The estate

The estateThe estate sau Moștenire cu scandal este un film de comedie văzut din plictiseală, că doar ăsta era în programul săracului meu cinematograf de stat.

 

🎬 The estate – Premisă

După titlul în română, unul bine conceput, la mijloc este o boșoroagă bogată care are cancer peste tot, mai puțin la gură.

Neamurile n-o iubesc deloc, dar se strâng în jurul ei ca muștele la căc… miere, încercând s-o perie pentru a se asigura că băbătia le va lăsa lor moștenirea.

În colțul din dreapta le avem pe surorile Macey (Toni Collette – Hereditary) și Savanna (Anna Faris – Overboard), sărăntoace pe ajutor social, în colțul din stânga s-au adunat verii Dick (David Duchovny – The bubble) și Beatrice (Rosemarie DeWitt – La La Land), ceva mai avuți, dar ahtiați după și mai mulți bani.

Iar arbitrul din ring este bolânda mătușa Hilda (Kathleen Turner – Dumb and dumber to).

 

💭 The estate – Comentariu

Premisa nu-i cea mai pregătită să ridice mâna când doamna profesoară întreabă cine a învățat ce este aia originalitate, dar nu prea mă interesa asta.

Voiam doar să mă facă să-mi rup fălcile de râs indiferent de modalitățile adoptate.

Că-i umor fizic, că-i caterincă de limbaj, că le combină pe ambele, n-are a face, hlizeală să fie.

The estate a ales să se încadreze pe banda violenței verbale. Dar cum americanii n-au imaginație în invective, jumătate din dialog constă în folosirea celebrului multifuncțional „fuck‟ aruncat în orice poziție și identificându-se cu orice fel de orientare.

Atât, ăsta este tot umorul din The estate. La noi măcar dacă te bazezi pe vorbe de duh cu conotații sexuale, poți să scrii un scenariu de 90 de minute fără să repeți o înjurătură.

Dar aici? Mi s-a strepezit creierul de atâtea fuck-uri, mai ales că veneau fără noimă, singurul scop fiind, probabil, să doboare vreun record anterior.

Situațiile prin care trec personajele pentru a pune mâna pe avere sunt lipsite de orice strop de inovație, nu mi-au trezit nicio cută de pe obraji.

The estate

 

Filmul vrea să fie scandalos, dar scenariul este parcă pudibond, nu se duce de-a dura pe panta obscenului, știe doar să înjure și să arate un pic de mădular.

Apropo, la film erau câteva familii cu copii de 5-8 ani, pe măsură ce se aduna grămada de fuck-uri, râdeam în sinea mea de groaza ce se acumula pe moaca părinților.

Apoi personajele încep să discute despre fel și fel de site-uri porno și parcă mă simțeam răzbunat. Deh, om rău ce sunt, mă bucur de stânjeneala altora.

Și când a apărut la datorie și spârcâitorul de sevă seminală în prim plan, deja eram isterizat că începuseră ăia mici să întrebe de ce e nenea cu puța pe afară.

Nah, așa vă trebuie dacă veniți cu puradei la filme cu rating R.

Am divagat un pic pentru că nu am ce altceva să mai pomenesc despre The estate.

N-are nimic interesant pe partea de comedie, nu sunt din ăla să mă apuce rușinea la cuvinte urâte de mă înroșesc ca una alergică la lichid vâscos vital ale cărei buze se umflă de zici că-i fund de maimuță, dar sudălmile folosite n-au niciun haz, că sunt aruncate fără context.

 

🏆 The estate – Verdict

Filmul este destul de sec pe umor, ba chiar devine și enervant pe alocuri prin lungirea exasperantă a unor așa-zise glume.

M-a scos din sărite cu acel: „Te mai gândești?‟ repetat timp de vreo 5 minute sau o gargară sonoră interminabilă.

Și băi nene, așa o fi, nu zic nu, că nu mă pricep, dar la ăștia la ora 5.30 dimineața e soare și lumină ca-n miezul zilei?

Am încercat să fiu amuzat, m-am chinuit să găsesc ceva firimituri de care să mă leg, dar n-am reușit.

Distribuția este irosită pe un scenariu fad.

Nu arunc The estate la groapa de gunoi doar pentru că mi-a făcut plăcere să-l revăd pe David Duchovny, că nu prea ne onorează cu prezența în ultima vreme.

Păcat că atunci când o face se nimerește săracul prin panarame de filme ca ăsta sau ca The bubble.

Cum sunt 4 care se bat pe avere, n-am decât să fiu echidistant și să dau fiecăruia câte ceva, așa că înainte să-mi sune ceasul am să scriu 4 testamente.

2 out of 5 stars (2 / 5)

YouTube #shorts:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Triangle of sadness

Triangle of sadness

După multe peripeții cauzate de un proiector stricat am reușit de am văzut la cinema …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.