Shrek 2

Shrek 2După ce Shrek dintâi a rupt fâșul la încasări în 2001, inevitabil a venit și Shrek 2 în 2004. Ne revedem cu aceleași personaje care au devenit rapid îndrăgite, dar într-o nouă poveste.

 

🎬 Premisă

Shrek (Mike Myers – Bohemian rhapsody) și Fiona (Cameron Diaz – Minority report) duc o viață idilică în mlaștina liniștită și merită o asemenea lună de miere după ce s-au luptat cu preconcepțiile meschine ale oamenilor și le-au demonstrat că iubirea adevărată nu ține cont de cum arată exteriorul, ci se ghidează doar după sentimentele ce zac în străfundul sufletului.

Numai că părinții Fionei, aflați în regatul Far Far Away, vor să-l cunoască pe proaspătul mire și să-i ofere acestuia binecuvântarea clasică fără de care nu poate fi blagoslovită proaspăta împreunare conjugală.

Fiona este fericită că-și va revedea părinții, Shrek nici vorbă, pentru că anticipează reacțiile acestora când vor vedea că prințesa lor, lumina ochilor beliți, raza soarelui de dimineață, dulceața din borcan, s-a măritat cu ditamai animalul verde care are bunele maniere ale unui porc în cocina mocirloasă.

Dar în afară de asta, un plan malefic este pus pe roate taman la fix pentru a introduce un nou personaj, Puss In Boots (Antonio Banderas – Uncharted).

 

💭 Comentariu

Shrek 2 ambalează turația la maximum când vine vorba de împletirea anacronistică a simbolurilor moderne cu tărâmul închipuit al fanteziei copilărești plin de creaturi care de care mai mistice.

Astfel, își depășește în imaginație predecesorul și este și mai inteligent prin modul în care se folosește de caracteristicile unice ale unor personaje.

Iar adiția pisicuței Puss In Boots este vecină cu genialitatea pentru că generează o ciondăneală permanentă cu celălalt personaj guraliv, Donkey (Eddie Murphy – Coming 2 America). Plus că este și a naibii de drăguță mierlăitoarea cu ochii ei irezistibili.

Trebuie să vă așteptați la o poveste mult mai întunecată decât în Shrek 1 deoarece nu îmi aduc aminte ca într-o animație destinată unor vârste atât de fragede să fie prezente scene destul de extinse care abordează probleme maritale.

Fiona și Shrek se ceartă la greu din motive puerile, dovadă că nici măcar o căsnicie fictivă nu este scutită de greutățile prin care trece această uniune matrimonială ce se dorește a fi până la moarte.

Dar nu vreau să vă întristez pentru că vorbim despre o animație și voi trece rapid peste aceste momente care înnegurează buna dispoziție pe care Shrek 2 o împrăștie cu multă dărnicie.

De la un moment dat încolo animația devine efervescentă și fermecătoare pentru că se petrec atât de multe năstrușnicii pe fundalul unor răsturnări de situație pe care nu le anticipam încât am rămas de-a dreptul stupefiat de cât de mult mă distra acest film juvenil.

Dark waters

 

Copiii vor râde la aventurile Omului Turtă Dulce, adulții vor zâmbi dându-și seama la ce film face trimitere.

Copiii se vor amuza la năzbâtiile prin care trec Shrek și gașca lui, adulții vor da din cap a aprobare pentru că nu vor rata alte și alte omagii aduse unor producții faimoase sau unor celebrități cunoscute la nivel mondial.

Copiii vor da din mâini și picioare la muzica din Shrek 2, adulții se vor scărpina în cap întrebându-se dacă nu cumva au văzut recreată scena celebră din Seven year itch.

Măi oameni buni, dacă în Shrek 1 am lăudat coloana sonoră, aici ce naiba acolade să mai aduc pentru că este dumnezeiască, are niște piese fenomenale, foarte bine alese, care completează la perfecție povestea și chiar amplifică senzația de bunăstare și dispoziție plină de beatitudine.

De la Holding out for a hero și până la Funkytown sau Livin` la vida loca, piesele din Shrek 2 nu mi-au dat pace și am zvârlit din picioare ca un nebun, bătând ritmul din degete de zici că eram vreun dirijor lovit de streche.

 

🏆 Verdict

Pentru mine, Shrek 2 este vădit superior primului Shrek, nu doar că abordează unele teme poate prea mature pentru o animație atât de zbanghie și zvăpăiată, dar are și un scenariu care te ia prin surprindere.

Rețineam în mare parte doar intrarea în Far Far Away pe piesa Funkytown pentru că ritmul a fost împrumutat de Sistem în Orașul de vis.

Shrek 2 este o combinație fermecătoare de animație distractivă, foarte energetică, fără timpi morți, cu o multitudine de personaje care de care mai viu colorate, și poveste matură, destinată adulților, o poveste care nu se eschivează din a arăta și partea urâtă a conviețuirii conjugale.

Plus că Puss In Boots ridică termometrul drăgălășeniei la temperatura de fierbere, fiind din cale afară de reușit personajul, cu tot cu vocea suavă, cu o pregnantă aromă de senzual adult în ea, a lui Antonio Banderas.

Urmează și celelalte filme din franciză, dar nu cred că vor reuși să depășească Shrek 2 care pe mine m-a isterizat până la lacrimi, m-a surprins acolo unde nu anticipam și mi-a dat și hrană de mestecat pentru creier, de aceea îi coc 10 turte dulci.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Dragon Bal Super: Super hero

Dragon Ball Super: Super hero

Anime-ul cucerește cinema-ul, Dragon Ball Super: Super hero (un titlu cam neinspirat) fiind lansat și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.