povestea cam șubredă și m-am decis să-i sparg lui Bubble 7 baloane de apă vie.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The new king of comedy

Se pare că Stephen Chow rămâne fără inspirație dacă a ajuns cu The new king …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.