The Adam project

Oops!…I did it again parcă vrea să ne spună The Adam project, film găzduit de gigantul streamingului, Netflix, și care reunește echipa din spatele lui Free Guy, poate cel mai distractiv film al anului 2021.

Regizat de Shawn Levy și cu Ryan Reynolds (Deadpool) în rolul  principal, The Adam project este un film cu tente SF, dar mai degrabă o comedie de acțiune.

Adam (Ryan Reynolds) se ușchește din anul 2050 cu o navă șutită, gâdilând drăgăstos o gaură de vierme care-l teleportează în anul de grație 2022.

Aici aterizează în grădina unei case care este ocupată de una bucată mamă singură și văduvă, Ellie (Jennifer Garner – Peppermint), și de un exemplar de puradel de 12 ani, ciuca bătăilor la școală din cauza staturii sale mici și gurii lui prea mare, Adam (Walker Scobell).

Pam-pam, este vorba de același Adam, că doar de aia avem un film cu călătorii în timp.

Cei doi Adam trebuie să lase deoparte certurile infantile și replicile usturătoare și să facă o echipă beton pentru a rezolva o problemă iminentă deja petrecută în trecutul viitorului care încă nu s-a întâmplat.

Dacă vă sună îmbârligat, apoi ce să vă zic, breaking news, călătorii în timp = paradoxuri de făcut creierul chiseliță.

Povestea pare că s-a decis să combine elemente din Back to the future (aici ar veni un fel de Forward to the past) cu Guardians of the galaxy pentru că avem, pe de o parte, evidentul subiect cu time travel, iar pe de altă parte, Adam pare un fel de StarLord, prezentând același comportament flegmatic, ascultând (aproape) aceeași muzică bună și fiind cu ochii după Zoe Saldana (Avatar).

Din punct de vedere logic, The Adam project tinde cu succes spre 0. Dacă aveți chef de niște dureri teribile de cap atunci nu trebuie decât să încercați să deslușiți hățișul multiplelor paradoxuri generate de cele câteva călătorii în timp și de intersectarea aceluiași personaj cu el însuși, dar aflat la vârste diferite.

N-aveți nicio șansă, așa că mai bine activați funcția de Sleep pentru creier și apăsați butonul de distracție pentru că asta oferă The Adam project.

Oricum, spre final devine atât de contorsionat în ideea pe care vrea să ne-o explice încât se pierde în amănunte și uită de unde a plecat, de unde vine și unde vrea să se ducă.

De departe, punctul forte al filmului îl reprezintă partea umoristică, aici excelează cuplul Adam mare – Adam mic, chimia naturală dintre cei doi actori este perfectă și schimburile lor de replici sunt de-a dreptul delicioase.

Debutantul Walker Scobell mi s-a părut epic în acest film, pentru prima oară după mult timp Ryan Reynolds nu mai este cel mai carismatic actor într-un film în care apare și el.

Desigur, joacă același rol la infinit cu care ne-a obișnuit (la un moment se va veșteji interesul pentru asemenea performanțe), dar este depășit în drăgălășenie blondină și replici seci livrate perfect de puradelul ăsta.

L-au căutat bine de tot și l-au găsit la țanc.

Nu mă așteptam să râd atât de mult, dar debitul verbal deversat de Adam cel mic este unul impresionant, la câte cuvinte pe minut se rostogolesc din gura lui, cu siguranță vor fi destule glume care vă vor amuza prin poantele lor.

Știindu-se cu musca pe căciulă că n-are logică, The Adam project încearcă să se persifleze, luând oarecum în derâdere toată această premisă cu călătoria în timp care nu are sens dacă o iei la puricat.

Este și emoționant filmul, are o scenă într-un bar care face ravagii răvășitoare printre spectatori. Și nu este singura.

Ca amploare, The Adam project nu-i chiar spectacolul grandios care ne era promis în trailer. De principiu, acțiunea are loc într-un mediu destul de restrâns, practic în jurul unei case înconjurate de o pădure, plus ceva CGI care-și face treaba decent.

Nu mi-a dat barometrul peste cap cu cine știe ce inovații tehnologice sau imaginație narativă, filmul arată decent spre bine.

Mai un decor bătător la ochi pentru că se dă de gol că a fost filmat în studio, mai o explozie colorată, mai o trândăveală într-un garaj ieftin, mai niscai efecte de disipare umană ca-n filmele Marvel (văd că a devenit la modă o astfel de moarte, nu deranjează prea mult copiii), nu pot spune că are ceva wow în el, dar nici nu-i bleah.

Vrea să emuleze succesul lui Free Guy, asta este evident din modul în care este construit firul narativ, dar nu prea-i reușește, dovadă că fulgerul este un fel de stormtrooper, nu nimerește de două ori în același loc.

Ah, că tot am pomenit de țintașul inapt din Star Wars, The Adam project, voit sau nu, omagiază (sau copiază) o scenă epică din această franciză. Am zâmbit un pic ștrengărește, fiind și ăsta unul din motivele pentru care filmul bifează tripleta D, decent, drăguț și distractiv.

Narativ, nu vine cu nimic nou, povestea-i vapată, personajul negativ (Catherine Keener – The Croods) este dat jos din poza cu șablonul de răufăcător, deci nimic cu adevărat revoluționat în acest departament.

Având în vedere antecedentele lui Netflix, care este mai ocupat decât Salubritatea, reciclând gunoaie peste gunoaie, am rămas semi plăcut surprins de The Adam project, nu-i vreun film de povestit ție însuși de către tine în propria ta persoană în viitor, dar parcă merită să asist cu stoicism la 7 lecții de lingvistică interdimensională cuantică browniană.

PS. Parcă a tunat și i-a adunat acest film, avem laolaltă strânși marveliștii Deadpool, Hulk, Elektra și Gamora.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Ponniyin Selvan: Part one

Ponniyin Selvan: Part one

PRI 056 Dezamăgit de Brahmastra: Shiva, am zis că poate sunt răzbunat de Ponniyin Selvan: …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *