Die hard 2

Die hard 2Cum un necaz nu vine niciodată singur, Die hard 2 îl aruncă din nou în acțiune pe John McClane interpretat de Bruce Willis (Pulp fiction).

 

🎬 Die hard 2- Premisă

Încântați de succesul primului Die hard, producătorii au pus-o destul de rapid de un sequel, iar povestea ne mută acum într-un aeroport din Washington DC unde John își așteaptă soția, Holly (Bonnie Bedelia), să aterizeze pentru a petrece împreună, ați ghicit, Crăciunul.

Pe aeroport este agitație mare pentru că trebuie să pice și un oaspete de cinste, un tiran sud-american către judecata unchiului Sam, așa că spiritele sunt orice, numai festive nu.

În curând aeroportul este aruncat într-o beznă profundă și avioanele din aer primesc vestea cruntă cum că trebuie să se joace de-a v-ați ascunselea în văzduh pentru că pe aeroport primesc interdicție.

Asta pentru că aeroportul este preluat de o grupare paramilitară care se are bine cu colonelul dictator.

La conducerea insurgenților se află nudistul Stuart (William Sadler – The Shawshank redemption) care nu precupețește niciun efort pentru a-l recupera pe Esperanza (Franco Nero – John Wick: Chapter 2).

Speranța dreptății zace-n mâinile lui John McClane care-și ocărăște din nou ghinionul de a nimeri într-o asemenea situație ingrată, dar n-are ce face și trebuie să se pună pe treabă și să-i mermelească, rând pe rând, pe soldații dezertori.

 

💭 Die hard 2 – Comentariu

Povestea nu diferă prea mult față de cea din Die hard, ba chiar este, în linii mari, același film, nici măcar nu s-au sinchisit să schimbe sărbătoarea, au lăsat tot Crăciunul.

Probabil mai aveau ceva glume rămase de la primul film pe care s-au gândit să le folosească aici, deci n-avea rost să mai inoveze.

Die hard 2 suferă de sindromul „mai mult este mai bun‟ pentru că apasă pe butoanele spectacolului, aruncând în aer cea mai mare parte a bugetului pe o miriadă de scene explozive dar, în același timp, filmul se prăbușește calitativ față de primul la mai toate capitolele.

Se simte că este un film făcut pentru că trebuie, nu pentru că a existat o idee strălucită la bază.

Deși este mai tinerel decât filmul inițial, Die hard 2 arată foarte rău din punct de vedere vizual, a apelat la multe efecte speciale care acum par foarte rudimentare.

Și asta se observă cel mai bine în momentele în care este folosit ecranul verde.

Te rupe la ochi falsitatea scenelor respective care sunt ridicol de slabe, asta din cauza dorinței de a depăși în grandoare acțiunea din Die hard.

Da, aici bubuie mult mai multe lucruri, au fost vreo 4-5 momente incendiare impresionante prin amploare, dar asta nu înseamnă că a fost și de bine.

De asemenea, mi s-a părut că aici nu a existat aceeași grijă pentru o realizare tehnică ireproșabilă, pare mult mai leneș filmul pentru că au fost destule momente de constipare în care îmi săreau în ochi dublura lui Bruce Willis și marionetele folosite pentru diverse scheme mortale.

Și nu mă refer că trebuie să pui stop cadru și să iei la bibilit imaginea pentru a-ți da seama că nu Bruce Willis împarte pumni, se vede cu ochiul liber în timpul rulării filmului, fapt ce m-a scos un pic de pe traseul pistei de aterizare.

Die hard 2

 

Având în vedere complexitatea situației, Die hard 2 calcă strâmb și în ceea ce privește verosimilul deciziilor luate și personajele nu mai sunt atât de inteligente precum erau în Die hard.

Au fost momente de „huh?‟ pe parcursul filmului, neînțelegând de ce se face așa și nu așa, iar coincidențele sunt prea multe și destul de deranjante.

Nici răufăcătorul nu punctează cu vreo bilă albă, este acolo doar să aibă John McClane cu cine să schimbe niște replici belicoase, fără a impresiona la vreun capitol.

Dar Die hard 2 rămâne un film distractiv, chiar dacă strâmbi un pic din nas la șubrezenia efectelor speciale, ele tot îți dau barometrul adrenalinei peste cap pentru că John este mai supărat ca oricând și nu mai înghite orice rahat, făcând prăpăd în rândul inamicilor.

Este mai puțină acțiune în care oamenii se luptă cu diverse arme și în diverse stiluri de cafteală, dar avem bubuieli pe săturate pentru că un aeroport este un mediu propice pentru așa ceva.

Sar avioanele în aer de nu-i adevărat, nici nu mai contează că unele explodează deși nu mai au strop de combustibil în ele.

Îi lipsește intensitatea primului film, dar aș putea spune că Die hard 2 își ia revanșa printr-un twist, minor ce-i drept, dar unul la care nu mă așteptam.

Plus că se contrazice singur prin acțiunile pe care le prezintă, iar una din scenele de început, în care un avion care se vaită că nu mai are dram de combustibil explodează de parcă ar fi un petrolier saudit, îți spune că nu trebuie să te aștepți la prea multă deșteptăciune de la film.

Bruce Willis continuă să fie carismatic în pantofii lui McClane, spurcat vocal și cu sictirul celebru.

Pe lângă el în film apar în roluri minuscule o grămadă de nume celebre, de la Robert Patrick (Terminator 2: Judgment day) la John Leguizamo (Chef).

Din păcate Bonnie Bedelia are un rol redus aici, de demoazelă în pericol, spre deosebire de Die hard în care a fost la fel de tupeistă ca bărba-su.

 

🏆 Die hard 2 – Verdict

Pot spune că producția de față este o oarecare dezamăgire pentru mine.

Analizând la rece premisa, îți dai seama că-i destul de tâmpă și n-are nicio treabă cu realitatea (nu așa funcționează un aeroport, cel puțin nu în universul nostru).

N-are nici pe departe calitatea primului film.

De la povestea nerealistă la acțiunea parcă prea exagerată, de la efectele speciale slabe la lipsa unui personaj negativ terifiant, filmul are multe probleme.

Reușește totuși să aducă pe ecran o acțiune explozivă care compensează, parțial, toate aceste minusuri, de aceea mă ofer să îi cumpăr 7 antene de transmisie.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Lost bullet 2

Lost bullet 2

Lost bullet 2 continuă evenimentele lăsate cam în coadă de pește de către primul Lost …

4 comments

  1. Ar mai fi cateva filme din 2022 de bifat (doar presupun ca nu le-ai vazut): The Outfit cu Mark Rylance, Gold cu Zac Efron si, de ce nu, westernul Dead for a Dollar, de veteranul Walter Hill.

    • Nu le-am vazut ca mi-e si teama sa arunc un ochi pe ele. Incepe sa-mi fie lehamite de americane. Pe alea de la cinema le vad ca nah, altceva ce sa fac la cinema, dar in rest ma uit de 2-3 ori inainte sa vad ceva. Asta cand nu caut dinadins panarame de filme sa imi umplu topul de nasoale :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.