Dark waters

Dark watersSă bag și ceva mai serios, precum Dark waters, că uneori ajunge cu atâtea filme fanteziste, merge și câte unul bazat pe fapte reale care are menirea de a demonstra că viața bate filmul.

 

🎬 Premisă

Dark waters, disponbil la momentul acestor cuvinte, pe Netflix, este un film cât se poate de autentic și realist, care ne prezintă un proces răsunător, cu impact global, dar care pe la noi nu a căpătat cine știe ce notorietate.

Rob Bilott (Mark Ruffalo – The Adam Project) este un avocat cu steaua în plină ascensiune, care face parte dintr-un conglomerat fițos care apără giganții industriei de diversele probleme legislative care apar inevitabil.

Într-o bună zi, un nene fermier se înființează la sediul acestuia pentru a-l ruga să arunce ochii peste niște imagini care prezintă o realitate cruntă cauzată de un colos chimic care și-a tras o fabrică fix pe lângă pășunile fermierului.

Deși la început Rob nu l-a băgat în seamă, aflând că fermierul o cunoaște pe bunică-sa, avocatul zice că n-are nimic de pierdut dacă dă o tură prin locurile natale să vadă dacă fermierul bate câmpii sau nu.

Și așa a luat naștere cazul DuPont.

 

💭 Comentariu

Din titlu reiese că filmul aduce în atenția publicului un caz grav de poluare a apei din cauza dezinteresului total al unei multicorporații interesate de miliardele de dolari profit, nu de sănătatea clienților pe care se bazează în obținerea cașcavalului.

Dark waters este un film care se bazează strict pe fapte și pe dialog, de aceea nu este deloc impresionant prin ritmul cu care se mișcă.

Deși acoperă o perioadă de timp de 20 de ani, firul narativ curge molcom, fără acțiune, așa cum era și normal la un asemenea film al cărui subiect nu este distrugerea Pământului de vreun extraterestru mov cătrănit.

O să avem noi grijă să belim Terra înainte să fim vizitați de ființe divine care caută cine știe ce formule magice.

Dark waters este ORIPILANT prin ceea ce prezintă pentru că îți dai seama că ÎNTREAGA planetă, cu tot cu oameni, este otrăvită în mod sistematic, în deplină cunoștință de cauză, de către unii care visează doar bani.

Filmul este trist din cale afară, îți adună-n gât toate nodurile pescărești pe care știi să le faci pentru că îți demonstrează cât de mici suntem noi, cei care formăm majoritatea covârșitoare a populației generale, și cât de intangibili pot fi cei care țin frâiele unor titani ai industriei de care n-are nimeni curajul să se atingă.

Minciuni sfruntate, corupție nesimțită, mită grasă, amenințări fără perdea, șantaj fatal, tergiversări infinite, dezmințiri false, se apelează la orice metodă pentru a băga pumnu-n gură celui mic care trebuie să tacă și să înghită orice căcat i se bagă pe gâtlej pentru că, nu-i așa, nu contează în imaginea de ansamblu.

Dark waters

 

Dark waters te scârbește la propriu pentru că afli că suntem cobaii experimentali ai unor monștri dezgustători care n-au nicio mustrare de conștiință.

Ăsta este reversul groaznic al progresului, confortul nostru vine cu un cost terifiant, vrem să ne fie mai bine cu orice preț, chiar cu prețul propriei sănătăți.

Pe la mijlocul filmului am pus pauză și m-am dus și am aruncat toate tigăile cu teflon, tu-le muma…, dar mi-am dat seama că este futil. Pentru că ar trebui să mă mut într-o pădure izolată, la dracu-n praznic, pentru a scăpa, dacă se mai poate, de poluarea neîntreruptă cu care sunt bombardat și de otrăvirea permanentă la care sunt supus zi de zi.

Vrem să ne fie ușor, tot mai ușor, dar pentru asta plătim un preț greu, tot mai greu.

Concentrat pe subiectul din film, am și uitat să menționez actoria grea, care reușește să transmită niște sentimente de-o gravitate extraordinară, nume precum Anne Hathaway (The Dark Knight rises), Tim Robbins (Nothing to lose) sau Bill Pullman (Independence day) făcându-și apariția în distribuție.

 

🏆 Verdict

Nici nu am ce să mai spun despre povestea din Dark waters, este un film care îți fărâmițează sufletul pentru că îți arată cât de insignifiant ești.

Să zic că vine, totuși, cu o mică rază de speranță plăpândă reprezentată de Rob, un om care n-a precupețit vreun efort și s-a luat la trântă cu DuPont. Și ăsta este un erou adevărat, pentru că procesul a pornit la finele anilor `90 și s-a zbătut timp de 20 de ani pentru a face dreptate victimelor, asta după ce alți 10 ani s-a chinuit să pună cap la cap toate informațiile.

Dar oameni ca el sunt rari și tare mi-e teamă că orice lucru îmbibat de tehnologie modernă este dăunător omului, că doar nu se răspândește cancerul tot mai mult pentru că mâncăm fructe naturale și facem drumeții în natură.

Nu, murim pe capete, în chinuri, ca vacile fermierului, pentru că suntem îmbibați de chimicale nereglementate pentru că banii-s ochiul dracului.

N-am ce reproșa lui Dark waters, prezintă o realitate cutremurătoare care se va propaga pe mai departe și care ne arată, dacă mai era cazul, că suntem niște piulițe nesemnificative la o mașinărie monstruoasă.

În cinstea filmului am să închin 10 pahare de apă filtrată și vă las să fiți devastați de informațiile cu care filmul vine la finalul său.

Dacă vreți amănunte suplimentare, vă las un articol de la New York Times.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The life of Emile Zola

The Life of Emile Zola

1937 The life of Emile Zola este un film, să zicem biografic, despre viața lui, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.