Weird: The Al Yankovic story

Weird: The Al Yankovic storyPare-se că vreo câțiva ani încoace s-a născut perioada biografiilor muzicale și a venit rândul alteia să fie luată la puricat de către subsemnatul, anume Weird: The Al Yankovic story.

 

🎬 Weird: The Al Yankovic story – Premisă

Cu ce să vă plictisesc pentru început?

După numele de botez primit de film v-ați dat seama că este luat în colimator Weird Al Yankovic.

Poate că pe la noi nu este mare sculă în industria muzicală, dar în USA este foarte bine văzut, ba chiar este un adevărat titan.

Și acest film ne prezintă viața lui până la un anumit punct.

Pleacă din copilărie, așa cum se respectă orice biografie, cu o familie care nu vede cu ochi buni visul ăluia mic să zdrăngănească la acordeon.

Așa că Alfred Matthew Yankovic (Daniel Radcliffe – The lost city) trebuie să treacă peste multe hopuri pentru a-și urma pasiunea de-o viață pentru că în mod sigur nu este făcut pentru o slujbă plictisitoare și robotizată.

Acestea fiind coordonatele filmului, ați crede că Weird: The Al Yankovic story este o nouă biografie tipică și care nu aduce nimic nou în acest domeniu.

Și v-ați înșela foarte mult.

 

💭 Weird: The Al Yankovic story – Comentariu

Nu sunt un fan al lui Weird Al, nu că îmi displace stilul său așa cum urăsc maneaua, dar pur și simplu nu am avut tangențe cu opera lui muzicală.

De aceea n-am prea multe informații despre viața lui, tot ce știam până în acest moment era că și-a clădit cariera parodiind piese celebre, Eat it fiind, probabil, cea mai cunoscută.

Și este și unul dintre artiștii de renume mondial care nu a fost implicat în scandaluri. Dar deloc.

Nu tu droguri în exces, nu tu curve cu duiumul, nu tu plagiat că nu-i politician, nu tu orgii filmate, nu tu divorțuri urâte, nu tu nimic.

Atunci cum poate fi viața lui plictisitoare subiectul unui film interesant?

Ei bine, deși trebuia să mă aștept la asta, Weird: The Al Yankovic story este o biografie falsă, o parodie care ia la mișto filmele care tratează cu seriozitate asemenea subiecte.

M-am prins destul de rapid de această tactică pentru că scenele inițiatice ale peliculei păreau prea suprarealiste să fie adevărate și mi-a dat cu minus la socoteală, de aveam pe față o privire bovină de: „Mă, ia stai așa‟!!!

La scrierea scenariului a contribuit chiar Al, așa că el își transformă povestea, probabil banală, într-o fantezie exuberantă care frizează ridicolul.

Este o abordare foarte inteligentă pentru că după ce termini de vizionat filmul, nu afli mai nimic din viața privată a lui Al, așa cum și-a dorit tot timpul, fiind una dintre cele mai retrase celebrități.

Caterinca elucubrantă este la tot pasul, scenele care compun filmul mustesc de replici meta și de poante hazlii care au un sâmbure de adevăr în ele.

Asta deoarece am putut să îmi dau seama că lasă să transpire, când și când, firimituri subnutrite din povestea lui reală.

Imaginația din acest film zburdă fără pastile pe toate câmpiile absurdului, luând personalități din lumea reală și transformându-le în cu totul altceva.

De la Madonna (Evan Rachel Wood – Frozen II) până la Pablo Escobar (Arturo Castro – Snatched), aceste personaje interpretează niște roluri ridicole și țăcănite.

Dar m-a păcălit. Ca unul care n-avea habar despre Weird Al, am pus când și când botul și mai apăsam butonul de pauză pentru a verifica sursa cea mai credibilă, bătrânul Google, să mă interesez dacă Weird Al mă ia la mișto sau spune adevărul.

Evident că în 95% din cazuri i-a ars de șotii cu mine.

Weird: The Al Yankovic story

 

Comedia nu este însă de pomană, nu doar că-i bine ticluită și ia în bâză și unele evenimente mai puțin fericite din viața lui Weird Al, dar mai are o caracteristică importantă.

În spatele ei se ascunde o tristețe profundă, o durere a artistului care nu a fost luat în serios, fiind considerat unul second hand care doar ia piesele altora și scrie alte versuri, unele mai fistichii.

Așa am simțit eu în unele momente. Sau, mai știi, poate este tot o păcăleală marca Weird Al, că nu mai știi de unde să îl apuci.

Scenariul este atât de fâșneț încât cred că am dibuit și o dumă legată de Harry Potter, deși pe atunci JK Rowling era încă prin școli.

Probabil are și ceva subtilități pe care nu le-am prins dar vor face deliciul fanilor.

Filmul colcăie de două tipuri de cameo-uri.

Pe de o parte, sunt o grămadă de personalități celebre ale acelor vremuri, desigur, nu în realitate, doar cu numele.

Pe de altă parte, mulți actori cunoscuți, dar greu de recunoscut datorită machiajului, le interpretează.

Inclusiv Weird Al (cel adevărat) are destule replici în film, deși nu mi-am dat seama că-i el pentru că nu-i cunosc moaca. Dar nu se joacă pe el, ci un alt personaj.

Și cât de fain este Radcliffe în acest rol, zici că a fost născut pentru el, atât de bine joacă.

 

🏆 Weird: The Al Yankovic story – Verdict

Acest film reușește să răstoarne clișeele biografiilor de acest gen care vor să ne bage pe gât ca fiind adevărate poveștile destul de mult înfrumusețate ale unor artiști.

Așa că Weird: The Al Yankovic story vine cu o biografie fictivă de toată frumusețea care m-a încântat din cale afară.

Deși nu-s versat în cariera lui, de picanterii nu mai zic, că ele oricum nu există, am reușit să văd printre crăpăturile comediei și momente de seriozitate.

Am priceput unele aspecte mai puțin plăcute ale vieții lui Al și mi-a plăcut enorm acest mod neconvențional de abordare.

De fapt, așa cum a fost Weird Al și pe scenă, total ieșit din tipare.

Și ca un ultim punct pe ordinea de zi, muzica din film a adus un plus de extaz pentru că vorbim totuși despre niște piese mai mult decât celebre care sunt reinterpretate din punct de vedere liric.

Ce zic eu celebre, la dracu, minimizez importanța lor, sunt legendare, cântate și după zeci de ani de la lansare, spre deosebire de astea curente care cad în uitare după 2 luni.

Weird: The Al Yankovic story este un film surprinzător, asta și pentru că sunt neofit când vine vorba de Al și chiar anticipam o biografie șablon, standard, cu niște floricele pe ici, pe colo, să dea bine la impresia artistică.

Dar mi-a spulberat toate așteptările și mă duc să exersez timp de 9 ore dansul polka, puteam să mai rezist încă o oră dacă filmul nu pierdea din farmec spre finalul care coboară un pic ștacheta.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Triangle of sadness

Triangle of sadness

După multe peripeții cauzate de un proiector stricat am reușit de am văzut la cinema …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.